Ini adalah 6 Petua untuk Mengatasi Selera Berkurang pada Trimester Pertama

, Jakarta - Salah satu keluhan yang dirasakan oleh banyak wanita hamil pada trimester pertama kehamilan adalah penurunan selera makan. Ini juga dipengaruhi oleh sakit pagi apa yang dialami oleh ibu saya. Mual dan muntah sering menyukarkan ibu makan makanan.

Sebenarnya, ibu hamil perlu mendapatkan pengambilan seimbang yang boleh diperoleh dengan memakan pelbagai makanan berkhasiat. Tujuannya adalah untuk memastikan janin sihat dan kuat. Baiklah, untuk memastikan nafsu ibu stabil semasa mengandung, pertimbangkan petua berikut, ya:

1. Cuba Terus Makan

Terdapat beberapa jenis makanan yang dapat membuat ibu merasa lebih mual, misalnya makanan yang berbau amis atau berbau tajam. Namun, jika makanan mengandungi banyak nutrien, cubalah terus memakan makanan ini. Atau ibu boleh mencari alternatif makanan lain yang juga mempunyai kandungan nutrisi yang sama. Cuba makan makanan yang mengandungi kalsium, zat besi dan karbohidrat kompleks. Lebih baik jika ibu dapat makan daging, sayur-sayuran, buah-buahan, dan susu. Pada hakikatnya, nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil mesti dipenuhi.

Baca juga: 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan

2.Temui Pengambilan Serat

Serat adalah pengambilan yang sangat penting untuk tubuh, apatah lagi semasa mengandung. Lebih-lebih lagi, dengan meningkatnya usia kehamilan, risiko ibu mengalami sembelit semakin tinggi. Jadi, para ibu disarankan untuk menyesuaikan diet agar keperluan serat dapat dipenuhi. Namun, wanita hamil juga disarankan untuk memperhatikan kandungan air dalam makanan berserat. Sebabnya, makanan berserat yang mengandungi banyak air dapat membuat ibu cepat kenyang. Jadi, bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah dengan selera makan, anda harus memilih makanan berserat dengan bijak.

Baca juga: Cara Mengatasi BAB Sulit pada Wanita Hamil

3. Makan Makanan ringan yang sihat

Sekiranya ibu hamil tidak mempunyai selera untuk makanan berat seperti nasi, cubalah makan makanan ringan yang mungkin lebih selesa untuk ibu. Selain dapat memenuhi keperluan pemakanan, makanan ringan yang sihat seperti pisang, yogurt dan biskut gandum juga dapat membuat ibu kenyang lebih lama, menjaga kadar gula stabil, dan memenuhi pengambilan protein dan kalsium. Kacang makanan ringan juga boleh menjadi pilihan yang baik apabila wanita hamil tidak mempunyai selera makan.

4. Makan Jeruk dan Grapefruit Setiap Hari

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan tumbuhan rendah kalori yang kaya dengan serat larut seperti jeruk dan limau gedang dapat membantu wanita hamil merasa kenyang lebih cepat. Selain itu, makanan jenis ini juga dapat menjaga gula darah tetap stabil. Oleh itu, cubalah makan dua buah ini setiap hari untuk memulihkan selera makan yang hilang.

5. Makan Makanan Yang Diproses Soya

Kacang soya mengandungi protein, lemak dan karbohidrat. Dengan kandungan ini, makanan yang diproses dari soya dapat membantu ibu hamil merasa kenyang lebih cepat dan menahan selera makan.

6. Memenuhi Keperluan Vitamin

Pengambilan DHA secara rutin sebelum dan semasa kehamilan dapat memenuhi pemakanan ibu hamil dan masih boleh dipenuhi pada waktu-waktu tertentu sakit pagi . Ibu juga boleh mengambil vitamin B6 atau gabungan vitamin B dan antihistamin yang dapat membantu melegakan loya dan mengekalkan selera makan.

Baca juga: Akibat Wanita Hamil Tidak Makan Secara Berkala

Itulah 6 petua yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengekalkan selera makan pada trimester pertama. Sekiranya selera ibu tidak pulih, cuba tanya doktor melalui permohonannya . Tanpa perlu keluar rumah, ibu hamil boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun Sekarang juga di App Store dan Google Play.