Inilah Cara Mengubati Gangguan Kecemasan Sosial

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang yang merasa tidak selesa ketika berada di keramaian? Atau sehingga dia merasa cemas, takut untuk berinteraksi, hingga dia berpeluh dengan banyak? Oleh itu, menurut pakar, seseorang yang mempunyai perasaan cemas atau ketakutan yang berlebihan untuk berinteraksi dengan orang di sekelilingnya, mungkin menderita gangguan kecemasan sosial atau gangguan kecemasan sosial. gangguan kebimbangan sosial.

Sebenarnya, perasaan bimbang atau takut ini dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, kegelisahan yang dialami oleh orang-orang dengan gangguan kecemasan sosial adalah berbeza. Kebimbangan atau ketakutan ini dialami secara berlebihan dan berterusan. Pada akhirnya, keadaan ini boleh mempengaruhi hubungan penghidap dengan orang lain.

Persoalannya, bagaimana anda merawat gangguan kecemasan sosial?

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Fobia Sosial dan Malu

Melalui Psikoterapi atau Dadah

Cara merawat gangguan kecemasan sosial sebenarnya boleh dilakukan melalui beberapa kaedah. Salah satunya adalah melalui terapi tingkah laku kognitif. Bagaimanakah ia berfungsi? Di sini orang yang mengalami gangguan kecemasan sosial akan berhadapan dengan situasi yang membuat mereka cemas atau takut. Selepas itu, ahli psikologi atau psikiatri akan memberikan penyelesaian untuk menangani keadaan tersebut. Tujuan terapi ini adalah untuk mengurangkan kegelisahan pada penghidapnya.

Baiklah, walaupun tanpa bantuan, diharapkan lama-kelamaan keyakinan penghidap akan meningkat untuk menangani keadaan di atas. Secara amnya, terapi ini berlangsung selama 12 minggu

Selain terapi kognitif, cara merawat gangguan kecemasan sosial juga dapat melalui ubat-ubatan. Di sini pakar psikiatri akan memberikan ubat dalam dos yang ringan dan boleh dinaikkan secara beransur-ansur. Ubat-ubatan preskripsi, misalnya, antidepresan, penyekat beta, atau ubat-ubatan anti-kecemasan / kecemasan.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kebimbangan Sosial?

Kegelisahan yang tidak akan hilang

Dalam kebanyakan kes, gangguan kecemasan sosial adalah biasa pada remaja atau dewasa muda dan pada mereka yang telah mengalami penghinaan awam. Orang dengan fobia sosial sebenarnya tidak hanya mengalami kegelisahan ketika berada di tengah-tengah banyak orang.

Seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan sosial juga takut diperhatikan, dinilai, atau dihina oleh orang lain. Nah, gejala gangguan kecemasan sosial ini biasanya muncul atau muncul dalam situasi seperti:

 • Janji temu.
 • Berinteraksi dengan orang yang tidak dikenali.
 • Buat hubungan mata dengan orang lain.
 • Makan di hadapan orang lain.
 • Menghadiri pesta atau perjumpaan lain.
 • Pergi ke sekolah atau bekerja.
 • Semasa memasuki bilik yang penuh dengan orang.

Oleh kerana itu, orang yang mempunyai fobia sosial akan mengelakkan beberapa situasi di atas. Perkara yang menimbulkan masalah lagi, ketakutan atau kebimbangan ini tidak hanya bertahan sebentar, tetapi berterusan. Sebenarnya, dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan gejala fizikal, seperti:

 • Bercakap terlalu perlahan.
 • Berpeluh berlebihan.
 • Muka kemerahan.
 • Pening.
 • Postur yang kaku.
 • Perut terasa mual.
 • Otot menjadi tegang.
 • Degupan jantung.
 • Susah bernafas.

Baiklah, bagi anda atau ahli keluarga yang menderita gangguan kecemasan sosial, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Sosial (Fobia Sosial).
Perkhidmatan Kesihatan Nasional Inggeris. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Kebimbangan Sosial (Fobia Sosial).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan: Gangguan Kecemasan Sosial (Fobia Sosial).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found