Sakit semasa persetubuhan kerana dispareunia, inilah cara menanganinya

, Jakarta - Setiap pasangan mahukan hubungan intim yang sihat dan selesa. Tetapi kadang-kadang, dalam beberapa kesempatan, wanita itu sering merasa sakit. Kesakitan semasa persetubuhan disebabkan oleh dispareunia. Keadaan ini berlaku kerana timbulnya kesakitan pada alat kelamin ketika pergi, semasa, atau selepas hubungan seksual.

Kesakitan yang disebabkan oleh dispareunia menyerupai kekejangan haid. Kesakitan juga dapat dirasakan di pundi kencing, pelvis, ke saluran kencing. Selain itu, gangguan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Dianggarkan bahawa 1 dari 5 wanita mengalami dispareunia.

Sakit semasa persetubuhan, kenali 6 gejala dispareunia

Dyspareunia yang berlaku boleh mengganggu hubungan antara pasangan, kerana dapat mengurangkan keinginan dan kecantikan dalam melakukan hubungan seks. Selain itu, dispareunia juga merupakan masalah yang sering terjadi pada wanita pascamenopause. Sebilangan wanita yang mengalami trauma dengan melakukan hubungan seks kerana dispareunia, boleh membuat mereka menghindari aktiviti seksual.

Jenis-jenis Dyspareunia

Terdapat beberapa jenis dispareunia yang menyebabkan kesakitan semasa melakukan persetubuhan. Jenis-jenis ini adalah:

  1. Dispareunia faraj. Dispareunia jenis ini dikaitkan dengan kesakitan yang berlaku kerana masalah pelinciran, sehingga mengganggu keinginan untuk melakukan hubungan seks.

  2. Dispareunia perlanggaran. Dispareunia jenis ini boleh menyebabkan kesakitan di kawasan pelvis ketika melakukan hubungan seks. Perasaan sakit timbul apabila Mr. P menembusi terlalu dalam di serviks.

  3. Dispareunia dangkal. Dispareunia ini berlaku kerana masalah anatomi yang menyebabkan kesakitan ketika ada percubaan penembusan.

Mengatasi Dyspareunia

Perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi dispareunia adalah kaunseling dan ubat-ubatan. Inilah penjelasannya!

  1. Kaunseling

Kaunseling boleh menjadi salah satu rawatan untuk dispareunia pada seseorang yang mengalaminya kerana gangguan seksual, trauma, hingga masalah emosi yang lain. Wanita yang mengalami dispareunia tetapi bukan penyebab psikologi juga dapat menghadiri kaunseling untuk menangani masalah emosi yang disebabkan oleh kesakitan.

Rawatan untuk Mencegah Dispareunia

Dianjurkan agar sesi kaunseling dihadiri oleh pasangan, agar hubungan intim yang menyebabkan kesakitan mungkin menjadi masalah komunikasi. Ini dilakukan supaya mereka dapat menyatakan apa yang telah dirasakan oleh setiap pasangan.

  1. Rawatan

Doktor akan memberikan rawatan untuk perkara yang menyebabkan kesakitan, yang biasanya disebabkan oleh jangkitan atau keadaan perubatan. Sekiranya ubat ini menyebabkan kekeringan pada vagina, doktor boleh memberikan ubat lain. Pada wanita yang mengalami kekeringan faraj kerana tahap estrogen yang rendah, estrogen topikal akan diberikan.

Tekanan Berlebihan Boleh Mencetuskan Dispareunia

Di samping itu, doktor akan memberikan beberapa ubat lain, seperti antibiotik dan ubat antijamur. Antibiotik akan digunakan untuk menghilangkan jangkitan bakteria. Sementara itu, ubat antijamur akan digunakan untuk merawat jangkitan kulat yang berlaku.

Mencegah Dispareunia

Setakat ini, belum ada cara yang pasti untuk mencegah dispareunia pada seseorang. Walau bagaimanapun, beberapa perkara boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko kesakitan semasa melakukan persetubuhan. Ini adalah:

  • Menggunakan pelincir untuk wanita yang faraj sukar basah atau kering dengan cepat.

  • Sentiasa menjaga kebersihan kawasan kemaluan.

  • Sekiranya selepas melahirkan, disarankan menunggu 6 minggu untuk melakukan hubungan seks.

  • Sentiasa melakukan hubungan seks dengan selamat untuk mengelakkan jangkitan kelamin.

Itulah cara untuk mencegah dispareunia yang boleh dilakukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai dispareunia, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke destinasi dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!