Corak Makan Sihat Boleh Dadah Tinggi Darah

Jakarta - Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan ketika daya aliran darah di dalam badan lebih tinggi dari biasa. Gangguan ini umumnya disebabkan oleh gaya hidup dan diet yang buruk. Pada peringkat yang teruk, komplikasi mungkin berlaku dalam bentuk masalah kardiovaskular, seperti serangan jantung.

Keadaan ini tidak dapat disembuhkan, tetapi tentunya risikonya dapat dikurangkan. Salah satunya dengan pengambilan makanan yang sihat. Maksudnya, anda mesti mengetahui makanan yang harus dimakan dan dielakkan agar dapat membentuk pola makan yang sihat.

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Tekanan Darah Melambung

Corak Makan Sihat untuk Mengatasi Darah Tinggi

Sebenarnya, ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan badan yang sihat dan mengelakkan tekanan darah tinggi. Tidak, tidak dengan mengambil ubat penurun tekanan darah, kerana jika ia dilanjutkan dalam jangka panjang, masalah baru akan timbul.

Gaya hidup dan diet yang sihat boleh menjadi ubat terbaik untuk merawat tekanan darah tinggi. Kedua-dua perkara ini dapat mencegah kesan negatif dari pengambilan ubat penurun tekanan darah. Diet dan gaya hidup berikut disyorkan untuk ubat tekanan darah tinggi:

1. Makan Makanan Sihat

Pengambilan makanan sihat tentu dapat mencegah pelbagai masalah kesihatan, termasuk tekanan darah tinggi. Menu yang disyorkan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak.

Selain itu, membatasi pengambilan lemak tepu dan kolesterol juga dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Ini dipanggil diet Diet untuk Menghentikan Hipertensi (DASH). Tidak mudah melakukannya dan berikut adalah petua yang boleh menjadi kebiasaan:

  • Catat penggunaan harian: Tuliskan semua tabiat makan selama satu minggu. Lihat bagaimana ia mempengaruhi kesihatan anda dan berapa banyak berat badan yang anda turunkan.
  • Tingkatkan pengambilan kalium: Bahan ini dapat mengurangkan kesan natrium terhadap tekanan darah. Kandungan ini terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara merawat tekanan darah tinggi, doktor pakar dari dapat memberikan penyelesaian terbaik. Jadi, jangan teragak-agak muat turun permohonan , kerana anda boleh bertanya dengan doktor pada bila-bila masa tanpa menunggu.

Baca juga : 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

2. Kurangkan Pengambilan Natrium

Perkara lain yang boleh dilakukan adalah mengurangkan pengambilan sodium atau garam. Hadkan pengambilan sodium hingga maksimum 2.300 miligram dalam satu hari. Pengambilan natrium di bawah 1,500 miligram sehari sangat sesuai untuk rata-rata orang dewasa.

Sangat mudah, hadkan pengambilan makanan yang diproses dan pilih makanan bungkus yang mempunyai kandungan sodium rendah. Selain itu, kurangkan pengambilan garam dalam campuran makanan. Anda boleh mengganti garam dengan ramuan atau rempah lain untuk merasai makanan.

3. Hadkan Pengambilan Alkohol

Alkohol memang boleh memberi kesan positif, tetapi pengambilan berlebihan akan memberi kesan negatif kepada tubuh. Seseorang yang minum alkohol secara sederhana, seperti satu minuman sehari untuk wanita dan dua minuman untuk lelaki, dapat menurunkan tekanan darah. Namun, apabila dikonsumsi terlalu banyak, tekanan darah sebenarnya dapat meningkat.

Baca juga : Tekanan Darah Tinggi Orang Tua, Apa Bahayanya?

Itulah pentingnya menjaga diet harian untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah tekanan darah tinggi. Jangan lupa untuk memeriksa kesihatan anda secara berkala untuk mengelakkan sakit.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. 10 cara untuk mengawal tekanan darah tinggi tanpa ubat.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diet Tekanan Darah Tinggi.