Gatal-gatal, Alahan atau Sakit Kulit?

, Jakarta - Benjolan merah atau putih muncul pada kulit dan terasa gatal? Ini bermakna anda mempunyai gatal-gatal. Juga dikenali dengan istilah perubatan urtikaria, gatal-gatal adalah reaksi kulit yang biasanya disebabkan oleh alahan. Keadaan kulit ini biasanya berlaku pada wajah, batang badan, lengan, atau kaki. Namun, anda tidak boleh memandang rendah gatal-gatal, kerana menurut para pakar, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh penyakit yang perlu diperhatikan.

Kenali gatal-gatal

Gatal-gatal sebenarnya adalah keadaan biasa yang dialami oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, gatal-gatal lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan wanita berusia sekitar 30-60 tahun. Orang yang mempunyai alahan juga berisiko tinggi mendapat gatal-gatal.

Terdapat beberapa jenis gatal-gatal atau urtikaria, iaitu:

- Urtikaria akut. Gatal-gatal jenis ini biasanya berlaku dalam masa kurang dari enam minggu,

- Urtikaria kronik. Gatal-gatal jenis ini boleh bertahan lebih dari enam minggu, atau berulang dari bulan hingga bertahun-tahun. Nah, jenis urtikaria kronik inilah yang perlu diperhatikan, kerana boleh menjadi gejala penyakit lain seperti penyakit tiroid atau lupus.

- Urtikaria fizikal. Keadaan ini disebabkan oleh rangsangan fizikal kulit secara langsung, seperti suhu panas atau sejuk, sinar matahari, tekanan, atau peluh.

- Dermatografi . Gatal-gatal jenis ini berlaku setelah menggaru kulit dengan kuat.

Gejala Hives

Gejala utama gatal-gatal adalah kemunculan welts merah atau putih yang terasa gatal. Selain gatal, ruam ini juga dapat terasa sakit dan menyengat. Ruam ini boleh muncul di mana sahaja badan, termasuk bibir, lidah, tekak, dan telinga. Gejala boleh berlanjutan dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Punca Gatal-gatal

Punca sebenar gatal-gatal masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, gatal-gatal biasanya disebabkan oleh perkara berikut:

- Pendedahan kepada udara panas atau sejuk.

- Sentuhan langsung dengan alergen atau pencetus alergi, seperti serangga, debunga dan haiwan peliharaan.

- Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik dan ubat anti-radang bukan steroid.

- Jangkitan.

Sementara itu, penyebab kemunculan welts pada kulit semasa gatal-gatal adalah disebabkan peningkatan kadar histamin dan sebatian kimia lain yang dilepaskan oleh lapisan di bawah kulit. Ia menyebabkan pembengkakan tisu. Histamine kadang-kadang juga dapat menyebabkan kebocoran cairan plasma dari saluran darah, yang mengakibatkan penumpukan cairan atau angioedema. Lebihan cecair ini menyebabkan kulit membengkak dan gatal.

Beberapa faktor seperti pengambilan minuman beralkohol atau berkafein, tekanan dan suhu panas juga boleh menjadikan gatal-gatal menjadi lebih teruk.

Penyakit yang Dapat Mengiringi Gatal-gatal

Apabila anda mendapat gatal-gatal, ada kemungkinan anda juga akan mengalami angioedema. Angioedema adalah pembengkakan pada lapisan kulit yang lebih dalam. Pembengkakan ini biasanya berlaku pada mata, bibir, dan alat kelamin. Selain itu, gatal-gatal juga dapat berkembang menjadi anafilaksis, yang merupakan reaksi alergi yang teruk yang berlaku secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan kematian.

Cara Merawat Gatal-gatal

Gatal-gatal tidak memerlukan rawatan khas. Gejala gatal-gatal juga akan hilang sendiri dalam beberapa hari. Namun, jika anda merasa terganggu oleh gatal-gatal, anda boleh mengambil antihistamin. Sementara itu, jika keadaannya bertambah teruk, maka minum tablet kortikosteroid.

Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki gejala gatal-gatal, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta
  • Berhati-hatilah dengan Gigitan Tungau dan Cara Mengatasinya
  • 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan