Selalunya Baca Ramalan Zodiak, Inilah Sebab Psikologi

, Jakarta - Seperti mitos, inilah sebabnya mengapa ada orang yang mempercayai ramalan zodiak. Maklumat mengenai zodiak menawarkan perkara yang ingin diketahui oleh orang lain, seperti tentang masa depan, sama ada terdapat hubungan antara apa yang berlaku sekarang dan pengalaman masa lalu, bagaimana menyingkirkan keadaan semasa, dan bahkan bagaimana membuat keputusan yang tepat.

Ketika sebenarnya menurut Julian Baggini, seorang ahli falsafah dari University College, London, mengatakan semua ramalan pada umumnya akan mengatakan perkara yang sama tentang betapa sukarnya perkara itu, tetapi akhirnya akan menemui jalan penyelesaian.

Baca juga: Jenis Sukan yang Sesuai dengan Zodiak

Julian Baggini menyebutnya semacam tipu daya untuk memberi harapan kepada pembaca dan mempercayai kebenaran ramalan zodiak. Ini sebenarnya tidak salah, tetapi tanpa membaca ramalan zodiak, maklumat yang diberitahu sudah diketahui oleh pembaca. Jadi, tidak ada perkara baru atau penyelesaian yang diberikan oleh zodiak.

Menurut Dr Margaret Hamilton, ahli psikologi di University of Wisconsin, 70 peratus maklumat dalam horoskop surat khabar adalah positif. Dan mengapa begitu banyak orang masih menggunakan horoskop kerana tanda-tanda zodiak menawarkan pelarian dari kebimbangan setiap hari, semacam kisah dewasa yang meyakinkan bahawa semuanya akan baik-baik saja.

Daya tarikan ramalan horoskop bertahan, kerana memberi makna kepada peristiwa rawak dalam hidup, dan juga pembenaran ketika keadaan tidak berjalan seperti yang diharapkan.

Membuat seseorang berfikir, '' Ini tidak berjalan lancar kerana saya seorang Pisces , itu sebabnya saya tidak sesuai Gemini tidak stabil ", atau" Oh, wajar jika dia menganggap semuanya kerana tanda zodiaknya Libra ”.

Baca juga: Kedudukan Seks Tetap Setiap Zodiak

Walaupun terdapat banyak kebaikan dan keburukan mengenai kebenaran ramalan zodiak, zodiak sering digunakan dalam kajian psikologi untuk menyelesaikan hipotesis. Ini menjadikan ramalan zodiak bukan semacam takhayul, tetapi sesuatu yang dapat dibuktikan secara ilmiah.

Pada tahun 1936, Dane Rudhyar menerbitkan sebuah buku berjudul Astrologi Keperibadian yang mendedahkan bahawa astrologi tidak ada untuk meramalkan kejadian masa depan, tetapi untuk membantu mengatur kehidupan kita. Persimpangan antara pemahaman kuno mengenai zodiak dan aplikasi moden dapat memberikan penjelasan yang berbeza untuk kesahan ramalan zodiak.

Berurusan dengan Ramalan Zodiak

Tidak ada yang salah dengan membaca ramalan zodiak. Seperti yang dinyatakan oleh Dane Rudhyar, anda dapat menggunakan zodiak sebagai rujukan untuk "memerintahkan" hidup anda, dalam arti berhati-hati ketika membuat keputusan dan pilihan untuk mempertimbangkan sesuatu.

Namun, itu tidak bermakna anda 100 peratus bergantung pada tanda zodiak anda untuk melakukan semuanya. Sebenarnya, serahkan sebarang keputusan kepada zodiak. Sekiranya ini yang anda lakukan, itu boleh menjadikan hidup anda tidak stabil dan anda tidak berani membuat keputusan.

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

Sebenarnya, menjadikan zodiak sebagai rujukan boleh mempunyai dua pemahaman, di mana zodiak sebagai pilihan mempertimbangkan keputusan mutlak yang anda tentukan. Atau anda membaca zodiak sebagai sesuatu yang tidak serius, semacam gangguan.

Sekiranya anda merasakan ramalan zodiak adalah petunjuk hidup, sehingga anda menjadi bergantung, anda mungkin menghadapi masalah psikologi. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ramalan zodiak, dan bagaimana ia berkaitan dengan psikologi seseorang, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .