Bilakah Pembedahan Perlu Merawat Jari Mallet?

Jakarta - Jari palu adalah salah satu jenis gangguan kesihatan yang sering terjadi kerana aktiviti sukan atau sukan. Gangguan tulang ini berlaku apabila tendon di bahagian belakang jari terpisah dari otot yang harus dihubungkan. Pemain besbol dan bola keranjang sangat terdedah kepada keadaan ini, tetapi kecederaan lain boleh menyebabkan masalah yang sama.

Tendon adalah tisu penghubung yang berfungsi sebagai penghubung antara otot dan tulang. Tendon di tangan berfungsi menghubungkan tulang di hujung jari dengan otot di bahagian belakang tangan, dan mereka juga berperanan menjaga jari tetap lurus. Apabila tendon terkoyak, diregangkan, atau dipisahkan dari tulang di hujung jari kerana sebab tertentu, paluan jari boleh terjadi.

Dilihat dari penyebab dan jenis kecederaan, jari palu terbahagi kepada tiga, iaitu:

  • Air mata Tendon diikuti oleh patah tulang kecil;
  • Air mata Tendon diikuti oleh patah tulang yang teruk;
  • Tendon rosak, tetapi tidak diikuti oleh patah tulang.

Baca juga: Ketahui Ujian untuk Mendiagnosis Jari Mallet

Gejala utama jari palu adalah hujung jari yang melengkung, diikuti dengan lebam, bengkak, sakit, dan kesukaran meluruskannya. Sudah tentu, keadaan ini mesti mendapatkan rawatan perubatan. Tidak perlu keliru, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat, jadi tidak perlu beratur. Muat turun aplikasi sahaja di telefon bimbit anda, bila-bila masa anda memerlukan bantuan dan penyelesaian untuk masalah kesihatan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung.

Bilakah Jari Mallet Perlu Dikendalikan?

Segera berikan kompres sejuk setelah anda mengalami jari palu. Walau bagaimanapun, jangan meletakkan ketulan ais secara langsung pada kulit tangan. Sebaiknya tutup atau balut dengan tuala atau kain untuk mengelakkan radang dingin atau radang dingin .

Baca juga: Inilah Cara Mencegah dan Merawat Jari Mallet

Kemudian, untuk mengurangkan bengkak, cubalah meletakkan tangan anda lebih tinggi daripada jantung anda. Anda juga boleh mengambil ubat sakit untuk membantu mengurangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, pastikan anda telah meminta doktor anda atau membaca cadangan penggunaan ubat dengan betul, ya!

Kemudian, bilakah prosedur pembedahan diperlukan untuk merawat jari palu? Doktor akan mengesyorkan pembedahan sekiranya sendi tergelincir atau tidak dalam kedudukan yang betul. Pembedahan juga diperlukan sekiranya doktor menganggap anda memerlukan cangkok tendon dari bahagian badan yang lain.

Proses pembedahan boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu dengan memasukkan jarum atau perkutaneus dan melalui proses pembedahan terbuka. Seterusnya, alat khas akan dimasukkan ke dalam tendon untuk menjaga hujung jari dalam kedudukan lurus sehingga tendon sembuh sepenuhnya. Dalam beberapa keadaan, doktor juga akan melakukan jahitan untuk memperbaiki tendon atau tulang yang koyak atau patah.

Baca juga: Apakah Gejala Mallet Finger?

Selain pembedahan, prosedur perubatan lain yang boleh dilakukan untuk merawat jari palu adalah:

  • penggunaan serpihan, sebagai rawatan utama. Mempunyai serpihan akan menjaga hujung jari dalam kedudukan lurus sehingga tendon sembuh sepenuhnya. Biasanya, serpihan akan berlaku sehingga enam minggu, kemudian pakai hanya pada waktu tidur selama dua minggu atau semasa bersenam.
  • Fisioterapi, Ini dilakukan supaya sendi di tengah jari yang sebelumnya diletakkan di serpihan tidak menjadi kaku pada masa yang sama untuk mempercepat pemulihan.

Agar jari palu tidak berlaku, sudah tentu anda perlu berhati-hati ketika anda bergerak, terutamanya bersenam. Sekiranya jari palu muncul dan anda memerlukan pembedahan, pastikan anda mengikuti semua cadangan doktor sehingga tendon sembuh sepenuhnya.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2020. Mallet Finger.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat Jari Mallet.
Kesihatan Perubatan. Diakses 2020. Mallet Finger.