Berapa Banyak Nutrien dalam Plat Capcay?

“Penerapan gaya hidup sihat untuk si kecil dapat dilakukan dengan berbagai cara, seperti makan makanan yang mengandung nutrien penting. Satu resipi yang boleh dijadikan sumber nutrien penting untuk anak kecil anda adalah capcay. Kerana, pelbagai bahan seperti sayur-sayuran yang digunakan untuk memasak capcay mempunyai kandungan nutrien penting masing-masing. Contohnya, wortel kaya dengan vitamin A dan beta karoten. "

, Jakarta - Capcay adalah makanan sihat yang kaya dengan nutrien penting untuk tubuh. Kerana, capcay umumnya dibuat dari pelbagai jenis sayur-sayuran segar, dicampur dengan udang dan rempah seperti bawang putih, sos tiram, cabai, dan sebagainya. Hidangan satu ini boleh anda sajikan untuk menu makanan si kecil sehingga keperluan tubuhnya untuk nutrien penting dapat dipenuhi. Sekiranya pengambilan nutrien yang diperlukan dipenuhi, sudah tentu ia dapat meningkatkan sistem imun si kecil.

Di samping itu, semakin cepat ibu memperkenalkan makanan yang sihat dan berkhasiat kepada anak, semakin mudah menerapkan diet yang sihat kepada si kecil. Jadi, berapa banyak nutrien yang terdapat dalam piring capcay? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Pelbagai Sumber Makanan Sihat untuk Kanak-kanak

Kenali Nutrien yang Terkandung dari Setiap Bahan Capcay

Umumnya, resipi capcay akan terdiri daripada beberapa ramuan dari sayur-sayuran segar seperti chicory, lobak merah, kembang kol, brokoli, dan sebagainya. Berikut adalah penjelasan yang berkaitan dengan ramuan capcay dan kandungan nutrisi mereka, termasuk:

  1. Lobak

Setiap wortel cincang dan rebus mengandungi 52 kalori, dan lebih daripada empat kali pengambilan vitamin A harian yang disyorkan untuk orang dewasa, dalam bentuk beta karoten. Vitamin A sangat penting untuk penglihatan yang sihat. Selain itu, wortel juga merupakan sumber serat yang baik, dan mengandungi kalium, mangan, tiamin, niasin, asid folik, dan vitamin C dan K.

  1. Kembang kol

Kembang kol adalah salah satu sayur yang biasa terdapat di capcay. Ibu perlu tahu bahawa khasiat kembang kol sangat pelbagai kerana mengandungi vitamin penting seperti vitamin B1, B2, C, dan vitamin K. Selain itu, kembang kol juga mengandungi mineral magnesium, kalium, fosforus, niasin, dan sebatian sulforaphane. Sebatian ini juga terdapat dalam brokoli, dan berfungsi untuk membantu mencegah barah.

  1. kubis Cina

Sayuran yang satu ini adalah sumber serat, vitamin A, B, B2, B6, C, dan juga vitamin K. Selain itu, chicory juga mengandungi nutrien penting lain seperti zat besi, fosforus, dan niasin.

  1. Jagung muda

Jagung muda yang dikenali sebagai nama anak perempuan atau Jagung Bayi Ia adalah sumber serat dan karbohidrat yang baik. Selain itu, jagung muda mempunyai kadar kolesterol rendah, lemak jenuh, dan natrium (Na).

  1. Brokoli

Sayuran ini mempunyai pelbagai faedah kesihatan. Brokoli mengandungi serat, vitamin A, B1, B2, B6, C, E, K serta kalsium, zat besi, magnesium, fosfor, kalium, mangan hingga asam folat. Selain itu, brokoli juga mengandungi zat pencegah barah seperti kembang kol.

Baca juga: 5 Buah untuk Meringankan Kolesterol Tinggi

  1. Kacang

Kacang adalah sayuran yang mengandungi protein, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, mangan, asid pantotenat, dan niasin. Selain itu, kacang juga mengandungi beberapa vitamin penting seperti vitamin B1, B2, B6, dan juga vitamin C.

  1. Kobis

Kubis juga merupakan sayuran yang biasa dijumpai di capcay, selain kembang kol. Kubis itu sendiri mengandungi serat, protein, karbohidrat, vitamin A, B1 (tiamin), B6, dan vitamin C. Nutrien penting lain yang terkandung dalam kubis adalah kalsium, fosforus, magnesium, kalium, dan asam folat.

  1. Udang

Selain sayur-sayuran, capcay umumnya juga menggunakan udang sebagai bahan. Udang sendiri adalah makanan laut yang kaya dengan nutrien penting. Contohnya, protein tinggi, vitamin B12, zink, kalium, fosforus, kalsium, hingga asid lemak omega 3. Namun, ibu perlu memperhatikan kuantiti udang jika anda ingin memasak capcay walaupun khasiat udang sangat kaya . Oleh kerana udang tinggi kolesterol, jadi jika dikonsumsi secara berlebihan dapat memberi kesan negatif pada tubuh.

  1. Bawang putih

Bawang putih adalah rempah yang digunakan semasa memasak capcay. Walau bagaimanapun, sayur-sayuran ini juga mengandungi banyak nutrien yang tidak kurang pentingnya daripada bahan utama lain dalam capcay. Kerana, bawang putih dikenal sebagai antibiotik semula jadi, sehingga dapat melawan penyakit seperti selsema. Selain itu, bawang putih juga berguna untuk menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol dalam badan.

Itulah kandungan nutrien yang terdapat dalam piring capcay berdasarkan setiap komponen ramuan. Semua kandungan nutrien dalam capcay tentunya dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh si kecil.

Contohnya, kandungan serat yang tinggi dapat melancarkan pergerakan usus, sehingga dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh. Selain itu, kandungan vitamin dan mineral yang terdapat dalam capcay juga dapat meningkatkan daya tahan si Kecil.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

Selain makan makanan dengan pemakanan seimbang, memenuhi pengambilan nutrien penting juga dapat dilakukan melalui pengambilan vitamin dan makanan tambahan. Melalui aplikasi tersebut Ibu boleh membeli vitamin kanak-kanak yang berguna untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka, tanpa perlu beratur lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah sayur-sayuran yang paling sihat?
Ayah ibu. Diakses pada tahun 2021. PEMAKANAN DI BAHAGIAN CAPCAY
iBerita. Diakses pada tahun 2021. Resipi Capcay Kampung, Menu Normal Baru untuk Meningkatkan Daya Tahan Badan