Sindrom Nefrotik Boleh Menyebabkan Komplikasi Kesihatan

, Jakarta - Sejenis gangguan buah pinggang yang disebut sindrom nefrotik dapat menyebabkan tubuh anda mengeluarkan terlalu banyak protein melalui air kencing. Walaupun sindrom nefrotik bukan penyakit, keadaan ini adalah tanda bahawa organ ginjal ubat herba tidak berfungsi dengan normal.

Gangguan ini dapat terjadi ketika saluran darah kecil di ginjal rusak, sehingga tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik, seperti menyaring sisa dan air berlebihan dari darah. Sekiranya anda menghidapi sindrom ini, tahap protein dalam air kencing dan kolesterol menjadi tinggi. Sementara itu, tahap protein dalam darah menjadi rendah.

Keadaan ini akan menyebabkan anda mengalami pembengkakan, terutama di sekitar mata, kaki, dan pergelangan kaki. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini berpotensi menjadi komplikasi yang lebih serius dan menjejaskan kesihatan anda. Komplikasi yang mungkin berlaku termasuk:

  1. Gumpalan Darah Berlaku

Sindrom nefrotik dapat menjadikan glomerulus tidak dapat menapis darah dengan betul. Ini memungkinkan tahap protein dalam darah yang membantu mencegah pembekuan menyaring keluar dan masuk ke dalam air kencing. Dengan kata lain, sindrom nefrotik meningkatkan risiko pembekuan darah di urat anda.

  1. Anemia

Anemia adalah keadaan apabila jumlah sel darah merah anda lebih rendah daripada biasa. Anemia juga boleh berlaku jika sel darah merah tidak mengandungi cukup hemoglobin. Hemoglobin adalah protein kaya zat besi yang memberikan warna merah kepada darah. Protein ini membantu sel darah merah membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan.

  1. Penyakit jantung

Penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung adalah pelbagai keadaan apabila terdapat penyempitan atau penyumbatan saluran darah. Keadaan ini boleh menyebabkan serangan jantung, sakit dada (angina), atau strok.

  1. Tekanan darah tinggi

Penyakit ini adalah keadaan apabila tekanan darah lebih tinggi daripada 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Nombor 140 mmHg merujuk kepada bacaan sistolik, ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan. Sementara itu, angka 90 mmHg merujuk kepada pembacaan diastolik, ketika jantung santai ketika mengisi ruang dengan darah.

  1. Kegagalan buah pinggang

Penyakit ginjal adalah gangguan yang berlaku pada buah pinggang. Ginjal adalah dua dari yang terletak di rongga perut anda di kedua-dua bahagian tulang belakang anda di tengah punggung anda, tepat di atas pinggang anda. Apabila ginjal rosak, produk buangan dan cecair dapat menumpuk di dalam badan, menyebabkan pembengkakan di pergelangan kaki, muntah, kelemahan, kurang tidur, dan sesak nafas.

Penyakit ginjal dapat dipicu oleh pelbagai masalah kesihatan lain, seperti tekanan darah tinggi (darah tinggi) dan diabetes. Maksudnya, orang yang mempunyai kedua-dua penyakit ini berisiko tinggi terkena penyakit buah pinggang.

  1. Tahap Kolesterol Darah Tinggi dan Trigliserida

Gangguan buah pinggang ini akan menyebabkan kadar protein dilepaskan ke dalam air kencing. Akibatnya, tahap protein protein dalam darah anda menurun. Kemudian, hati akan membuat albumin dalam jumlah yang berlebihan. Pada masa yang sama, hati juga akan mengeluarkan lebih banyak kolesterol dan trigliserida.

Satu-satunya cara untuk mencegah sindrom nefrotik adalah dengan mengawal keadaan yang boleh menyebabkan masalah buah pinggang muncul. Sekiranya anda mempunyai penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui cara mencegah dan mengawal penyakit anda. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Tidak Dapat Menghilangkan, Semua Orang Boleh Menghidap Sindrom Marfan
  • Inilah penyebab sindrom Marfan yang perlu anda ketahui
  • Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Tourette