4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memulakan Diet Keto

, Jakarta - Anda pasti biasa dengan diet keto. Sebabnya, diet ini menjadi sangat popular dan banyak orang lakukan setelah beberapa tahun tokoh masyarakat seperti yang dilakukan oleh Kim Kardashian dan Rihanna. Diet keto didakwa dapat menurunkan berat badan tanpa perlu bersenam. Tidak hairanlah ramai orang berminat untuk mencuba.

Walau bagaimanapun, sebelum anda memutuskan untuk menjalani diet ketogenik, terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelumnya. Mengetahui diet keto sebelum melakukannya dapat membantu anda memahami dan mengira sama ada diet ini sesuai untuk keadaan badan dan kemampuan fizikal anda. Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Keto Diet

  1. Bukan Diet Berkhasiat Lengkap

Diet keto adalah diet rendah karbohidrat sehingga tubuh menggunakan lemak untuk mengubahnya sebagai tenaga. Melancarkan dari Garis Kesihatan , Diana Lehner-Gulotta, RDN, CNSC, pakar diet ahli saraf di Sistem Kesihatan University of Virginia mengatakan bahawa diet ini bukanlah makanan sihat yang lengkap dari segi nutrisi.

Nah, dalam jangka pendek, diet ini mungkin menguntungkan, tetapi melakukannya dalam jangka panjang adalah berisiko. Dia mencadangkan agar anda berjumpa doktor sebelum memulakan diet keto.

  1. Terdapat banyak jenis

Anda juga perlu tahu bahawa diet keto mempunyai beberapa versi. Dipetik dari Garis Kesihatan , jenis diet keto yang boleh anda pilih, iaitu:

  • Diet ketogenik standard. Diet ketogenik standard adalah jenis yang paling biasa. Diet ini melibatkan diet rendah karbohidrat, protein sederhana dan tinggi lemak. Makanan ini biasanya dilakukan dengan mengambil 75 peratus lemak, 20 protein lemak, dan 5 peratus karbohidrat.

  • Diet ketogenik siklik. Diet ini menggabungkan tempoh diet karbohidrat tinggi. Sebagai contoh, anda akan menjalani diet ketogenik selama 5 hari diikuti dengan diet tinggi karbohidrat selama 2 hari.

  • Diet ketogenik yang disasarkan (TKD) . Diet ini membolehkan anda meningkatkan jumlah karbohidrat disertai dengan senaman.

  • Diet ketogenik protein tinggi . Ini serupa dengan diet ketogenik standard. Perbezaannya ialah, anda perlu makan lebih banyak protein. Nisbahnya kira-kira 60 peratus lemak, 35 persen protein, dan 5 peratus karbohidrat.

Masih keliru dengan jenis diet keto? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung. Anda boleh membincangkan diet keto dengan doktor anda melalui bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Ini adalah 4 tanda bahawa diet keto berfungsi

  1. Mengehadkan Pengambilan Karbohidrat

Diet keto dilakukan dengan menghadkan pengambilan karbohidrat kepada hanya 20-30 gram sehari. Menurut pakar pemakanan klinikal Josh Ax, DNM, diet keto standard umumnya memerlukan 70-80 peratus lemak dalam kalori harian, dan 15-20 peratus protein, sementara karbohidrat hanya diperlukan untuk 5 peratus.

Dia juga mencadangkan memantau pengambilan nutrien penting ini dengan kalkulator pemakanan atau aplikasi serupa.

  1. Menambah Berat di Peringkat Awal

Semasa diet keto dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat, tubuh akan secara automatik mengambil tenaga dari simpanan gula atau glikogen dan lemak yang mengikat air.

Jumlahnya akan menurun pada awal diet keto, tetapi apa yang terbuang pada masa itu sebenarnya adalah air, bukan lemak. Selepas beberapa bulan, penurunan berat badan lebih perlahan daripada pada awalnya.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menggantikan Nasi Semasa Diet

Ternyata, penting untuk mengetahui diet keto sebelum melakukannya. Diet keto tidak digalakkan untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, anda mesti mengetahui dan menganalisis keadaan dan kesihatan badan anda terlebih dahulu sebelum memutuskan jenis diet yang betul, ya!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik: Panduan Permulaan Terperinci untuk Keto

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Halle Berry Menggunakan Cheat Days di Keto - Sekiranya Anda?

Dr. kapak. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik untuk Pemula Dipermudah: Panduan Terbaik untuk "Keto"