Adakah Berbahaya Memakan Daging Mentah Anjing?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar atau melihat anjing peliharaan diberi makan daging mentah? Hingga kini, ternyata masih menjadi kontroversi. Secara biologi, anjing serupa dengan serigala karnivor. Namun, adakah baik memberi makan daging mentah kepada anjing peliharaan?

Fakta saintifik menunjukkan bahawa anjing yang diberi makan daging mentah lebih berbahaya daripada yang baik. Selain risiko kekurangan nutrisi, daging mentah juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain bagi anjing kesayangan anda. Daging mentah kemungkinan besar mengandungi bakteria berbahaya seperti Salmonella , Listeria , E coli , dan banyak lagi.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

Bahaya Kesihatan Daging Mentah untuk Anjing

Kajian yang dilakukan oleh Food and Drug Administration (FDA) di Amerika Syarikat pada tahun 2012 mendapati bahawa makanan haiwan kesayangan mentah lebih cenderung membawa bakteria daripada jenis makanan haiwan kesayangan yang lain. Bakteria yang dimaksudkan adalah Salmonella dan Listeria monocytogenes yang menyebabkan penyakit bawaan makanan.

Kajian ini mendorong FDA untuk mengeluarkan amaran mengenai risiko kesihatan makanan mentah untuk haiwan peliharaan. Di samping itu, organisasi veterinar, seperti Persatuan Hospital Haiwan Amerika , secara rasmi mengesyorkan agar tidak memberi makanan berasaskan daging mentah kepada anjing.

Walaupun anjing anda mungkin mendapat keracunan makanan daripada memakan daging mentah yang dijangkiti Salmonella , E coli , atau penyebab penyakit lain, anjing anda juga boleh menjadi pembawa bakteria. Tetapi ada kemungkinan dia masih boleh menyebarkan bakteria tersebut kepada anjing atau orang lain yang pernah dia hubungi.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah banyak yang dijumpai Salmonella dijumpai pada anjing yang diberi makan daging mentah adalah hasil penggunaan antibiotik yang buruk, beberapa jenis Salmonella kini tahan terhadap antibiotik.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

Masalah makanan mentah lain adalah penyumbatan dari tulang atau artifak pepejal lain yang terdapat dalam makanan. Ini boleh menyebabkan anjing tersedak atau mengalami kerosakan usus.

Di samping itu, makanan mentah yang tidak diformulasikan dengan betul mungkin tidak mengandungi jumlah kalsium, fosforus, vitamin D yang diperlukan anjing. Contohnya, tanpa jumlah kalsium yang betul, anak anjing dapat mengalami masalah tulang.

Sebaliknya, bahaya memberi makan daging mentah kepada anjing adalah terdapat peningkatan risiko anda atau ahli keluarga bersentuhan dengan bakteria dan menghidap penyakit bawaan makanan. Mengendalikan daging mentah, membiarkan anjing anda menjilat wajah anda, membersihkan kotorannya, atau menyentuh permukaan yang tercemar dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria.

Proses Menjadikan Makanan Selamat untuk Anjing

Prosedur keselamatan mesti diamalkan untuk memproses daging, ikan dan unggas. Ini harus dilakukan dengan tekun ketika mengendalikan makanan mentah untuk anjing peliharaan. Ini termasuk mengambil langkah berjaga-jaga seperti:

  • Biarkan daging mentah membeku sehingga digunakan.
  • Kendalikan makanan anjing mentah di tempat yang terpisah dari makanan manusia.
  • Basuh dan bersihkan permukaan dan pinggan selepas digunakan.
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air suam setelah mengendalikan makanan anjing mentah. pastikan bahan makanan untuk membuat makanan anjing tidak menjadi buruk

Baca juga: Anjing Peliharaan Sering Menolak Makan, Apa yang Menyebabkannya?

Jangkitan bakteria boleh menjadi serius, termasuk anjing yang boleh menyebabkan masalah perut atau pencernaan. Bakteria juga boleh berbahaya dan boleh membawa maut kepada orang tua, anak-anak, dan orang-orang dengan sistem kekebalan tubuh yang rentan yang lebih rentan terhadap jangkitan.

Sebagai pemilik anjing, anda harus selalu menyediakan haiwan kesayangan anda makanan segar, bersih, seimbang dari segi nutrisi dan disediakan dengan baik. Sekiranya terdapat masalah kesihatan yang berkaitan dengan makanan, segera tanyakan kepada doktor haiwan melalui permohonannya mengenai pengendaliannya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Memberi Makan Makanan Mentah Anjing Anda Boleh Berbahaya bagi Mereka - dan Anda
Haiwan Peliharaan Bukit. Diakses pada tahun 2020. Bahaya Diet Mentah untuk Anjing
Purine. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anjing Makan Daging Mentah?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found