Makan Ais Krim Apabila Anda Mengalami Demam Sebenarnya Bermanfaat, Benarkah?

, Jakarta - Ketika anda demam, badan anda terasa panas dan panas, oleh itu kebanyakan orang cenderung ingin makan sesuatu yang sejuk, seperti ais krim. Namun, sejak dulu kita sering mendengar nasihat daripada ibu bapa yang mengatakan bahawa jika anda sakit, anda tidak boleh makan ais krim.

Ini kerana ais krim dituduh memburukkan lagi keadaan demam. Tetapi ternyata ini tidak benar, anda tahu! Menurut perubatan, ais krim sebenarnya bagus untuk dimakan ketika anda demam. Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini.

Makan dan minum ais tidak akan memburukkan lagi demam anda

Pertama sekali, penting untuk memahami bahawa makan dan minum ais tidak menyebabkan atau memburukkan lagi demam. Ini kerana pada dasarnya demam disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, bukan dari makanan atau minuman yang dimakan.

James Stackelberg, MD, perunding dalam bahagian penyakit berjangkit dan profesor perubatan di Medical School Rochester, Minnesota, membantah mitos bahawa susu dalam ais krim dapat meningkatkan kahak. Dia berpendapat bahawa minum susu termasuk produknya yang diproses tidak akan menyebabkan badan mengeluarkan kahak ketika sakit.

Demam itu sendiri sebenarnya merupakan tanda bahawa sistem ketahanan badan melawan radang atau jangkitan yang berlaku di dalam badan. Penyebab demam yang paling biasa adalah jangkitan bakteria yang menyebabkan sakit tekak dan jangkitan virus ringan, seperti selesema atau selesema yang boleh sembuh dalam beberapa hari.

Oleh itu, jika anda demam, makan makanan atau minuman sejuk kerana tidak akan menyebabkan atau memburukkan lagi jangkitan pada badan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 4 Makanan yang Boleh Menyakitkan Sakit Tenggorokan

Kelebihan makan ais krim ketika anda demam

Anda tahu makan ais krim secara sederhana apabila anda demam ternyata bermanfaat untuk keadaan badan anda. Berikut adalah tiga kebaikan ais krim apabila anda demam:

1. Mencegah Dehidrasi

Suhu badan yang meningkat semasa demam menjadikan anda lebih banyak berpeluh dan kencing lebih kerap. Akibatnya, anda berisiko mengalami dehidrasi kerana kehilangan banyak cecair. Sebenarnya, mulut anda mungkin terasa buruk jika anda hanya minum banyak air.

Nah, menghisap kiub ais atau memakan sorbet yang juga mengandungi banyak air ketika anda demam dapat membantu menggantikan cecair badan yang hilang sambil memberikan rasa yang enak di mulut. Bagi kanak-kanak yang enggan minum banyak air ketika mereka demam, makan ais krim boleh menjadi penyelesaian terbaik.

Baca juga: Gelato atau Ais Krim, Mana Yang Lebih Sihat?

2. Meningkatkan Pengambilan Kalori

Apabila anda sakit atau demam, anda memerlukan pengambilan kalori yang mencukupi untuk dapat melawan penyakit yang menyebabkan demam. Maklumlah, ais krim adalah sumber kalori yang disukai semua orang, terutamanya kanak-kanak. Oleh itu, makan ais krim boleh menjadi penyelesaian bagi kanak-kanak atau orang dewasa yang tidak mempunyai selera makan ketika sakit.

3. Membantu Mengurangkan Sakit di Tekak

Demam sering berlaku dengan sakit tekak. Pada masa seperti ini, makanan dan minuman sejuk seperti ais krim dapat membantu menghilangkan rasa sakit ketika menelan.

Walaupun berguna, ada perkara yang perlu anda perhatikan sekiranya anda ingin makan ais krim ketika anda demam:

  • Pilih ais krim yang tidak mengandungi gula tinggi.

  • Pilih ais krim rendah lemak.

  • Walaupun berguna, ais krim bukanlah ubat.

  • Jangan makan terlalu banyak ais krim.

  • Makan ais krim juga mesti disertakan dengan diet yang sihat dan seimbang.

Baca juga: Inilah sebabnya selepas pembedahan amandel, makan banyak ais krim

Jadi, ais krim adalah makanan alternatif yang boleh anda makan ketika anda demam. Untuk mengurangkan panas badan, anda juga boleh membeli ubat penurun demam menggunakan aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan untuk mengetahui punca demam, anda boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan anda di hospital mengikut tempat tinggal anda di sini. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found