Harus Tahu, Inilah Kesan Vaksin COVID-19 pada Kitaran Menstruasi

“Vaksin COVID-19 memang boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza bagi setiap orang. Namun, beberapa laporan di UK menunjukkan bahawa vaksin ini boleh mempengaruhi kitaran haid wanita. Ada yang mengadu bahawa haid menjadi lebih berat dan kadang-kadang lebih lama. Walau bagaimanapun, kes-kes ini masih jarang berlaku dan dipercayai hanya kesan jangka pendek. "

, Jakarta - Pandemik COVID-19 yang terjadi sejak Mac 2020 sebenarnya telah membawa banyak perubahan. Walaupun vaksin COVID-19 sudah tersedia, masih memerlukan masa yang lama bagi sebahagian besar penduduk dunia untuk mendapatkannya.

Walau bagaimanapun, vaksin COVID-19 ini bukan tanpa kesan sampingan. Terdapat juga beberapa laporan yang mengaitkan vaksin COVID-19 dengan perubahan dalam kitaran haid wanita. Jadi, apa kesan vaksin COVID-19 pada kitaran haid wanita? Inilah ulasannya!

Baca juga: Hati-hati, haid lewat dapat menandakan 8 penyakit ini

Hubungan antara vaksin COVID-19 dan kitaran haid

Kesan sampingan yang biasa dilaporkan setelah mendapat vaksin COVID-19 termasuk demam, keletihan, sakit kepala, dan sakit badan. Walau bagaimanapun, beberapa laporan mendapati bahawa vaksin juga boleh mempengaruhi kitaran haid. Terdapat banyak laporan anekdot mengenai perubahan kitaran haid orang setelah menerima vaksin COVID-19, tetapi data spesifik mengenai kekerapan fenomena ini masih sangat jarang.

Maklumat yang diperoleh The Times menunjukkan bahawa di England, Agensi Peraturan Produk Ubat & Kesihatan menerima hampir 4,000 laporan perubahan kitaran haid setelah vaksin COVID-19 pada 17 Mei 2021. Dari jumlah tersebut, 2.734 kes berlaku selepas vaksin Oxford-AstraZeneca, 1,158 berlaku selepas vaksin Pfizer-BioNTech, dan 66 berlaku selepas vaksin Moderna.

Dalam laporan itu, banyak yang mengatakan bahawa tempoh mereka menjadi lebih berat dan kadang-kadang lebih lama. Malangnya, sehingga kini tidak diketahui sama ada terdapat faktor berkaitan yang menyebabkan perubahan dalam kitaran haid. Walau bagaimanapun, pakar mempertimbangkan beberapa hipotesis.

Mungkin seseorang yang sudah mempunyai gangguan yang mungkin mempengaruhi pendarahan dan pembekuan atau mengalami masalah pendarahan dan pembekuan pada masa lalu, mereka mungkin mengalami perubahan kitaran haid. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah yang berkaitan, lebih baik membincangkannya dengan doktor anda sebelum mendapatkan vaksin.

Faktor tekanan juga boleh disyaki. Hormon kortisol, juga dikenal sebagai hormon stres, boleh mempengaruhi haid dan menyebabkan perubahan dalam kitaran haid.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak normal, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Perkara yang Perlu Diperhatikan Mengenai Menstruasi

Walaupun tidak semua wanita mengalami kesan ini pada kitaran haid mereka, untuk jangka masa yang tidak dijawab atau lewat, selalu menjalani ujian kehamilan. Juga, jika anda mengalami kesakitan atau perubahan yang ketara atau berterusan dalam tempoh anda, segera hubungi profesional penjagaan kesihatan. Kitaran haid adalah kompleks secara biologi, jadi banyak perkara dapat mempengaruhinya, dan doktor dapat mengevaluasinya.

Sejauh ini terdapat bukti dari vaksin selesema dan HPV bahawa mereka boleh mempengaruhi kitaran haid buat sementara waktu, tetapi tidak ada kesan sampingan jangka panjang. Terdapat juga banyak bukti bahawa mereka tidak mempengaruhi kesuburan.

Walaupun ada juga pakar yang mengatakan bahawa perubahan dalam kitaran haid setelah vaksin COVID-19 tidak boleh menjadi perhatian. Seseorang mungkin bimbang sesuatu yang tidak diingini berlaku pada tubuh, sedangkan demam setelah melakukan vaksinasi adalah perkara biasa. Sebenarnya ini sama dengan ketidakteraturan haid.

Baca juga: Tidak mengandung! Hati-hati, ini adalah penyebab haid tidak teratur

Namun, jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau mengganggu selepas vaksin dan ia berlangsung lebih dari satu hari, jangan ragu untuk diperiksa di hospital. Ini juga berlaku jika anda mengalami haid berat setelah mendapat vaksin COVID-19. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di untuk melakukan pemeriksaan. Ingat, jangan sekali-kali mengabaikan keadaan kesihatan anda, kerana semua yang ditangani dengan betul dan cepat akan mengelakkan anda daripada mengalami komplikasi yang tidak diingini.

Rujukan:
BBC. Diperoleh pada tahun 2021. Vaksin Covid: Perubahan Jangkamasa Mungkin Kesan Sampingan Jangka Pendek.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Adakah Vaksin COVID-19 akan Membatalkan Tempoh Anda?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Vaksin COVID-19 Mempengaruhi Tempoh?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found