Pergerakan Yoga Berkesan untuk Sakit Belakang

Jakarta - Sekiranya anda sering mengalami sakit belakang, maka yoga adalah sukan yang dapat mengatasinya. Yoga adalah sukan yang terkenal dengan banyak manfaat kesihatannya. Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari Baru sahaja dinyatakan, yoga mampu meningkatkan kekuatan dan kelenturan badan, mencegah penyakit kronik, mengurangkan risiko kegemukan, untuk mengurangkan tahap tekanan.

Yoga juga sering disyorkan untuk merawat sakit belakang. Pergerakan yoga atau pose yang betul dapat membuat punggung dan badan anda rileks. Lakukan senaman secara berkala untuk hasil yang optimum. Anda boleh menggunakan gerakan yoga ini untuk mengatasi sakit belakang dengan lebih berkesan:

Baca juga: Jenis Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui

  • Pose Anjing Menghadap Ke Bawah

Pose ini akan meregangkan paha anda ke belakang. Ini adalah pose klasik yang mensasarkan pemanjang belakang, otot besar yang membantu membentuk punggung bawah, menyokong tulang belakang anda, dan membantu anda berdiri dan mengangkat objek.

  • Pose Kanak-kanak

Langkah ini akan memanjangkan punggung dan menghilangkan tekanan pada masa yang sama. Pose ini kelihatan seperti anda sedang berehat, demonstrasi aktif pergerakan ini membantu memanjangkan punggung. Ini adalah kaedah terbaik untuk menghilangkan tekanan sebelum tidur pada akhir hari yang panjang dan melelahkan.

  • Pose Merpati

Ini adalah pergerakan yang melonggarkan pinggul dengan meregangkan pemutar. Pose ini boleh menjadi agak mencabar bagi pemula yoga, kerana ia memerlukan peregangan rotator pinggul dan flexor. Pergerakan ini mungkin tidak seperti posisi untuk merawat sakit belakang, tetapi pinggul yang tegang boleh menyebabkan sakit belakang.

Baca juga: 3 Punca Sakit Belakang yang Tidak Diketahui

  • Segi Tiga Pose

Pergerakan ini meregangkan otot batang tubuh untuk membina kekuatan. Pse ini juga bagus untuk menguatkan punggung dan kaki dan dapat membantu meregangkan otot di sepanjang sisi badan sambil meregangkan otot di sepanjang pinggul luar.

  • Cat Pose dan Cow Pose

Pergerakan ini melemaskan otot punggung dan bagus untuk memanaskan badan. Pose ini sangat sesuai untuk sakit dan sakit di punggung anda. Pergerakan pose cat meregangkan otot belakang, dan ini bagus sebagai sebahagian daripada rutin yoga atau sebagai pemanasan untuk sukan lain.

Untuk melakukan ini, cuba mulakan keempat-empat, kemudian perlahan-lahan beralih ke pose cat dengan menekan tulang belakang anda dan melengkung punggung anda.

Tahan pergerakan ini selama beberapa saat dan kemudian bergerak ke pose lembu dengan melengkung tulang belakang anda, menekan bahu anda ke belakang, dan mengangkat kepala anda. Beralih bolak-balik dari pose kucing dan pose lembu dapat membantu menggerakkan tulang belakang ke posisi neutral dan merehatkan otot dan mengurangkan ketegangan.

  • Pose Ke Hadapan Ke Atas

Pergerakan ini kelihatan seperti lipatan badan, fungsinya adalah untuk meregangkan paha belakang dan otot belakang, sambil memberikan kelegaan pada bahu yang tegang.

Untuk melakukan ini, cubalah berdiri tegak dengan kaki selebar bahu dan lutut, tidak terkunci. Bengkok ke hadapan sehingga anda sampai di lantai. Jangan bimbang jika anda tidak dapat sampai ke lantai pada mulanya, berhenti di mana sahaja paha anda terasa selesa. Ulangi pose ini lima hingga tujuh kali.

Baca juga: 6 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Sakit Belakang

Itulah beberapa gerakan yoga yang boleh dilakukan di rumah untuk merawat sakit belakang. Sekiranya anda sudah cuba melakukan yoga tetapi sakit belakang anda masih belum reda, segera berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi untuk pengendalian. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 7 Pose Yoga Terbaik untuk Melegakan Sakit Punggung Bawah
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Pose Yoga Terbaik untuk Sakit Belakang
Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan Yoga dan Senaman: Tinjauan Kajian Perbandingan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found