Berlari dengan kerap adalah risiko berlakunya belat

Jakarta - shin splint atau sindrom tekanan tibial medial adalah sakit yang muncul di tulang shinbone atau tibia yang merupakan bahagian depan kaki bawah.

Baca juga: Hati-hati, sukan ini cenderung menyebabkan berlakunya belat

Keadaan tulang belikat dialami oleh orang yang sering melakukan sukan keras, menyebabkan tekanan berulang pada tisu kaki bawah. Tekanan berulang boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian tersebut.

Walaupun belat shin bukanlah masalah kesihatan yang serius, sebenarnya kesakitan yang timbul akan bertambah buruk jika tidak diendahkan.

Ketahui Gejala serpihan tulang kering

Keadaan serpihan shin akan muncul yang ditandai dengan beberapa gejala, seperti sakit di bahagian dalam shin. Bukan hanya satu tulang kering, tetapi rasa sakit yang muncul berlaku di kedua-dua tulang kering.

Simptom lain ialah pembengkakan anggota bawah. Apabila orang yang mempunyai belat tulang kering melakukan aktiviti yang menggunakan kaki bawah, rasa sakit muncul dengan tiba-tiba, dan semakin teruk.

Ini adalah sebab berlari rentan terhadap belat

Keadaan keradangan pada permukaan tulang, otot dan tendon di bahagian bawah kaki yang menyebabkan kesakitan kerana pergerakan fizikal yang berulang. Tetapi anda harus mengetahui beberapa faktor lain yang menyebabkan seseorang mengalami keadaan belat.

Seseorang yang memakai kasut yang salah ketika bersenam cenderung terkena belat. Bukan hanya itu, seseorang yang tidak pernah bersukan sebelum ini, harus mengelakkan berlari sehingga anda dapat mengelakkan keadaan belat. Tiba-tiba melakukan sukan larian juga membuat anda mengalami keadaan belat, terutama jika anda berlari tanpa melakukan pemanasan terlebih dahulu.

Memanaskan badan sebelum berlari. Lakukan pemanasan kaki dengan banyak. Sekiranya kaki anda terbiasa bergerak, anda boleh mengelakkan serpihan tulang kering. Berjalan di permukaan yang keras dan curam dapat meningkatkan risiko serpihan tulang kering.

Baca juga: Ingin Mengelakkan Serpihan Tulang Kering? Berikut adalah petua mudah

Diagnosis belat shin

Pemeriksaan dimulakan dengan mengetahui simptom yang dialami oleh orang yang mengalami serpihan tulang kering. Selepas itu pemeriksaan fizikal dilakukan untuk memastikan keadaan kesihatan tulang seseorang.

Pemeriksaan sokongan juga dilakukan oleh doktor untuk mengetahui punca berlakunya shin splint seperti MRI atau X-ray. Biasanya pemeriksaan ini dilakukan sekiranya doktor melihat kemungkinan penyakit lain seperti patah tulang, sindrom petak, kecederaan tendon dan penyakit arteri periferal.

Pencegahan serpihan tulang kering

Tetapi sebelum anda mengalami keadaan shin splint, anda harus mengetahui pencegahan penyakit shin splint, termasuk:

  1. Memanaskan badan setiap kali anda bersukan. Di samping mengelakkan berlakunya serpihan tulang kering, pemanasan boleh mengelakkan anda daripada masalah kesihatan lain seperti kecederaan fizikal atau kekejangan otot.

  2. Gunakan kasut sukan yang sesuai untuk aktiviti sukan yang sedang dijalankan.

  3. Sekiranya anda tidak kerap bersenam, tingkatkan tahap latihan dan kelenturan secara beransur-ansur.

  4. Pilih lokasi latihan di permukaan yang lembut dan tidak terlalu keras.

Jangan lupa untuk selalu melakukan senaman secara berkala agar kesihatan tulang anda terjaga. Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan tulang. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Gejala serpihan tulang kering


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found