Suka makan kepala ikan, adakah ia baik untuk kesihatan?

Jakarta - Adakah anda peminat ikan? Biasanya, bahagian ikan mana yang paling anda gemari? Adakah daging badan, bahagian ekor yang mempunyai lebih banyak duri, atau bahagian kepala yang terasa enak ketika dihisap? Masing-masing mesti mendapat kesenangan yang tidak dapat diganti, terutama ikan adalah makanan yang kaya dengan protein dan omega-3 yang mempunyai manfaat kesihatan.

Namun, di sebalik betapa enaknya kepala ikan, ternyata ada bahaya yang bersembunyi yang tidak boleh anda anggap remeh dari bahagian itu. Nampaknya, ikan mempunyai bahan toksik yang tidak hilang walaupun telah melalui proses memasak atau membeku. Sebut saja racun jenis ciguatoxin, yang timbul kerana mikroorganisma marin dari jenisnya dinoflagellates parasit hidup pada karang mati.

Penyakit Kerana Racun pada Ikan

Sebenarnya, toksin ciguatoxin terdapat di sisik, organ dalaman, dan kepala ikan. Satu kajian yang telah dilakukan menyatakan bahawa keracunan ciguatoxin pada ikan dapat memicu penyakit ciguatera atau penyakit ciguatera Keracunan Ikan Ciguatera (CFP). Keracunan ciguatoxin dicirikan oleh gangguan pencernaan akut atau gangguan sistem saraf.

Toksin ciguatoxin sering dijumpai dalam beberapa jenis ikan, seperti: Kerapu Sirip Tinggi, Kerapu Harimau , Kerapu Kentang, Kerapu Flowery, Wrass Head Hass , dan Leopard Carol Grouper iaitu sejenis ikan kerapu. Jenis ikan ini mempunyai habitat di terumbu karang yang telah dicemari racun ciguatoxin.

Tidak ada larangan untuk berhenti makan ikan

Walaupun begitu, itu bukan pilihan yang tepat jika anda berhenti memakan ikan setelah mengetahui mengenai ciguatoxin yang dikandungnya. Sebabnya, ikan mengandungi protein tinggi, DHA, Asid Lemak Poli tak jenuh Rantai Panjang (LCPUFA), EPA, mikronutrien, dan asid amino yang tidak dapat anda dapatkan dari bahan makanan lain.

Selain itu, kehadiran racun ciguatoxin pada ikan yang hidup di karang herbivora adalah kecil, sehingga memakannya, termasuk kepala, masih dalam kategori selamat. Sebaiknya simpan ikan dalam suhu rendah yang cenderung membeku untuk mengurangkan pencemaran bakteria dan meminimumkan toksin yang ada.

Selain itu, elakkan memakan ikan karang dalam jumlah yang banyak, kerana ia menyebabkan penumpukan racun di dalam badan anda, terutama jika anda menyukai kepala ikan. Pakar kesihatan mengesyorkan memilih ikan yang berasal dari akuakultur, kerana risiko racun ciguatoxin akan lebih mudah dikurangkan dan dielakkan.

Jadi, tidak ada salahnya memakan kepala ikan, kerana mana-mana bahagiannya sama sihat untuk tubuh. Anda hanya perlu mengehadkan pengambilannya, terutamanya jika ikan yang anda makan mempunyai habitat pada karang. Ini tidak bermaksud bahawa anda membatasi pengambilan ikan hanya ke kepala, kerana di bahagian ini racun ciguatoxin lebih sering dijumpai, walaupun jumlahnya masih dalam kategori selamat.

Mungkin, anda boleh bertanya kepada doktor anda tentang memakan kepala ikan dan kesannya terhadap kesihatan. Agar soalan dan jawapan anda lebih mudah, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Ciri panggilan suara dan panggilan video perkhidmatan ini secara langsung dapat menghubungkan anda dengan doktor tanpa perlu membuat janji temu atau mengunjungi klinik. Ayuh, muat turun permohonan di telefon anda sekarang!

Baca juga:

  • Inilah sebabnya makan ikan menjadikan kanak-kanak pintar
  • 6 Jenis Ikan yang Baik untuk Kecerdasan Kanak-kanak
  • Ayam vs Ikan, Mana Yang Lebih Baik?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found