Kepentingan Peranan Suami ketika Isteri Mengalami Kehilangan Bayi

, Jakarta - Ibu sebenarnya tidak hanya menghadapi perubahan fizikal setelah melahirkan anak mereka. Sebilangan ibu juga kadang-kadang menghadapi perubahan fizikal atau mental ketika bayi dilahirkan ke dunia.

Dari sekian banyak gangguan mood yang dapat dialami oleh ibu setelah melahirkan, baby blues adalah syarat yang perlu diperhatikan. baby blues Ini dipicu oleh kebimbangan atau kekeliruan tentang cara menjaga bayi dengan betul. Nasib baik, ada cara untuk mengatasi gangguan mood ini.

Perkara yang perlu dititikberatkan, peranan suami juga sangat penting dalam menolong ibu mengatasi baby blues . Dukungan penuh dari suami sangat diperlukan, ketika isteri mengalami perubahan mood, tekanan, kegelisahan, setelah melahirkan. Lalu, apakah perkara yang boleh dilakukan oleh suami ketika dialami oleh isteri mereka baby blues ?

Baca juga:Mengenali 3 Jenis Depresi Selepas Bersalin

Apa yang Harus Dilakukan Suami?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh suami untuk mengatasi isterinya baby blues , itu dia:

1. Menjadi Rakan Cerita dan Tempat Mengadu

Suami mesti dapat menjadi pendengar yang baik untuk keluhan yang dibuat oleh isteri mereka. Matikan TV dan tutup telefon pintar atau komputer riba, ketika isteri mula bercakap dan melihat ke matanya sebagai tanda bahawa anda benar-benar mendengarkannya.

Elakkan melakukan perbahasan yang tidak terlalu penting. Fokus untuk menjadi pendengar yang baik untuk isteri anda. Kerana, perbahasan kecil dapat memburukkan keadaan baby blues dialami oleh isteri.

2. Pastikan isteri anda makan dengan baik

Kadang-kadang, baby blues buat wanita malas makan. Sebenarnya, tidak makan sebenarnya membuatkan dia kehilangan banyak tenaga dan pelbagai nutrien penting lain yang diperlukan setelah melahirkan atau semasa menyusu.

Sebagai suami, jangan biarkan perkara itu berlaku selagi isteri anda mengatasi baby blues . Pastikan isteri anda mendapat pengambilan makanan berkhasiat setiap hari. Ini menjadikan badannya sihat dan segar, menjadikannya lebih mudah untuk melawan baby blues berpengalaman.

Baca juga: 21 Simptom Yang Dialami Ketika Dipengaruhi oleh Depresi Selepas Bersalin

3. Jemput Isteri Mencari Udara Segar

Berurusan dengan lampin bayi dan menyusu setiap hari sudah tentu boleh membuatkan isteri merasa bosan dan bosan. Jadi, tidak ada salahnya membawa isteri anda berjalan-jalan di luar rumah untuk mendapatkan udara segar. Ia menjadi bentuk masa berkualiti setelah mempunyai anak.

Pilihan lain adalah membiarkan isteri anda keluar sebentar hanya untuk mendapatkan udara segar. Sebaliknya, anda boleh tinggal sementara di rumah untuk menjaga anak anda. Walaupun kelihatan remeh, bentuk perhatian ini dapat menjadi salah satu cara untuk mengatasinya baby blues .

4. Bantu dengan Kerja Rumah

Bagaimana menolong isteri dalam mengatasi baby blues , anda meringankan beban kerja semasa di rumah. Contohnya, mengambil alih kerja rumah supaya isteri dapat memberi tumpuan untuk menjaga anak-anak dan menggunakan masa lapang untuk berehat atau saya masa .

5. Sekiranya perlu, temui isteri anda ke doktor atau ahli psikologi

Berjumpa doktor boleh menjadi salah satu pilihan untuk mengatasi masalah ini baby blues . Menurut ahli terapi berlesen dari American Association of Marriage and Family Therapy, Staci Lee Schnell, kehadiran suami sangat diperlukan semasa mengatasi baby blues .

Atasi baby blues kadang-kadang tidak mudah, tetapi sekurang-kurangnya peranan suami dapat membantu meringankan keadaan isteri. Oleh itu, jadilah suami yang baik dengan memberikan sokongan penuh kepada isteri anda dalam menangani masalah.

Selain kaedah di atas, anda juga boleh meminta doktor atau psikologi secara langsung melalui aplikasi , untuk mengetahui cara mengatasi baby blues pada wanita hamil. Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Bukan Hanya Wanita, Lelaki Yang Boleh Mengalami Depresi Selepas Bersalin

Blues Bayi Tidak Lebih Baik, Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Menurut data penyelidikan, kira-kira 80 peratus ibu yang baru mempunyai anak mengalami baby blues hingga tahap tertentu. Berita baik, secara amnya baby blues dua hingga tiga minggu terakhir. Namun, apa yang berlaku bila baby blues tidak bertambah baik selepas dua minggu?

Baiklah, di sini ibu dan ayah harus berharap. Ini kerana keadaan ini dapat menunjukkan masalah yang lebih serius, iaitu: hlmkemurungan opartum . Kemurungan selepas bersalin boleh menyebabkan kegelisahan yang teruk, menyebabkan ibu merasa putus asa dan bahkan tidak mempunyai ikatan dengan bayi.

Jadi, apa simptomnya? hlmkemurungan opartum Atau kemurungan selepas bersalin?

  • Mengalami perubahan mood yang drastik.
  • Tidak dapat tidur walaupun penat.
  • Berfikir untuk mencederakan diri sendiri atau bayi.
  • Menangis selalu.
  • Kehilangan selera makan, atau makan lebih banyak daripada biasa.
  • Mengasingkan dirinya.
  • Mengalami kesukaran menyusukan bayi.
  • Kehilangan minat terhadap perkara yang disukainya.
  • Pemikiran mati atau pemikiran bunuh diri berlaku.

Sekiranya ibu mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor atau berjumpa dengan hospital pilihan, untuk mendapatkan rawatan atau nasihat yang tepat dari doktor atau psikologi. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Baby Blues. Bayi Kelahiran Kehamilan. Diakses pada tahun 2021. Baby Blues.
March of Dimes. Diakses pada tahun 2021. Baby Blues Selepas Kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Adakah Depresi Selepas Bersalin atau 'Baby Blues'?
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Berasa tertekan selepas melahirkan anak.