Ini adalah rawatan segera sekiranya anak anda menelan benda asing

, Jakarta - Anak-anak, terutama bayi, balita, dan anak-anak prasekolah, pada dasarnya mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi. Mereka selalu mahu menyentuh, mencium, dan merasai semua yang mereka dapat. Rasa ingin tahu ini boleh menyebabkan situasi berbahaya apabila mereka secara tidak sengaja menelan benda asing.

Sebilangan besar benda asing yang ditelan oleh kanak-kanak melalui saluran pencernaan tanpa masalah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa benda asing seperti bateri, magnet, atau benda tajam dan berat lain yang boleh menyebabkan kerosakan dalaman yang lebih serius di dalam badan. Lalu bagaimana untuk mengetahui dan menyelesaikannya?

Baca juga: Kesukaran Menelan Tiba-tiba Mungkin Akasia

Bagaimana untuk mengetahui sama ada kanak-kanak telah menelan benda asing

Ini adalah peristiwa yang sangat menakutkan bagi ibu bapa apabila mereka melihat anak mereka memasukkan benda asing ke dalam mulutnya. Namun, kadang-kadang tidak semua tindakan anak-anak selalu berada di bawah pengawasan ibu bapa. Oleh itu, bapa dan ibu tidak tahu sama ada anak itu telah menelan benda asing.

Cara yang paling biasa dilakukan oleh ibu bapa untuk mengetahui sekiranya anak mereka telah menelan benda asing adalah adanya gejala akut. Contohnya, banyak air liur pada anak secara tiba-tiba, muntah, batuk, atau anak mengadu sakit dada.

Ibu bapa harus segera membawa anak ke bilik kecemasan untuk pemeriksaan sekiranya:

 • Ibu bapa melihat anak mereka menelan bateri, magnet, atau benda tajam.
 • Bapa dan ibu mengesyaki kanak-kanak itu telah menelan benda asing dan anak itu mengadu gejala akut seperti sakit perut dan sakit dada.
 • Anak bertindak atau mengadu perasaan seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkongnya.
 • Kanak-kanak itu sukar bernafas.
 • Kesukaran menelan.
 • Air liur.
 • Gag.
 • Batuk.
 • Tercekik.

Baca Juga : 9 Punca Disfagia yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mengesyaki anak anda telah menelan benda asing yang tidak beracun, seperti manik kecil atau duit syiling, tetapi anak itu tidak mempunyai gejala akut, awasi dia sekurang-kurangnya 24 jam. Kadang kala benda boleh tersekat di saluran pencernaan tanpa menimbulkan gejala. Sekiranya terdapat tanda-tanda berikut, hubungi doktor melalui aplikasi cepat:

 • Muntah dan air liur banyak.
 • Tercekik.
 • Tidak mahu makan.
 • Batuk.
 • Sakit dada.

Rawatan Segera Apabila Anak Anda Menelan Badan Asing

Sekiranya kanak-kanak itu menelan objek tajam atau besar, segera bawa anak ke jabatan kecemasan. Objek yang berukuran 1 inci atau lebih besar boleh tersekat di kerongkongan dan menyekat pernafasan. Jangan cuba memaksanya, ini sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan. Jangan juga memaksa anak anda muntah.

Sekiranya kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas kerana saluran udara tersumbat, jaga rawatan kecemasan

sangat diperlukan. Mayat asing boleh dikeluarkan dari jalan udara dengan bertepuk tangan

atau pukulan ke belakang, manuver Heimlich, atau CPR

Objek runcing dapat menembusi esofagus atau usus. Bateri kecil, seperti bateri jam tangan, boleh menyebabkan kerosakan rangkaian. barang-barang ini harus segera dikeluarkan dan memerlukan bantuan perubatan.

Baca juga: Kenali Gangguan Makan Kanak-kanak di peringkat awal

 • Penjagaan Rumah

Sekiranya anak anda tidak simptomatik walaupun nampaknya telah menelan benda asing, doktor boleh memutuskan untuk menunggu dan melihat apakah objek itu melalui badan secara normal. Ibu bapa juga mungkin perlu memperhatikan gejala seperti muntah, demam, atau tanda-tanda kesakitan. Doktor juga boleh meminta ibu bapa memeriksa najis anak untuk menentukan apakah objek tersebut telah keluar dari badan.

 • Operasi

Doktor boleh segera melakukan pembedahan sekiranya benda asing yang tertelan menyebabkan kesakitan atau kerosakan pada usus atau kerongkongan. Ini mungkin memerlukan pembedahan atau endoskopi untuk mengeluarkan objek tanpa menusuk usus atau kerongkongan.

Kanak-kanak, bayi, balita, bahkan orang dewasa sangat cenderung menelan benda asing. Dalam kebanyakan kes, sistem pencernaan akan memproses badan asing secara semula jadi dan tubuh akan melalui proses tersebut dalam masa tujuh hari tanpa menyebabkan kerosakan.

Namun, beberapa benda asing yang tersisa di dalam badan boleh menyebabkan jangkitan atau kerosakan organ. Langkah terbaik adalah menghubungi doktor. Sekiranya badan asing menghalang jalan masuk, segera dapatkan rawatan perubatan.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu dilakukan sekiranya anak anda menelan sen - atau benda lain.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Objek Asing yang Ditelan (atau Dihirup).