Pemeriksaan Pra Perkahwinan Dapat Menentukan Pasangan Boleh Memiliki Anak?

, Jakarta - Menjelang hari perkahwinan, kebanyakan pasangan biasanya akan lebih sibuk menguruskan persiapan perkahwinan berbanding persiapan lain. Sebenarnya, ada satu persiapan yang tidak kurang pentingnya, anda tahu, untuk pasangan yang ingin berkahwin, iaitu pemeriksaan pra-nikah atau apa yang juga dikenali sebagai pemeriksaan pra-nikah. pemeriksaan sebelum perkahwinan . Selain mengetahui keadaan kesihatan masing-masing, pemeriksaan ini juga dapat digunakan untuk menentukan kemungkinan anda dan pasangan mempunyai anak. Jangan bimbang dahulu. Untuk lebih jelas, lihat penjelasannya di sini.

Masih sedikit pasangan di Indonesia yang menyedari pentingnya pemeriksaan kesihatan sebelum berkahwin. Sebenarnya, pemeriksaan ini bertujuan untuk mengetahui keadaan kesihatan dan sejarah masalah kesihatan yang dimiliki, baik oleh lelaki maupun wanita. Dengan mengetahui keadaan kesihatan masing-masing, anda dan pasangan diharapkan dapat melakukan usaha untuk mencegah atau merawat masalah kesihatan yang dikesan sebelum menikah.

Di samping itu, pemeriksaan pra-perkahwinan juga bertujuan untuk menentukan keadaan kesihatan organ pembiakan kedua-dua belah pihak. Oleh itu, proses kehamilan dapat berjalan dengan lebih optimum dan pasangan dapat memiliki keturunan yang sihat. Namun, pasangan juga boleh memutuskan untuk menjalani ujian kesuburan sebelum berkahwin. Ujian ini dilakukan untuk menilai sama ada organ pembiakan pada lelaki dan wanita menyokong proses kehamilan semula jadi.

Baca juga: Kemandulan dapat disahkan dengan Ujian Kesuburan

Prosedur Ujian Kesuburan Sebelum Kahwin

Pemeriksaan kesuburan tidak hanya perlu dilakukan oleh wanita, tetapi juga lelaki. Pada lelaki, ujian kesuburan yang paling penting adalah ujian sperma. Pemeriksaan ini masih penting, walaupun lelaki itu pernah melakukan hubungan seks dan mempunyai anak sebelumnya. Pemeriksaan sperma biasanya dilakukan dengan menganalisis sampel air mani yang telah diambil.

Sebagai tambahan kepada analisis sperma, ujian kesuburan untuk lelaki merangkumi ujian ultrasound untuk mengesan gangguan pada organ pembiakan lelaki, ujian hormon untuk menentukan tahap testosteron, biopsi testis untuk memeriksa masalah dalam proses pengeluaran sperma, pemeriksaan Chlamydia , yang merupakan penyakit yang boleh menyebabkan kemandulan, dan ujian genetik.

Baca juga: Sukar Mengandung Secara Genetik atau Tidak Ya?

Sementara itu, bagi wanita yang tidak pernah melakukan hubungan seks, satu-satunya ujian kesuburan yang dapat dilakukan adalah ultrasound melalui perut atau dubur. transrectal ). Tujuannya adalah untuk memeriksa keadaan organ rahim. Tetapi sebenarnya, ujian kesuburan dengan cara ini kurang berkesan daripada ujian yang dilakukan melalui Miss V. Sementara pemeriksaan melalui Miss V, disyorkan hanya untuk wanita yang sudah aktif secara seksual.

Prosedur ultrasound transrectal tidak terlalu rumit dan biasanya dilakukan pada awal kitaran haid. Wanita hanya perlu berehat, maka doktor akan memasukkan alat ultrasound melalui dubur. Prosedur ini menyebabkan ketidakselesaan bagi wanita. Walaupun prosedur ujian kesuburan pada lelaki cenderung lebih selesa.

Nasihat doktor sekiranya dinyatakan tidak subur

Jangan putus asa jika keputusan peperiksaan menunjukkan bahawa anda dan pasangan anda tidak subur. Doktor akan mengetahui terlebih dahulu apa penyebab kemandulan. Adakah disebabkan oleh kelainan rongga rahim pada wanita atau disebabkan oleh kelainan sperma pada lelaki.

Berdasarkan penyebabnya, doktor akan mempertimbangkan apakah tindakan terbaik untuk mengatasi masalah kesuburan. Sekiranya penyebab kemandulan adalah disebabkan kegemukan, maka doktor akan mengesyorkan anda menurunkan berat badan. Namun, jika tidak ada kemungkinan kehamilan alami terjadi, maka doktor mungkin memberikan pilihan, seperti inseminasi atau IVF untuk mencuba kehamilan.

Baca juga: Faktor-Faktor Ini Mempengaruhi Kesuburan Wanita

Jangan biarkan hasil pemeriksaan pra-nikah yang buruk menghalang anda dan pasangan anda untuk berkahwin. Ingat, tujuan pemeriksaan pranikah adalah untuk mengesan penyakit seawal mungkin, agar anda dan pasangan dapat membuat perancangan yang lebih teliti. Oleh itu, jika anda menemui masalah dengan organ pembiakan atau kesuburan anda, anda harus berbincang dengan doktor anda untuk menentukan penyelesaian terbaik. Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found