Perlukah Bayi Menguji Ubat Antigen Semasa Melancong?

, Jakarta - Di tengah-tengah pandemi virus Corona yang sedang berlangsung, pemeriksaan kesihatan dalam bentuk ujian swab dan PCR sering digunakan sebagai syarat dan standard dalam menjalankan kegiatan. Tidak terkecuali ketika anda ingin melancong atau melancong. Ujian yang menunjukkan hasil negatif adalah keadaan yang selamat untuk aktiviti luar. Jadi, adakah ini juga berlaku untuk bayi? Adakah bayi perlu melakukan ujian sapu antigen dalam perjalanan?

Ujian swab Antigen adalah kaedah memeriksa COVID-19 yang dilakukan dengan swab atau mengambil sampel cecair dari hidung. Ujian ini cukup tepat jika dibandingkan dengan ujian pantas biasa. Walaupun, tahap ketepatan ujian sapu antigen masih sedikit di bawah PCR. Walau bagaimanapun, ujian sapu Antigen masih dapat digunakan sebagai pilihan ketika harus menjalani ujian korona, termasuk sebelum melakukan perjalanan.

Baca juga: Ujian Antigen Swab pada Kanak-kanak, Ketahui Ini

Ujian Antigen Swab pada Bayi

Adakah bayi perlu menjalani ujian sapu antigen? Jawapannya bergantung pada beberapa faktor. Sebenarnya, ujian untuk COVID-19 disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak yang menunjukkan gejala jangkitan coronavirus. Gejala yang sering dikaitkan dengan jangkitan virus korona adalah demam, sukar bernafas, dan batuk.

Tetapi sekali lagi, keperluan untuk ujian korona mungkin berbeza, bergantung pada peraturan yang ada. Di samping itu, ibu bapa juga dinasihatkan untuk selalu membincangkan perkara ini dengan pakar pediatrik mereka terlebih dahulu. Memastikan anak anda bebas dari jangkitan virus adalah tindakan yang baik untuk mengelakkan risiko menghidap penyakit berbahaya.

Ujian swab antigen juga mungkin diperlukan pada bayi yang mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti asma. Kerana, ini dapat meningkatkan risiko komplikasi atau gejala yang lebih teruk. Jangkitan virus juga cenderung lebih biasa dan berbahaya pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah penyakit. Ujian COVID-19 juga wajib bagi bayi yang dilahirkan oleh ibu yang disyaki menghidap atau positif untuk COVID-19. Ujian perlu dilakukan secepat mungkin, iaitu dalam masa 24 jam setelah bayi dilahirkan.

Baca juga: Perlukah Penyapu Antigen Dilakukan Secara Berkala?

Virus korona sebenarnya boleh menyerang sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun bayi dan kanak-kanak. Hingga kini, masih belum ada ubat atau vaksin untuk melawan penyakit yang disebabkan oleh virus ini. Oleh itu, menjaga dan memantau kesihatan anak-anak boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan masalah kesihatan.

Berita baiknya ialah bahawa jangkitan COVID-19 pada kanak-kanak cenderung pulih lebih cepat. Rata-rata, kanak-kanak yang dijangkiti virus ini akan pulih dengan cepat walaupun dengan rawatan diri di rumah. Walau bagaimanapun, ibu bapa harus sedar sekiranya si kecil menunjukkan gejala yang teruk. Segera bawa anak ke hospital supaya anak mendapat rawatan perubatan dan dapat mengetahui apa yang menyebabkannya.

Ujian COVID-19, termasuk ujian sapu antigen penting. Tetapi perlu diingat, ada kemungkinan keputusan ujian ini salah. Dihidupkan ujian sapu antigen, hasil positif secara amnya tepat dan memang merupakan tanda jangkitan virus. Namun, berbeza dengan hasil negatif yang masih boleh salah. Oleh itu, ujian lebih lanjut mungkin diperlukan jika ujian pertama adalah negatif.

Baca juga: Keputusan Ujian Antigen Swab Kini Berlaku selama 14 Hari

Ibu dan ayah boleh lakukan ujian sapu antigen untuk kanak-kanak di hospital atau kemudahan kesihatan yang menyediakan. Boleh juga mengetahui lokasinya ujian sapu Antigen terdekat melalui aplikasi . Dapatkan maklumat mengenai lokasi ujian COVID-19 dengan lebih mudah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Perlukah Kanak-kanak dan Bayi Diuji untuk Coronavirus?
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Perlukah Anak Anda Diuji untuk COVID-19?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found