Bolehkah Cuka Apple Cider Meringankan Vertigo, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Vertigo adalah pening disertai dengan sensasi berputar walaupun anda masih tenang. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang merasa mual. Vertigo berlaku ketika otak merasakan tubuh tidak seimbang, padahal sebenarnya tidak.

Semasa mengalami vertigo, anda mesti segera duduk untuk mengelakkan terjadinya jatuh dan kemungkinan kecederaan. Biasanya vertigo adalah gejala keadaan perubatan, tetapi boleh berbeza dari orang ke orang. Terdapat beberapa cara untuk merawat vertigo, baik secara perubatan atau secara semula jadi. Jadi, adakah benar bahawa cuka sari apel dapat melegakan vertigo?

Baca juga: Wanita Lebih Berisiko Mengalami Vertigo

Khasiat Cuka Sari Apel untuk Meringankan Vertigo

Cuka sari apel dipercayai mempunyai khasiat untuk meningkatkan aliran darah ke otak. Lebih baik jika cuka sari apel dicampurkan dengan madu, khasiatnya dapat mencegah dan merawat gejala vertigo.

Cuka sari apel adalah ubat semula jadi yang popular di kalangan masyarakat. Ramai yang berpendapat bahawa cuka sari apel dapat meredakan pelbagai keluhan kesihatan. Ubat semula jadi ini mempunyai pelbagai khasiat yang sihat, termasuk kesan antimikroba dan antioksidan.

Cuka sari apel juga dianggap bermanfaat untuk menurunkan berat badan, menurunkan kolesterol, menurunkan kadar gula dalam darah, dan mengurangkan gejala diabetes. Walau bagaimanapun, penggunaan cuka sari apel untuk menghilangkan vertigo atau penyakit lain tidak boleh menjadi rawatan utama. Maksudnya, jika gejala vertigo berulang, lebih baik segera bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut mengenai rawatan yang harus diikuti.

Khasiat Cuka Sari Apel

Cuka sari apel masih boleh dianggap sebagai bahan semula jadi yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah faedah umum cuka sari apel, iaitu:

  • Mengandungi Bahan Sihat

Asid asetik dalam cuka sari apel memberikan cuka sari apel aroma dan rasa masamnya yang kuat. Penyelidik percaya bahawa asid ini adalah sumber manfaat kesihatan. Cuka sari apel organik mengandungi bahan yang terdiri daripada protein, enzim dan bakteria baik. Walaupun cuka sari apel tidak mengandungi banyak vitamin atau mineral, ia mengandungi sedikit kalium.

  • Membantu Membunuh Bakteria Berbahaya

Cuka sari apel dapat membunuh patogen, termasuk bakteria. Cuka sari apel secara tradisional digunakan untuk membersihkan dan membasmi kuman, merawat kulat kuku, kutu, kulit, dan jangkitan telinga. Cuka adalah pengawet makanan dan mampu menghalang bakteria seperti E coli untuk membesar dan merosakkan makanan.

Baca juga: Central Vertigo Vs Perifher Vertigo, yang manakah lebih buruk?

  • Menurunkan Tahap Gula Darah dan Menguruskan Diabetes

Manfaat cuka sari apel yang paling meyakinkan adalah bahawa ia membantu merawat diabetes jenis 2. Diabetes jenis 2 dicirikan oleh tahap gula darah tinggi yang disebabkan oleh ketahanan insulin atau ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin.

  • Menurunkan berat badan

Beberapa kajian menunjukkan cuka dapat meningkatkan rasa kenyang. Ini boleh membuatkan anda makan lebih sedikit kalori dan menurunkan berat badan. Mengonsumsi cuka sari apel bersama dengan makanan berkarbohidrat tinggi menyebabkan rasa kenyang. Cuka sari apel hanya mengandungi kira-kira tiga kalori setiap sudu.

Berhati-hati dengan Punca Vertigo

Penyebab vertigo yang paling biasa adalah masalah keseimbangan di telinga dalam atau masalah dengan sistem saraf pusat (CNS). Keadaan kesihatan berikut boleh menyebabkan vertigo:

  • Labirinitis: Keadaan ini adalah keradangan pada labirin telinga dalam yang disebabkan oleh jangkitan.
  • Neuritis vestibular: Keadaan ini adalah keradangan saraf vestibular yang disebabkan oleh jangkitan. Sama seperti labirinitis, keadaan ini tidak mempengaruhi pendengaran seseorang.
  • Cholesteatoma: Pertumbuhan kulit bukan barah ini berkembang di telinga tengah yang biasanya disebabkan oleh jangkitan berulang.
  • Penyakit Méniere: Penyakit ini menyebabkan penumpukan cecair di telinga dalam yang mengakibatkan serangan vertigo disertai dengan deringan di telinga dan kehilangan pendengaran.

Baca juga: 4 Makanan yang Harus Dielakkan untuk Orang yang Mengidap Vertigo

Vertigo juga boleh terjadi jika anda mengalami sakit kepala migrain, cedera di kepala, setelah operasi telinga, mengalami herpes zoster di dalam atau di sekitar telinga, otosklerosis, dan sifilis.

Vertigo juga merupakan keadaan biasa yang berlaku semasa kehamilan. Ini kerana perubahan hormon yang disebabkan oleh kehamilan mempengaruhi ciri-ciri cecair di dalam badan. Perubahan ciri cecair di telinga dalam boleh menyebabkan gejala, salah satunya adalah vertigo. Tetapi, jika anda mengalami vertigo berulang, lebih baik segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 6 Manfaat Kesihatan Cuka Sari Apel, Disokong oleh Sains
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah ubat rumah untuk vertigo?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found