Apa yang Menyebabkan Jerawat degil di Muka?

, Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang biasa dialami oleh banyak orang. Masalah ini timbul apabila pori-pori kulit tersumbat dengan minyak, kotoran, sel kulit mati, dan bakteria. Walaupun bukan masalah kulit yang serius, jerawat boleh meradang dan menyakitkan. Jerawat malah boleh menyebabkan tekanan emosi kerana lebam mengganggu penampilan jika muncul di wajah.

Biasanya, jerawat mudah disingkirkan dengan rawatan yang mudah. Walau bagaimanapun, jerawat kadang-kadang boleh menjadi degil dan menetap di wajah. Nah, jerawat jenis ini boleh membuat anda tertekan. Tetapi nampaknya, ada beberapa faktor yang menjadikan jerawat menjadi degil. Sebahagian daripada mereka disebabkan oleh tabiat buruk yang tidak anda ketahui, anda tahu! Inilah sebab-sebab jerawat degil yang harus anda ketahui.

Baca juga: Mitos Jerawat & Fakta yang Perlu Tahu

Tabiat Yang Mencetuskan Jerawat degil di Muka

Jarang cuci muka, jangan lap solekan baik sehingga berubah penjagaan kulit Terdapat beberapa faktor yang sebenarnya menjadikan jerawat anda lebih degil. Berikut adalah tabiat lain yang perlu anda hindari jika anda tidak mahu mempunyai jerawat yang degil:

1. Selalunya Cuba Rawat Jerawat

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang mudah terserang jerawat, anda harus mengelakkan terlalu banyak rawatan jerawat. Ini sebenarnya sangat berisiko untuk menjengkelkan kulit dan menjadikan jerawat lebih teruk. Sebaiknya beri masa rawatan jerawat bekerja. Gunakan produk selama 6-8 minggu sehingga hasilnya dapat dilihat. Sekiranya selepas itu anda tidak melihat peningkatan, anda boleh mencuba produk lain.

2. Sapukan Ubat Jerawat Hanya di Kawasan tertentu

Hampir setiap orang yang menggunakan ubat jerawat hanya menggosoknya di kawasan yang terdapat noda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat mencegah munculnya jerawat baru. Untuk mengelakkan noda baru, sapukan lapisan ubat jerawat yang nipis secara merata pada kulit yang berjerawat. Contohnya, jika anda cenderung mendapat jerawat di dahi, hidung, dan dagu, ada baiknya anda menggunakan ubat jerawat secara merata di seluruh kawasan wajah anda.

3. Menggunakan Produk Yang Mudah Mencetuskan Jerawat

Pelbagai produk solekan atau penjagaan kulit mengandungi minyak atau bahan lain yang boleh menyebabkan jerawat. Sekiranya anda mempunyai jenis kulit berminyak dan terdedah kepada jerawat, menggunakan produk seperti ini sebenarnya boleh mencetuskan jerawat atau menjadikan jerawat lebih keras kepala. Oleh itu, anda harus memilih produk yang berlabel "non-comedogenic" atau "tidak akan menyumbat liang".

4. Pelbagai Alat Rias dan Rias

Wanita yang sudah biasa biasanya tidak teragak-agak untuk berkongsi solekan dan peralatan. Sebenarnya, ini boleh menyebarkan bakteria penyebab jerawat, minyak, dan sel kulit mati pada kulit orang lain, anda tahu. Jadi, walaupun anda sangat rapat dengan rakan anda, cuba jangan berkongsi solekan atau peralatan, ya!

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Jerawat yang Perlu Anda Ketahui

5. Tidak Membuang Solekan

Tidak kira betapa letihnya anda, anda tidak boleh malas atau lupa membersihkan diri solekan , ya! Kerana, solekan dibawa tidur boleh menjadikan jerawat lebih degil. Sekiranya anda terlalu letih untuk mencuci muka, gunakan tisu pembersih tuala atau solek. Jangan lupa, pastikan produknya tidak komedogenik!

6. Kerap Mencuci Muka

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa mencuci muka dengan lebih kerap dapat menjaga wajah anda bersih dan bebas dari jerawat. Sebenarnya, tabiat ini bahkan boleh merengsakan kulit dan menyebabkan jerawat lebih banyak. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mencuci muka dua kali sehari, ketika anda bangun dan sebelum tidur. Anda juga harus mencuci muka setelah menyelesaikan aktiviti yang menyebabkan peluh atau selepas memakai solek.

7. Pilih Produk Kering

Orang yang terdedah kepada jerawat biasanya mempunyai jenis kulit berminyak. Hanya kerana anda mempunyai kulit berminyak, itu tidak bermaksud anda harus memilih produk pengeringan, seperti astringen. Ini sebenarnya boleh merengsakan kulit dengan mudah dan memburukkan lagi jerawat yang ada. Perkara yang betul adalah menggunakan rawatan jerawat seperti yang diarahkan. Sekiranya kulit anda terasa kering, gunakan pelembap yang dibuat untuk kulit yang mudah berjerawat. Sebaiknya elakkan penggunaan astringen, alkohol gosok, dan apa sahaja yang boleh mengeringkan kulit anda.

8. Retak atau Picit Jerawat

Apabila anda mengeluarkan jerawat, anda cenderung mendorong sebahagian kandungan jerawat, seperti nanah, sel kulit mati, atau bakteria, ke dalam kulit. Sekiranya ini berlaku, bukannya sembuh, anda sebenarnya akan meningkatkan radang jerawat. Ini boleh menjadikan jerawat lebih kelihatan dan kadang-kadang menyebabkan parut yang menyakitkan.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat dengan Kaedah Semula jadi

Oleh itu, tahan godaan untuk memerah atau mengeluarkan jerawat. Sekiranya anda mempunyai jerawat yang mendalam atau menyakitkan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya anda bercadang untuk berjumpa doktor, anda kini boleh membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi , kamu tahu! Cukup pilih doktor di hospital atau klinik mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Jerawat ?.
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. 10 HABIT PENJAGAAN KULIT YANG BOLEH MENGERJAKAN ACNE.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found