Wanita hamil tidak disarankan berpuasa, inilah sebabnya

, Jakarta - Bulan Ramadhan adalah bulan yang dinantikan oleh semua umat Islam di dunia. Pada bulan Ramadhan, umat Islam diharuskan berpuasa. Lalu bagaimana dengan wanita hamil? Bolehkah wanita hamil melakukan puasa seperti biasa?

Wanita hamil sebenarnya dibenarkan berpuasa. Tetapi perlu diingat, ketika berpuasa, keadaan ibu dan janin mestilah optimum atau tidak ada masalah dengan ibu dan rahim. Semasa berpuasa, seseorang tidak akan memakan makanan atau minuman selama kira-kira 12 jam, yang mesti dipertimbangkan adalah kesihatan janin.

Trimester Kehamilan

Semasa fasa kehamilan, ibu akan mengalami 3 trimester. Trimester pertama pada usia 0 hingga 12 minggu, janin masih dalam proses pembentukan bahagian organ tubuh dan juga bahagian otak. Pada masa ini, janin memerlukan banyak nutrien dari ibu untuk membentuk tumbesarannya. Sebaiknya pada usia trimester pertama, wanita hamil disarankan untuk tidak berpuasa kerana pertumbuhan dan perkembangan janin masih memerlukan pemakanan dan pemakanan dari makanan yang dimakan oleh ibu.

Di samping itu, pada trimester pertama wanita hamil biasanya akan mengalami sakit pagi . Sakit pagi adalah keadaan mual dan muntah yang dialami oleh beberapa wanita hamil pada trimester pertama. Sakit pagi Biasanya berlaku kerana perubahan hormon pada wanita hamil. Biasanya, bila sakit pagi Selera ibu juga akan berkurang, jadi ibu hamil pada trimester pertama disarankan untuk tidak berpuasa memandangkan banyak nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh janin pada masa ini.

Pada trimester kedua, usia janin telah memasuki usia 13 minggu hingga 24 minggu. Biasanya, wanita hamil jarang mengalami sakit pagi . Walau bagaimanapun, keperluan pemakanan dan pemakanan untuk janin masih sangat diperlukan pada tahap ini. Sekiranya tidak ada aduan, wanita hamil disarankan berjumpa doktor sekiranya ingin berpuasa. Sekiranya wanita hamil mengalami keluhan, disarankan untuk tidak berpuasa kerana akan membahayakan kesihatan janin.

Pada trimester ketiga, biasanya bayi sudah siap dilahirkan dan pengambilan nutrien yang mencukupi serta pemakanan yang diperlukan secara berterusan untuk perkembangan bayi sehingga kelahiran. Biasanya, pada trimester ketiga, wanita hamil dibenarkan berpuasa, selagi kehamilannya sihat.

Syarat untuk wanita hamil ketika menjalankan ibadah puasa

Walaupun wanita hamil dalam keadaan baik, perhatian terhadap kesihatan janin sangat diperlukan. Sekiranya ibu berpuasa, perhatikan pemakanan dan pemakanan untuk keperluan janin. Pengambilan nutrien yang mesti diambil oleh wanita hamil adalah 50 peratus karbohidrat, 25 persen protein, 10-15 peratus lemak sihat, dan jangan lupa pengambilan vitamin dan mineral.

Selain itu, ketika berpuasa, ibu harus memperhatikan berat badan ibu hamil. Sekiranya ibu mengalami penurunan berat badan secara drastik, ibu harus memperhatikan pengambilan nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh janin. Penurunan berat badan yang drastik sebenarnya juga boleh membahayakan janin di dalam rahim.

Semasa berbuka puasa dan sahur, jangan lupa memilih menu makanan yang mengandungi nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh ibu dan janin. Sayur-sayuran seperti brokoli, wortel, asparagus boleh menjadi menu makanan untuk iftar atau sahur.

(Baca juga: Corak Makan Sihat Ketika Berpuasa di Bulan Ramadhan)

Tidak ada salahnya berpuasa semasa hamil. Namun, tetap perhatikan kesihatan ibu dan janin, ya. Sekiranya anda ingin bertanya kepada doktor, anda boleh melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found