Kesan Darah Rhesus pada Kehamilan dan Janin

, Jakarta - Rhesus (Rh) adalah protein spesifik yang terdapat di permukaan sel darah merah. Salah satu halangan bagi wanita hamil yang mempunyai Rh negatif adalah ketidaksesuaian rhesus dengan calon bayi. Ketidaksesuaian Rh ini tidak boleh dipandang rendah kerana ia memberi kesan kepada si Kecil di perut.

Sekiranya Rh ibu dan janin adalah sama, maka tidak ada yang perlu dibimbangkan. Tetapi, jika ternyata rhesus Little One berbeza dengan ibu, perlu ada tindakan untuk mencegah risiko semasa kehamilan atau setelah Little One dilahirkan ke dunia.

Baca juga: Kepentingan Mengetahui Darah Rhesus

Risiko Perbezaan Rhesus antara Ibu dan Janin

Simbol positif atau negatif pada kumpulan darah menunjukkan rhesus yang dimiliki ibu. Sebagai contoh, golongan darah AB + dalam rekod perubatan menunjukkan, golongan darah ibu adalah AB dengan rhesus positif. Rh tidak mempengaruhi kesihatan secara langsung, tetapi masalah Rh ini menjadi penting ketika ibu mengandung.

Sekiranya seorang ibu Rh negatif dan bayinya positif Rh, maka tubuh ibu akan mengenali protein positif Rh bayi itu asing. Sekiranya sel darah dari bayi melintasi aliran darah ibu, yang boleh berlaku semasa kehamilan atau melahirkan, sistem imun ibu kemudian membuat antibodi terhadap sel darah merah bayi.

Melancarkan dari Garis Kesihatan Antibodi adalah sebahagian daripada sistem imun yang bertugas memusnahkan benda asing. Apabila ibu mempunyai jenis darah negatif Rh, maka tubuh ibu akan "sensitif" terhadap kumpulan darah positif, sehingga antibodi terbentuk untuk memusnahkan Rh positif. Apabila ini berlaku, antibodi ibu dapat menyeberangi plasenta untuk menyerang sel darah merah bayi. Keadaan ini tentunya boleh mengancam keadaan bayi yang berada dalam kandungan.

Bagaimana keadaan ini dirawat?

Doktor biasanya mengesyorkan terapi imunoglobulin untuk wanita hamil yang Rh tidak sesuai dengan bayinya. Terapi ini biasanya dilakukan dengan memberikan dua suntikan Rh-immunoglobulin semasa kehamilan pertama. Melancarkan dari kesihatan anak-anak, Suntikan pertama secara amnya dilakukan sekitar minggu ke-28 kehamilan. Kemudian, suntikan kedua diberikan dalam masa 72 jam selepas kelahiran.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

Rh-globulin bertindak seperti vaksin dengan menghalang tubuh ibu membuat antibodi Rh yang boleh menyebabkan masalah kesihatan pada bayi baru lahir atau mempengaruhi kehamilan di masa depan. Ibu yang mengalami keguguran, amniosentesis, atau pendarahan apa pun semasa kehamilan juga sering diberi terapi Rh-immunoglobulin.

Semasa pemeriksaan kehamilan, doktor mendapati bahawa seorang wanita hamil menghidap antibodi Rh, adalah perlu untuk mengawasi dengan teliti agar tahapnya tidak terlalu tinggi. Dalam kes yang jarang berlaku, ketidaksesuaian Rh yang teruk dirawat dengan pemindahan darah khas yang disebut pertukaran transfusi sama ada sebelum kelahiran (transfusi janin intrauterin) atau selepas kelahiran.

Transfusi pertukaran menggantikan darah bayi dengan darah yang mempunyai sel darah Rh negatif. Tujuannya adalah untuk menstabilkan tahap sel darah merah dan meminimumkan kerosakan dari antibodi Rh yang sudah ada dalam aliran darah bayi.

Ketidaksesuaian Rh dapat dicegah dengan melakukan ujian darah sebelum merancang kehamilan. Sekiranya ibu mengandung Rh negatif dan ayahnya positif Rh dan merancang untuk hamil, segera berjumpa doktor untuk mengetahui rancangan terbaik.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah kelainan pada kehamilan

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai ketidaksesuaian Rh, hubungi doktor anda melalui aplikasi untuk mengetahui lebih lanjut. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Ketidaksesuaian Rh.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Ketidaksesuaian Rh Semasa Kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found