5 Sindrom Wanita Hamil Berhati-hati

, Jakarta - Sindrom adalah tanda klinikal yang muncul bersama dalam keadaan tertentu. Sindrom juga ditakrifkan sebagai tanda awal keadaan. Bagi wanita hamil, beberapa sindrom tidak berbahaya, seperti mual dan keletihan pada awal trimester dan sembelit.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa sindrom yang menyerang wanita hamil dan perlu diperhatikan, seperti sindrom berikut:

  1. Sindrom HELLP Sindrom

Sindrom HELLP sering disalahpahami sebagai preeklampsia, iaitu keadaan di mana tekanan darah terus meningkat disertai dengan tanda-tanda lain seperti sakit kepala yang teruk, penurunan jumlah urin, gangguan fungsi hati dan sebagainya. Sindrom HELLP lebih banyak rumit daripada preeklampsia, walaupun tanda-tanda penghidapnya hampir sama.

Tanda-tanda utama adalah pemusnahan sel darah merah, peningkatan enzim hati dan platelet rendah. Kesan sindrom HELLP itu sendiri adalah bahawa bayi dilahirkan sebelum waktunya dengan keadaan organ penting bayi tidak tumbuh sepenuhnya.

  1. Sindrom ACA

Sindrom ini adalah salah satu penyebab wanita mengalami kesukaran untuk hamil atau mengalami keguguran berulang. Keadaan ini dicirikan oleh penebalan darah ibu sehingga bekalan nutrien kepada janin terganggu. Bahaya bagi ibu sendiri adalah pembekuan darah yang boleh menyebabkan strok dan buta. Sindrom ACA adalah sindrom yang mempengaruhi wanita hamil pada awal trimester.

  1. Sindrom Fibromyalgia

Kesakitan otot dan tulang yang sangat menjengkelkan dan berasa letih setelah bangun tidur adalah tanda-tanda sindrom ini fibromyalgia . Perubahan hormon biasanya merupakan penyebab awal sindrom ini. Lebih-lebih lagi, kesakitan ini mengganggu corak tidur, aktiviti harian dan menyerang secara psikologi sehingga mempengaruhi mood , maka ibu memerlukan bantuan perubatan. (Baca juga Apa yang Ibu Perlu Tahu Mengenai Kehamilan Breech)

Sekiranya anda mempunyai soalan yang lebih mendalam mengenai sindrom ini, tanyakan sahaja . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan membantu ibu mencari penyelesaian untuk soalan mengenai sindrom kehamilan. Cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store, melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  1. Sindrom Piriformis

Sindrom Piriformis adalah sindrom yang menyerang wanita hamil dengan sakit dan sakit di pinggul, pelvis, punggung, tulang belakang ke kawasan organ intim. Perubahan hormon dan kenaikan berat badan menjadikan wanita hamil perubahan fizikal yang menyebabkan kesakitan pada bahagian tubuh tertentu. Fisioterapi, ubat sakit dan senaman dapat menghilangkan rasa sakit dari sindrom ini. Sudah tentu, pemilihan rawatan yang tepat dilakukan setelah berunding dengan doktor.

  1. Sindrom Couvade

Ini masih berkaitan dengan wanita hamil, tetapi kali ini sindrom ini tidak menyerang wanita hamil tetapi bapa kandung. Gejalanya serupa dengan yang dialami oleh wanita hamil, seperti pedih ulu hati, sukar membuang air besar, mual, muntah, murung dan biasanya suami yang mengalami sindrom ini setelah melihat isterinya yang sedang mengalami masalah kehamilan.

Sindrom ini juga dapat dianggap sebagai bentuk simpati suami terhadap emosi yang tidak menyenangkan yang dialami oleh isterinya semasa hamil, dan juga bentuk keprihatinan tentang kesediaannya sebagai calon ayah. Adakah dia mampu atau tidak dari segi mental dan kewangan. Menurut Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan Nasional AS, kecenderungan calon bapa untuk mengalami sindrom ini adalah lelaki muda yang tidak bersedia menjadi bapa atau pasangan yang mempunyai ikatan fizikal dan mental yang kuat dengan isteri mereka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found