7 Risiko Program IVF yang perlu dipertimbangkan

, Jakarta - Secara amnya, mempunyai anak adalah impian bagi kebanyakan pasangan yang baru berkahwin. Malangnya, tidak semua pasangan bernasib baik untuk mendapatkan bayi yang mereka idamkan.

Pada dasarnya, banyak faktor mempengaruhi cepat atau lambat pasangan dikurniakan anak. Bagi mereka yang mempunyai masalah kesuburan, ada satu pilihan untuk mendapatkan keturunan, salah satunya melalui persenyawaan IVF atau in vitro (IVF).

Perlu ditekankan, program IVF tidak bebas risiko sepenuhnya. Dalam beberapa kes, program IVF boleh menyebabkan masalah kepada ibu atau janin yang sedang dia bawa. Ingin tahu apakah risiko yang perlu dipertimbangkan sebelum merancang program IVF?

Baca juga: Ini adalah semua perkara yang perlu anda ketahui

Kemungkinan Risiko dalam Program IVF

Sama ada IVF atau prosedur perubatan lain, secara amnya, selalu ada risiko, sama ada kecil atau besar. Mengenai program IVF, ibu juga harus tahu bahawa IVF atau IVF tidak selalu berfungsi pada percubaan pertama. Oleh itu, apakah risiko yang perlu diketahui sebelum merancang untuk melakukan program IVF?

Dipetik dari National Institutes of Health, program IVF melibatkan sejumlah besar tenaga fizikal dan emosi, masa, dan wang. Ramai pasangan yang mengalami kemandulan mengalami tekanan dan kemurungan.

Nah, berikut adalah risiko program IVF mengikut NIH dan sumber lain:

1. Sindrom Hiperstimulasi Ovari

IVF boleh mencetuskan sindrom hiperstimulasi ovari ( sindrom hiperstimulasi ovari / OHSS). Keadaan ini menyebabkan penumpukan cecair di perut dan dada.

Gejala termasuk sakit perut, kembung, kenaikan berat badan yang cepat (contohnya 4.5 kilogram dalam 3 hingga 5 hari), penurunan kencing walaupun minum banyak cecair, mual, muntah, dan sesak nafas.

2. Keguguran

Kadar keguguran pada wanita yang hamil menggunakan IVF adalah sekitar 15-25 peratus, yang meningkat seiring dengan usia ibu.

Baca juga: Adakah Tekanan Mempengaruhi Kejayaan IVF?

3. Kehamilan Ektopik

Kira-kira 2-5 peratus wanita yang menjalani IVF, boleh mengalami kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim), apabila telur yang disenyawakan menanam di luar rahim, biasanya pada tiub fallopi. Telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan di luar rahim, dan tidak ada cara untuk meneruskan kehamilan.

4. Kecacatan Kelahiran

Umur ibu adalah faktor risiko utama untuk perkembangan kecacatan kelahiran, tidak kira bagaimana anak mengandung, termasuk melalui IVF.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada bayi yang dikandung menggunakan IVF dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran tertentu.

5. Kanser

Terdapat beberapa penyelidikan awal yang menunjukkan bahawa mungkin ada kaitan antara ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merangsang pertumbuhan telur (diberikan semasa IVF), dan perkembangan beberapa jenis tumor ovari.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih baru tidak menyokong penemuan ini. Nampaknya tidak ada peningkatan risiko kanser payudara, endometrium, serviks, atau ovari secara signifikan setelah menjalani IVF.

6. Pelbagai Tekanan Mental dan Fizikal

Program IVF boleh menguras kewangan, fizikal, dan emosi. Oleh itu, sokongan daripada kaunselor, keluarga, dan rakan karib sangat diperlukan ketika ibu dan pasangannya menjalani program IVF.

Baca juga: Memutuskan untuk IVF, Inilah Anggaran Kos

7. Risiko lain

Menurut NIH, ada juga risiko IVF yang harus diperhatikan, yaitu: risiko pengambilan telur termasuk reaksi terhadap anestesia, pendarahan, jangkitan, dan kerusakan struktur di sekitar ovari, seperti usus dan pundi kencing.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai program IVF bersama prosedur dan risiko lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Persenyawaan in vitro (IVF)
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Persenyawaan in vitro (IVF)
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kemandulan. Persenyawaan Vitro.