Bolehkah Sambungan Bulu Mata Menyebabkan Blepharitis?

, Jakarta - Blepharitis adalah radang di sekitar pangkal bulu mata dan kelopak mata. Gejala blepharitis yang paling jelas adalah perubahan warna merah dan melekit pada bahagian mata pada penutup disertai dengan kulit bersisik di pangkal bulu mata. Ternyata salah satu penyebab blepharitis adalah: pelanjutan bulu mata di mana kerengsaan berlaku. Ini kerana gam pelanjutan bulu mata yang diperbuat daripada bahan keras yang menjadikan kawasan mata sensitif.

Selain dari gam pelanjutan bulu mata yang sememangnya bahan keras seperti formaldehid, jangan membersihkan mata dengan betul sebelum memohon pelanjutan bulu mata adalah penyebab lain dari blepharitis. Kotoran dan habuk di akar bulu mata akan melekat secara kekal melalui gam pelanjutan bulu mata sehingga menimbulkan kerengsaan dan keradangan.

Sebagai tambahan kepada risiko blepharitis, pelanjutan bulu mata juga menimbulkan risiko lain seperti bulu mata yang patah kerana pemakaian yang tidak betul. Selain itu, patah kerana aktiviti geseran seperti menggosok mata atau geseran lain yang akan menjadikan bulu mata semula jadi koyak. Itu kerana ia tidak sesuai pelanjutan bulu mata -ini.

Bahkan keadaan yang lebih fatal boleh berlaku apabila lem secara tidak sengaja masuk ke dalam mata yang boleh menyebabkan kerengsaan, malah memberi reaksi alergi pada mata. Itulah sebabnya sangat penting untuk memastikan anda dikendalikan oleh profesional semasa memasang pelanjutan bulu mata . Kemudian, tutup mata anda dengan betul untuk mengelakkan lem masuk ke mata anda secara tidak sengaja semasa pemasangan bulu mata.

Lepaskan pelanjutan bulu mata juga harus dikendalikan oleh profesional agar tidak merosakkan bulu mata semula jadi anda. Terutama jika ternyata ada reaksi alergi yang memerlukan bantuan perubatan, anda tidak boleh melepaskannya sendiri. Mengunjungi pakar oftalmologi adalah rawatan yang tepat untuk mengelakkan peningkatan risiko bulu mata semula jadi dan mata secara keseluruhan.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Blepharitis

Selain itu pelanjutan bulu mata , penyebab blepharitis disebabkan oleh jangkitan kerana bakteria, disfungsi kelenjar meibom (MGD), keadaan mata kering, jangkitan kelopak mata akibat kulat, dan parasit (tungau bulu mata demodex).

Blepharitis biasanya dikaitkan dengan pertumbuhan bakteria yang tumbuh di sepanjang tepi kelopak mata dan di dasar bulu mata. Lama kelamaan, bakteria ini membiak dan mencipta struktur yang disebut biofilm.

Biofilm ini menjadi toksik kepada alam sekitar, seperti plak yang terbentuk pada gigi. Tungau parasit dipanggil demodex makan biofilm. Ini menyebabkan pertumbuhan tungau ini terlalu banyak. Akibatnya, keradangan pada kelopak mata semakin teruk.

Gejala blepharitis yang paling biasa adalah terbakar atau menyengat mata, berkerak di pangkal bulu mata, mata yang jengkel dan berair, kelopak mata gatal, dan sensasi seperti benda asing di mata.

Rawatan Blepharitis

Rawatan blepharitis harus dimulakan dengan berunding dengan pakar oftalmologi untuk menentukan penyebab keradangan kelopak mata. Doktor akan memeriksa mata dan kelopak mata anda untuk menilai sama ada anda mengalami blepharitis dan untuk menentukan jenis rawatan yang paling sesuai. Biasanya, rawatan melibatkan menjaga kelopak mata bersih untuk menghilangkan penumpukan biofilm dan bakteria berlebihan. Kemudian, berikan ubat mengikut preskripsi doktor.

Sebenarnya, anda juga sangat disyorkan untuk mencuci tangan setiap kali melakukan perjalanan dan melakukan rawatan di rumah seperti meletakkan kain lap di kelopak mata anda selama beberapa minit. Sebaiknya lap dalam keadaan suam, kemudian gosok dengan lembut untuk menghilangkan sisa-sisa kotoran yang tersekat di mata.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelanjutan bulu mata terhadap risiko blepharitis, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Hati-hati dengan Perubahan Mata, Kenali Tanda-Tanda!
  • Mirip dengan Jerawat di Kelopak Mata yang Disebut Blepharitis
  • Ternyata warna dan bentuk mata dapat menunjukkan kesihatan