Ketahui Pelbagai Pergerakan Mengecilkan Perut Buncit

“Selain menyesuaikan diet agar lebih sihat, mengurangi perut buncit juga dapat dilakukan dengan beberapa gerakan olahraga. Pergerakan ini secara amnya akan menguras tenaga sehingga memungkinkan lemak perut terhakis. Anda dapat merasakan kesannya setelah menjalani latihan biasa. "

, Jakarta - Ketika seseorang ingin menurunkan berat badan, salah satu tujuan utamanya adalah mengecilkan perut buncitnya. Lagipun, siapa yang tidak mahu memakai pakaian tanpa perlu menahan perutnya? Selain itu, kehilangan lemak perut adalah cara yang pasti untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Banyak kajian mengaitkan ukuran pinggang yang lebih besar dengan penyakit jantung, diabetes, dan bahkan beberapa barah. Oleh itu, jika anda ingin mengurangkan perut buncit, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda cuba di rumah!

Baca juga: Bahaya Perut Buncit untuk Kesihatan

Pergerakan Mengecilkan Perut Buncit

Berikut adalah beberapa pergerakan yang dapat membantu anda menurunkan lemak untuk mengecilkan perut yang buncit:

Burpees

Untuk melakukan ini, berdiri dengan kaki selebar bahu dan tolakkan pinggul ke belakang semasa anda menurunkan diri ke lantai dengan jongkok rendah. Kemudian, letakkan tangan anda di luar kaki anda dan lompat kaki anda ke belakang, membiarkan dada anda menyentuh lantai. Tolak tangan anda ke lantai untuk mengangkat badan ke atas papan, dan kemudian melompat kaki tepat di luar tangan. Menyokong berat badan pada tumit anda, melompat ke udara dengan letupan di atas kepala.

Pendaki Gunung

Pergerakan seterusnya untuk mengecilkan perut buncit adalah gunung pendaki. Dapatkan kedudukan papan tinggi dengan pergelangan tangan tepat di bawah bahu. Pastikan kawasan inti rapat, tarik kawasan di sekitar pusar ke arah tulang belakang. Tolak lutut kanan ke arah dada anda dan kemudian bawa kembali ke posisi papan. Kemudian, gerakkan lutut kiri ke arah dada dan tarik ke belakang. Terus ke seberang.

Putaran Rusia

Cuba duduk tegak di atas lantai dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda diangkat dari lantai. Pegang bola dengan tangan anda di paras dada. Bersandar dengan tulang belakang anda panjang dan tinggi, tahan badan anda pada sudut 45 darjah, dan letakkan lengan anda beberapa inci dari dada anda. Dari sini, putar badan ke kanan, berhenti sebentar, kemudian putar badan ke kiri dan berhenti sebentar. Pergerakan harus berpusat pada tulang rusuk dan bukan lengan.

Baca juga: Cara Mudah Mengecilkan Perut dengan Berjalan

Berselang-seli berlari cepat dan berlari

Anda boleh menggunakan treadmill untuk melakukan pergerakan mengecilkan perut buncit ini. Pergerakan ini dilakukan selama lima hingga 10 minit. Terus berjoging selama lima hingga 10 minit lagi, kemudian tingkatkan lagi kecepatan anda dan mula berlari. Anda tidak perlu buat pecut, tetapi harus cukup kuat sehingga anda tidak boleh bercakap semasa berlari. Luangkan lima minit untuk berlari, kemudian turunkan langkah anda dan kembali berjoging. Terus bergantian dengan lima hingga 10 minit berjoging, dan lima hingga 10 minit berjalan selama 30 hingga 45 minit.

HIIT (Latihan Selang Intensiti Tinggi)

Selepas pemanasan selama 10 minit, cuba luangkan 30 saat untuk melakukan seberapa banyak pengulangan sebanyak mungkin setinggan, tolakan, hayun kettlebell, atau barisan lengan tunggal. Kemudian, berehat selama 30 saat dan lakukan latihan yang lain selama 30 saat lagi. Teruskan selama 10 kali. Pilih salah satu latihan kegemaran anda dan pastikan anda bergantian antara latihan yang berfungsi dengan kumpulan otot yang berbeza, yang akan membantu otot tertentu pulih semasa anda bekerja yang lain.

Baca juga: 6 Sukan yang Membakar Kalori Paling Banyak

itu lima latihan untuk mengecilkan perut buncit yang boleh dicuba. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui petua lain untuk mengecilkan perut buncit, anda boleh bertanya kepada doktor di sini . Doktor anda mungkin mempunyai cadangan khusus untuk apa yang boleh anda lakukan. Ambil telefon pintar-mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Kesihatan lelaki. Diakses pada tahun 2021. 16 Latihan untuk Membantu Anda Mengurangkan Lemak Perut.
NDTV. Diakses pada tahun 2021. Latihan Mudah dan Berkesan Ini Dapat Membantu Mencairkan Lemak Perut Dalam Masa Tidak!
Pencegahan. Diakses pada 2021. 15 Latihan Terbaik untuk Membakar Lemak Perut, Menurut Pelatih Peribadi.