Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta

, Jakarta - Gatal-gatal atau urtikaria gatal pada kulit yang disebabkan oleh reaksi keradangan. Pasukan penyelidik dari Walter and Eliza Hall Institute, Royal Melbourne Hospital mendapati fakta bahawa keadaan gatal ini dipicu oleh reaksi dari luar atau bersentuhan dengan alergen (boleh menjadi haiwan, tumbuhan, atau makanan).

Biasanya tindak balas alahan ini berbentuk wel merah dan putih kecil, sederhana, dan besar yang berkumpul di kawasan tertentu. Semakin anda menggaru, semakin banyak kawasan alergi semakin besar dan semakin banyak welts muncul. Gejala gatal ini boleh berlaku dalam beberapa hari atau minggu.

Gatal-gatal juga boleh disebabkan oleh alahan terhadap cuaca, baik sejuk atau panas. Biasanya bagi orang yang mengalami gatal-gatal jenis ini, penyembuhannya tidak lama. Apabila dia berada pada suhu normal, keadaan tubuhnya akan kembali normal. Baca juga: Ini adalah Pertolongan Cemas Ketika Melecur

Bantuan ubat-ubatan anti-alergi juga akan membantu proses pemulihan dan penyembuhan gatal-gatal. Walaupun nampaknya memberi kesan mereda kepada mereka yang melihatnya, hakikatnya alergi gatal-gatal tidak menular. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya anda berada di dekat penghidapnya.

Keadaan gatal-gatal atau urtikaria boleh dianggap memerlukan bantuan perubatan sekiranya tempoh reaksi memerlukan waktu yang lama, iaitu bulan hingga setahun. Reaksi alahan kronik ini malah boleh menyebabkan penghidapnya mati sekiranya tidak dirawat dengan cepat.

Bukan hanya reaksi alahan dalam bentuk welts merah, gatal-gatal juga boleh dicirikan oleh gejala pembengkakan di kawasan vital. Bidang penting yang dimaksudkan adalah mata, mulut, dan tekak. Selain itu, gatal-gatal juga menunjukkan simptom dalam bentuk mual, sakit kepala, muntah, dan juga pingsan.

Faktor dalaman

Selain faktor luaran, penyebab gatal-gatal atau urtikaria kronik juga berkait rapat dengan faktor psikologi. Depresi, kegelisahan, dan tekanan boleh mencetuskan reaksi dalam tubuh yang hampir seperti alergi.

Sistem ini berfungsi sama seperti ketika anda merasa malu, kulit akan menjadi merah. Keadaan ini menunjukkan bahawa kulit boleh bertindak balas kerana mendorong keadaan dalaman anda. Oleh itu, walaupun sesuatu yang berkaitan dengan emosi dapat dicerminkan secara luaran.

Menurut ahli psikologi klinikal dan psikodermatologi Dr. Ted A. Grossbart dari Beth Pusat Perubatan Diakon Israel , Boston mengatakan beberapa keadaan kulit mempunyai dimensi psikologi yang menunjukkan ada ikatan antara kulit dan fikiran. Memang banyak masalah kulit menjadi lebih baik dengan antibiotik atau ubat anti-radang. Kadang kala pendekatan perubatan apabila digabungkan dengan strategi psikologi sebenarnya dapat membantu penderita untuk meneroka dan mengurus aspek emosi dari masalah kulit mereka. Baca juga: Pigmentasi Mempengaruhi Warna Kulit Wanita

Kulit adalah organ terbesar badan yang menyelimuti dan melindungi tubuh daripada kecederaan dan jangkitan. Kulit mengandungi kelenjar peluh dan saluran darah yang membantu mengatur suhu badan. Di samping itu, sel-sel di kulit juga menggunakan sinar matahari untuk menghasilkan vitamin D. Ujung saraf yang selalu terhubung ke otak dan pelbagai sel sistem imun akan menangkis serangan oleh bakteria dan virus.

Satu kajian mendapati bahawa tekanan kronik boleh mengganggu fungsi pelindung kulit, termasuk antibodi. Gangguan pada fungsi pelindung ini menyebabkan kulit mudah diserang gangguan, termasuk alergi.

Terdapat banyak bentuk gangguan kulit alergi selain gatal-gatal. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu gatal-gatal, rawatan, pencegahan, dan petua kesihatan kulit yang lain, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .