Burung Nuri Mengalami Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

“Seperti manusia, binatang seperti burung beo dapat mencederakan diri sendiri ketika berada dalam keadaan tertekan. Burung beo dapat memetik bulu mereka sendiri menjadi botak kerana tekanan kerana kurang perhatian atau dengan alasan lain. Oleh itu, sebelum ia berlaku, anda mesti tahu bagaimana menangani burung yang berada dalam keadaan tertekan. "

, Jakarta - Tahukah anda bahawa burung seperti ayam belanda memiliki kebiasaan menarik bulu mereka sebagai bagian dari perawatannya? Namun, ketika dia tertekan akibat tidak diperhatikan oleh pemiliknya, mereka dapat mencabut rambut di tubuhnya. Ini tidak jauh berbeza dengan manusia yang sering melukai diri ketika berada dalam keadaan tertekan.

Kebiasaan mencabut bulu sendiri boleh dilakukan oleh burung beo untuk mengelakkan kebosanan. Ini juga merupakan mekanisme mengatasi yang dia gunakan untuk mencegah tekanan. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk menggunakan burung belatung atau spesies burung lain, pastikan anda dapat menjaganya secara konsisten. Bukan hanya merawatnya secara fizikal, tetapi juga menjaga kesihatan mentalnya.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Burung Nuri yang Perlu Anda Fahami

Kesan Tekanan Jangka Panjang pada Burung Nuri

Tekanan dan ketidakbahagiaan kronik boleh mempengaruhi kesihatan fizikal burung, seperti yang berlaku pada manusia. Burung yang selalu tertekan dan sedih mungkin makan lebih sedikit dan boleh menurunkan berat badan atau mengalami kekurangan pemakanan.

Burung beo yang sangat cemas juga dapat mencabut bulu mereka dan melukai diri sendiri, yang dapat merosakkan folikel bulu mereka secara kekal, mencegah pertumbuhan semula bulu, dan mencederakan kulit mereka. Di samping itu, burung betina yang aktif membiak yang menghasilkan telur mungkin mengalami kesukaran untuk bertelur sekiranya mereka mengalami stres atau tidak senang.

Burung ini mungkin mengalami pengikat telur atau sindrom terikat telur, yang merupakan keadaan apabila burung betina mengalami kesukaran atau tidak dapat mengeluarkan telur dari badannya dan telur tersebut tetap berada di dalam badannya. Keadaan ini memerlukan campur tangan doktor haiwan dengan ubat-ubatan atau bahkan pembedahan untuk membuatnya bertelur. Akhirnya, burung yang mengalami tekanan atau kegatalan kronik juga mungkin mengalami gangguan fungsi sistem kekebalan tubuh, menjadikannya lebih rentan terhadap jangkitan dan penyakit lain.

Baca juga: Sebab Burung Nuri Dipanggil Burung Pintar

Cara Mengatasi Tekanan pada Burung

Sekiranya terdapat tekanan di persekitaran burung beo, anda mesti menghilangkan tekanan tersebut. Walau bagaimanapun, jika tingkah laku itu merosakkan diri atau gejala tekanan kelihatan membimbangkan, berbincanglah dengan doktor haiwan anda secepat mungkin untuk membuat rancangan rawatan. Doktor haiwan boleh menetapkan rawatan preskripsi dan / atau mengesyorkan pakar tingkah laku.

Sekiranya kakatua anda mula bertindak kerana tekanan, maka ada beberapa perkara yang boleh anda cuba lakukan di rumah:

Jangan Menangisnya

Apa sahaja yang anda lakukan, jangan pernah menjerit burung yang tertekan atau ketakutan. Bukan hanya binatang yang mengejutkan ini, tetapi juga dapat mengajar burung bahawa perilaku buruk akan mendapat perhatian.

Bergerak perlahan

Sekiranya burung nuri menyerang anda kerana takut atau gugup, bergerak dengan cepat dapat menjadikan haiwan itu menjadi lebih gelisah. Cuba bergerak perlahan ketika anda mendekati burung, cuba masuk ke dalam sangkarnya atau cubalah memeliharanya dengan lembut.

Beri Tongkat

Sekiranya anda mempunyai burung yang tidak suka dipegang, tetapi anda ingin membantu menjadi lebih sosial, menawarkan mereka tongkat atau hinggap untuk didaki dapat menenangkan mereka.

Beri Rangsangan

Cabar burung dengan mainan teka-teki yang merangsang, TV untuk menonton, radio untuk didengarkan, atau sesuatu yang menarik yang akan membuatnya tertarik.

Beri Masa Di Luar Sangkar

Sebilangan burung akan mendapat perhatian tambahan dari pemiliknya dan mungkin lebih banyak menghabiskan masa di luar kandang mereka.

Baca juga: 4 Petua untuk Burung Nuri untuk Meniru Bunyi

Cara Mencegah Tekanan di Burung Nuri

Walaupun tekanan mungkin tidak dapat dicegah sepenuhnya, perhatikan gejala yang dialami burung anda dan cobalah untuk menghindari perubahan gaya hidupnya secara tiba-tiba. Sekiranya sangkar telah dipindahkan dan burung itu tidak menyukainya, gerakkan kembali untuk perlahan-lahan menyesuaikannya ke posisi baru.

Sekiranya haiwan kesayangan atau ahli keluarga yang baru mengganggu burung, cubalah menyesuaikan burung dengan anggota baru dan fokus pada positif. Penting untuk mengetahui setiap perubahan yang dilakukan oleh burung nuri anda untuk membantu mencegah tekanan.

Itulah beberapa cara untuk menangani burung beo yang tertekan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai haiwan peliharaan lain di rumah, seperti kucing atau anjing, pastikan juga mereka mendapat makanan yang mencukupi. Anda kini boleh membeli makanan haiwan di tanpa meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Liputan 6. Diakses pada tahun 2021. Tidak dirawat, Burung Nuri Tertekan dan Menarik Bulu Sendiri.
Haiwan peliharaan MD. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Mengetahui jika Burung Anda Tidak Puas atau Tertekan - Dan Apa yang Perlu Dilakukan.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. Tekanan pada Burung Haiwan Peliharaan.