Bahaya Wanita Hamil Yang Mempunyai Kekurangan Kalium

, Jakarta - Semasa mengandung, nutrien yang dimakan oleh ibu hamil pasti akan mempengaruhi janin yang sedang dikandung. Oleh itu, ibu mesti menjalani diet yang sihat untuk memenuhi pemakanan agar kehamilan dapat berjalan dengan lancar. Kalium adalah bahan yang mesti dipenuhi oleh wanita hamil. Ini kerana bahan ini memainkan peranan penting, salah satunya adalah untuk menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan.

Bila, wanita hamil kekurangan kalium, tentu saja mempengaruhi keadaan badan dan janin. Berikut adalah kelebihan kalium untuk kehamilan dan bahaya sekiranya bahan yang satu ini tidak diperoleh dengan cukup.

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Bahaya Kekurangan Kalium pada Wanita Hamil

Kalium adalah mineral penting untuk mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit badan. Sebagai tambahan, mineral ini berperanan penting dalam pengecutan otot-otot badan, penghantaran impuls saraf, dan pembebasan tenaga dari nutrien penting seperti lemak, protein, dan karbohidrat. Di samping itu, pengambilan makanan kaya kalium secara berkala dapat mengelakkan kekejangan kaki yang sering berlaku semasa kehamilan

Semasa mengandung, jumlah darah ibu meningkat menjadi satu setengah kali normal. Itulah sebabnya, wanita hamil memerlukan tahap kalium yang mencukupi untuk mengekalkan keseimbangan kimia tubuh yang betul. Bersama dengan natrium, kalium juga mengatur kadar tekanan darah agar tetap optimum. Apabila jumlahnya tidak mencukupi, ia boleh menyebabkan kesan sampingan pada kehamilan.

Dilaporkan dari MedlinePlus Hipokalemia adalah istilah perubatan untuk kekurangan kadar kalium. Ini berlaku apabila tahap kalium dalam darah lebih rendah daripada tahap yang diperlukan semasa kehamilan. Hipokalemia boleh memberi kesan negatif pada otot, jantung, dan saraf semasa kehamilan. Sekiranya keadaan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah buah pinggang kronik dan membahayakan kesihatan ibu dan janin. Kerana risikonya tinggi, wanita hamil mesti mengetahui faktor-faktor berikut yang menyebabkan hipokalemia.

Baca juga: 7 Perkara Yang Terjadi Ketika Badan Anda Kekurangan Kalium

Punca Kalium Rendah pada Wanita Hamil

Melancarkan dari pusat bayi Walau bagaimanapun, kekurangan kalium semasa kehamilan jarang disebabkan oleh diet semasa kehamilan. Tahap kalium yang rendah adalah hasil cirit-birit dan muntah yang teruk semasa mengandung. Mual ringan hingga sederhana serta muntah sekali-sekala tidak akan menjejaskan kesihatan bayi, tetapi muntah yang teruk dan berpanjangan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran prematur.

Cadangan dari Persatuan Kehamilan Amerika, Pastikan anda kekal terhidrat sekiranya anda mengalami cirit-birit semasa mengandung. Walaupun cirit-birit jarang membahayakan, ibu tetap tidak boleh menganggapnya ringan, terutamanya semasa mengandung. Penggunaan ubat diuretik, yang merupakan ubat yang membantu mengeluarkan cairan tambahan dari tubuh, juga dapat menyebabkan hipokalemia.

Sekiranya anda mengalami cirit-birit atau muntah yang teruk semasa mengandung, anda boleh bertanya kepada doktor anda mengenai pengendalian yang betul dan selamat. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Makanan yang baik untuk penghidap hipokalemia

Sekiranya ibu didiagnosis menghidap hipokalemia, doktor akan mengesyorkan pengambilan makanan yang tinggi kalium. Contoh makanan yang tinggi kalium termasuk ubi jalar bakar, sayur bit, yogurt tanpa lemak, bayam, jus tomat, jus oren, kacang ginjal, ikan kod, lentil, pic kering dan labu. Makanan tambahan kalium mungkin tidak diperlukan jika ibu selalu memakan makanan kaya kalium di atas.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Kalium Semasa Kehamilan: Adakah Baik atau Buruk Bagi Anda.
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Hipokalemia Semasa Kehamilan - 6 Sebab, 8 Gejala Dan 4 Rawatan
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Kalium Darah Rendah
Pusat Bayi. Diakses tahun 2020. Kalium dalam diet kehamilan anda.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kalium Rendah Semasa Kehamilan.