Konjungtivitis cenderung berlaku semasa musim hujan, inilah penjelasannya

, Jakarta - Konjungtivitis boleh terjadi disebabkan oleh beberapa faktor, ternyata cuaca sejuk adalah salah satu daripadanya. Memasuki musim hujan, ditambah dengan cuaca sejuk menjadikan seseorang lebih mudah terkena penyakit mata ini. Secara umum, konjungtivitis adalah keadaan mata merah yang berlaku kerana keradangan konjunktiva, selaput yang melapisi permukaan bola mata dan kelopak mata dalam.

Selain menyebabkan mata merah, keadaan ini juga sering disertai dengan mata gatal dan berair. Apa kaitannya dengan musim hujan? Nampaknya, virus dan bakteria yang menyebabkan keadaan ini cenderung lebih aktif dan merebak semasa musim hujan. Selain itu, konjungtivitis juga sering disebarkan oleh orang yang menghidap selesema atau selsema. Baiklah, kedua masalah kesihatan ini sebenarnya sering berlaku semasa musim hujan.

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

Konjungtivitis dan cara mencegahnya

Konjungtivitis adalah mata merah yang terjadi kerana terdapat keradangan konjunktiva, selaput yang melapisi mata. Konjungtiva mengandungi saluran darah. Nah, saluran darah ini akan melebar apabila konjungtivitis berlaku, mencetuskan gejala mata merah. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, baik kanak-kanak, bayi, dan orang dewasa.

Secara amnya, mata merah jambu atau konjungtivitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau alergi. Selain itu, reaksi alergi atau kerengsaan juga boleh menjadi pencetus mata merah. Cuaca sejuk, misalnya pada musim hujan dapat meningkatkan risiko penularan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit ini. Pada musim hujan, selesema dan selsema juga lebih biasa dan ini dapat meningkatkan penularan virus atau bakteria yang menyebabkan konjungtivitis.

Dalam kebanyakan kes, konjungtivitis mungkin disebabkan oleh jangkitan virus, iaitu kumpulan virus Adenovirus. Virus ini adalah jenis virus yang sama yang menyebabkan batuk dan selsema. Konjungtivitis juga dapat disebabkan oleh virus herpes, baik virus Herpes Simplex, yang merupakan virus yang menyebabkan herpes oral dan herpes genital, dan virus Varicella-Zoster, yang merupakan virus yang menyebabkan cacar air.

Konjungtivitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Keradangan ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria Neisseria gonorrhoeae , bakteria yang menyebabkan gonorea. Di samping itu, terdapat jenis bakteria lain yang boleh menyebabkan konjungtivitis. Mata merah bukan hanya disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria, tetapi juga boleh terjadi sebagai reaksi alergi atau kerengsaan mata.

Baca juga: Ketahui Rawatan Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Oleh itu, bolehkah konjungtivitis dicegah? Terutama semasa musim hujan? Jawapannya adalah ya.

Salah satu cara untuk mencegah penyakit mata ini adalah menjaga kebersihan, terutama kebersihan tangan. Kerana, jangkitan boleh terjadi ketika tangan yang terkontaminasi dengan virus atau bakteria menyentuh mata. Tangan boleh menyentuh objek yang telah tercemar dengan virus atau bakteria yang menyebabkan konjungtivitis. Apabila tangan yang sama menyentuh mata, virus berpindah dan kemudian ada risiko jangkitan. Akibatnya, mata merah jambu atau konjungtivitis boleh berlaku.

Oleh itu, penting untuk sentiasa menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan menyentuh mata anda dengan tangan yang kotor. Ini boleh dilakukan sebagai cara untuk mencegah konjungtivitis. Virus yang menyebabkan penyakit ini juga dapat menular dengan mudah melalui kontak langsung dengan penghidapnya. Bakteria yang menyebabkan konjungtivitis juga dapat menular melalui percikan air liur atau cairan genital yang bersentuhan dengan mata.

Baca juga: Jenis Penyebab Konjungtivitis yang Perlu Diperhatikan

Mengalami gejala mata merah seperti konjungtivitis? Cuba pastikan dengan meminta doktor di aplikasi . Sampaikan aduan anda melalui Video / Panggilan suara atau Berbual untuk mendapatkan cadangan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Konjungtivitis?
MaxVision. Diakses pada tahun 2020. Konjungtivitis alergi - Bagaimana melindungi mata anda?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Mengapakah Mata Pink Lebih Biasa Di Musim Sejuk?