5 Masalah Kulit Yang Menular Oleh Lelaki

, Jakarta - Penjagaan kulit bukan hanya masalah wanita, tetapi lelaki juga perlu melakukannya. Sebabnya, seperti wanita, lelaki juga tidak terlepas dari pelbagai masalah kulit. Umumnya, kulit lelaki lebih kasar daripada wanita yang memerlukan penjagaan tambahan untuk menjaga kebersihan dan kesihatan.

Aktiviti lelaki yang biasanya lebih banyak di luar rumah juga boleh menjadikan kulit wajah lelaki kotor kerana terdedah kepada debu dan pencemaran udara. Belum lagi ditambah dengan pendedahan cahaya matahari dan peluh. Semua ini adalah faktor yang boleh menyebabkan masalah kulit sekiranya anda malas membersihkan wajah.

Baca juga: Sebab Lelaki Juga Memerlukan Rawatan Muka

Berikut adalah beberapa masalah kulit yang cenderung kepada lelaki:

1. Jerawat

Jerawat adalah masalah kulit yang biasa dan boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Walaupun paling kerap berlaku pada masa remaja, jerawat boleh muncul pada masa dewasa. Punca jerawat pada orang dewasa tidak jauh berbeza dengan penyebab jerawat pada remaja, yang sering dicetuskan oleh gaya hidup.

Namun, salah satu penyebab utama jerawat pada lelaki dewasa adalah penggunaan produk rambut berminyak yang dapat menyumbat liang, menyebabkan jerawat. Sebab lain yang boleh memburukkan lagi jerawat orang dewasa adalah penggunaan steroid tertentu yang digunakan oleh beberapa lelaki untuk meningkatkan nada otot.

2. Masalah Kulit Kerana Mencukur

Lelaki nampaknya sering menghadapi sejumlah masalah kulit yang berkaitan dengan pencukuran, salah satu yang paling biasa adalah penampilan benjolan atau lebam yang diperburuk semasa bercukur.

Selain itu, menentukan arah mencukur juga menjadi perbahasan. Di satu pihak, mencukur ke arah pertumbuhan rambut yang bertentangan dapat memberi anda cukur yang lebih kemas dan penampilan yang lebih bersih. Namun, ia boleh menyebabkan sejumlah masalah kulit. Apabila anda mencukur ke arah pertumbuhan rambut yang bertentangan, rambut cenderung tumbuh ke dalam, menyebabkan lebam, gatal dan kemerahan di kawasan yang dicukur.

Lelaki juga berisiko mengalami sycosis barbae, jangkitan kulit yang boleh dicetuskan dengan mencukur.

3. Parut dan bintik jerawat

Parut adalah keadaan apabila kolagen di pangkal kulit pecah dan lubang terbentuk. Walau bagaimanapun, banyak orang sering membuat kesalahan pada bekas jerawat. Keadaan ini dikenali sebagai hiperpigmentasi pasca-radang atau hiperpigmentasi selepas radang (PIH). Oleh itu, untuk mendapatkan rawatan yang tepat, anda perlu mengetahui terlebih dahulu sama ada anda mempunyai parut jerawat atau PIH.

Sekiranya terdapat bintik-bintik, keradangan sangat sedikit dan tidak ada kerusakan yang disebabkan oleh kolagen, sehingga tidak ada kerusakan tekstur. Sekiranya anda mempunyai bintik-bintik atau pigmentasi, ada beberapa hal yang dapat Anda lakukan untuk mengatasinya, iaitu menghindari pendedahan cahaya matahari agar keadaannya tidak bertambah buruk, dan menggunakan produk pencerah kulit yang akan mengurangkan pengeluaran melanin.

Sebaliknya, tisu parut atau parut adalah kerosakan yang lebih dalam yang juga mempengaruhi tekstur kulit. Parut dapat dikurangkan, tetapi tidak dapat dihilangkan sepenuhnya.

4. Bulatan Hitam

Terlalu lama di hadapan komputer riba atau alat Keletihan, kurang tidur, dan tekanan sering menjadi penyebab lingkaran hitam atau mata bengkak yang paling biasa. Pendedahan cahaya matahari juga tidak biasa menyebabkan masalah kulit pada lelaki ini.

Sebilangan besar pakar kulit mengesyorkan perubahan gaya hidup untuk merawat lingkaran hitam, seperti menjaga kelembapan di sekitar mata, mengurangkan penggunaan alat, dan mendapatkan tidur yang cukup. Anda boleh memasukkan penggunaan krim mata ke dalam rutin malam anda, yang bukan hanya dapat meringankan lingkaran hitam tetapi juga dapat mengurangkan bengkak.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menghilangkan Panda Mata

5. Kulit Kering

Minum sedikit air, terlalu banyak minum kopi, kurang tidur, dan pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan, ditambah dengan kerosakan kulit yang kerap dari produk pencukur sering menyebabkan kekeringan kulit wajah lelaki secara kronik. Cara mengatasi masalah kulit lelaki ini adalah dengan membuat perubahan gaya hidup, seperti memakan sekurang-kurangnya tiga liter air sehari, menggunakan produk pelindung matahari, makan makanan yang sihat, dan cukup tidur.

Nah, itulah masalah kulit yang boleh dialami oleh lelaki. Tidak perlu melakukan perawatan kulit yang rumit seperti wanita, anda dapat menjaga kulit yang sihat dengan mencuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari, menggunakan pelindung matahari setiap kali anda keluar, dan menggunakan pelembap untuk melembapkan kulit anda.

Baca juga: 5 Rawatan Muka yang Sesuai untuk Lelaki

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit tertentu, jangan risau. Cuma bercakap dengan doktor menggunakan aplikasinya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk mendapatkan penyelesaian kesihatan dengan mudah.

Rujukan:
Gaya hidup orang Asia. Diakses pada tahun 2020. Jerawat dewasa & kulit kering: Masalah penjagaan kulit lelaki biasa yang disahkod oleh dermatos