Kesan Udara Kotor terhadap Kesihatan Paru

, Jakarta - Pencemaran udara tidak hanya menjadi masalah di kota-kota besar, pembakaran hutan secara haram, kebiasaan membakar sampah yang masih sering dilakukan oleh masyarakat luar bandar juga merupakan sumber pencemaran udara yang berbahaya bagi paru-paru.

Kajian tahun 2013 yang dilakukan oleh WHO's International Agency for Research on Cancer (IARC) menyimpulkan bahawa pencemaran udara luar adalah penyebab penyakit paru-paru seperti barah. Pencemaran udara luar di bandar dan di luar bandar dianggarkan menyebabkan kematian pramatang di seluruh dunia pada tahun 2012.

Seorang pakar pulmonologi dan ketua Persatuan Dokter paru-paru Indonesia, Agus Dwi Susanto, menjelaskan bahawa pencemaran udara yang terus disedut menyebabkan kerosakan fungsi organ. Pencemaran udara di dalam dan di luar rumah secara langsung berkaitan dengan sel paru-paru semasa dihirup. Dari sel-sel paru-paru, zarah pencemaran dapat menyerang organ-organ lain dalam tubuh melalui peredaran darah.

Pada peringkat awal, pencemaran udara ini menyebabkan perubahan atau kemerosotan subklinikal tanpa timbulnya gejala dan tidak memerlukan ubat. Perubahan subklinikal ini mengakibatkan penurunan tindak balas paru-paru dan kerosakan sel. Keadaan ini sering tidak disedari, tetapi sebenarnya pencemaran udara pasti merosakkan badan banyak orang. Kesannya tentu tidak sekarang, tetapi dapat dirasakan dalam sepuluh hingga dua puluh tahun ke depan.

Baca juga: Tidak semestinya asma, sesak nafas juga boleh menjadi gejala edema paru

Berikut adalah kesan pencemaran udara terhadap kesihatan tubuh, terutamanya paru-paru berdasarkan bahan pencemar:

  • Karbon monoksida (CO)

Gas ini sering dihasilkan oleh asap kenderaan bermotor. Sebenarnya, gas ini mampu mencegah penyerapan oksigen oleh darah. Pendedahan berlebihan terhadap karbon monoksida adalah berbahaya kerana menyebabkan penurunan bekalan oksigen ke jantung, terutama pada orang yang menderita penyakit jantung. Kesannya, kesihatan kita perlahan-lahan menurun.

  • Partikulat (PM)

Komponen utama PM adalah sulfat, nitrat, ammonia, natrium klorida, karbon hitam, habuk mineral, dan air. Bahan pencemar ini terdiri daripada campuran kompleks zarah pepejal dan cecair bahan organik dan bukan organik yang terampai di udara. Zarah-zarah ini berbahaya kerana dapat menembusi dan mendarat jauh di dalam paru-paru. Sekiranya bahan pencemar ini terus masuk, maka risiko penyakit paru-paru yang menyebabkan kematian meningkat. Zarah pencemaran kecil mempunyai kesan kesihatan, walaupun pada kepekatan yang sangat rendah.

Baca juga: Ketahui kesan pencemaran pada kulit dan cara mencegahnya

Bahan pencemar jenis ini sering dijumpai di negara-negara membangun seperti bahan pencemar dari pembakaran bahan api pepejal isi rumah, seperti dapur tradisional. Asap dari dapur tradisional ini dapat meningkatkan risiko jangkitan pernafasan akut dan kematian pada anak kecil. Pencemaran udara dalaman dari penggunaan bahan api pepejal adalah faktor risiko utama penyakit jantung, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan barah paru-paru pada orang dewasa.

  • Nitrogen dioksida (NO2)

NO2 adalah sumber utama aerosol nitrat yang membentuk pecahan kecil partikel. Sumber utama pelepasan NO2 antropogenik adalah proses pembakaran seperti pemanasan, penjanaan kuasa, enjin kenderaan, dan kapal. Pada kepekatan jangka pendek melebihi 200 mikrogram per meter padu, nitrogen dioksida dianggap sebagai gas beracun yang menyebabkan keradangan saluran pernafasan yang ketara. Bahan pencemar ini menyebabkan gejala bronkitis pada kanak-kanak yang menghidap asma. Penyakit paru-paru akibat penurunan fungsi paru-paru juga dapat terjadi.

  • Sulfur dioksida (SO2)

Bahan pencemar yang satu ini dihasilkan dari minyak bakar dan arang batu atau peleburan bijih mineral yang mengandungi sulfur seperti dari loji kuasa dan kenderaan bermotor. Sulfur dioksida adalah gas tidak berwarna dengan bau yang menyakitkan yang mempengaruhi sistem pernafasan dan fungsi paru-paru, bahkan menyebabkan kerengsaan mata. Penyakit paru-paru yang muncul adalah radang saluran pernafasan yang menyebabkan batuk, mengeluarkan lendir, asma, bronkitis kronik, dan membuat orang rentan terhadap jangkitan pada saluran pernafasan.

Baca juga: Bukan sekadar gaya, pentingnya memakai topeng ketika melakukan aktiviti

Itulah bahaya pencemaran udara untuk kesihatan paru-paru. Sekiranya suatu hari anda merasakan simptom penyakit paru-paru, berjumpa doktor . Berkomunikasi dengan doktor boleh dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!