Hati-hati, ini adalah bahaya makan telur masin terlalu kerap

, Jakarta - Orang Indonesia tentunya tidak asing dengan telur masin. Bahan mentah utama yang digunakan untuk membuat hidangan ini adalah telur itik. Telur itik dipelihara dengan pengasinan. Rasa masin yang sedap dan tekstur kuning telur menjadikan hidangan ini sesuai sebagai lauk.

Baca juga: Adakah Kebanyakan Telur Membuat Bisul?

Selain enak, telur masin mengandung banyak nutrien, seperti lemak, protein, karbohidrat, kalsium, zat besi, magnesium, kalium, dan vitamin A. Walaupun mengandung banyak nutrien yang baik, memakannya terlalu kerap juga tidak digalakkan.

Bahaya Makan Telur Asin Terlalu Sering

Proses pembuatan telur masin dipelihara, jadi makanan ini mengandungi kandungan garam yang cukup tinggi. Bukan itu sahaja, kuning telur itik mengandungi kolesterol yang lebih tinggi daripada kuning telur ayam. Natrium yang terkandung dalam garam sangat diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan keseimbangan elektrolit, menjaga kadar air di dalam dan di luar sel dan membantu fungsi otot dan saraf.

Walau bagaimanapun, seseorang perlu memperhatikan had normal pengambilan garam setiap hari. Menurut WHO, pengambilan garam hanya boleh diminum sebanyak 5 gram sehari. Pengambilan garam melebihi had normal memberi kesan kepada kesihatan dan menyebabkan pelbagai gangguan. Berikut adalah risiko penyakit yang disebabkan oleh pengambilan telur asin secara berlebihan, iaitu:

 • Pengumpulan cecair di dalam badan yang menyebabkan pembengkakan pada kaki dan meningkatkan beban kerja jantung.

 • Risiko menyebabkan hipertensi dan meningkatkan risiko penyakit jantung, strok , dan penyakit buah pinggang.

 • Boleh mencetuskan barah gastrik kerana kadar garam terlalu tinggi untuk meningkatkan pertumbuhan Helicobacter pylori , iaitu bakteria yang menyebabkan radang dan ulser gastrik kepada barah gastrik.

 • Makan makanan tinggi garam boleh merosakkan lapisan perut, menjadikannya terdedah kepada karsinogen.

Baca juga: Seperti Makanan Asin, Ini adalah Tanda Garam Berlebihan

Banyak risiko penyakit mengintai kerana telur masin, jadi anda harus mengelakkan memakan telur masin terlalu kerap atau terlalu banyak pada satu masa. Sekiranya anda mempunyai keadaan tertentu yang tidak mengesyorkan pengambilan natrium, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin makan telur masin. Bercakap dengan doktor sekarang tidak perlu pergi ke hospital terlebih dahulu. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Petua Menguruskan Pengambilan Garam Harian

Terdapat banyak jenis makanan lain yang mengandungi jumlah garam yang cukup tinggi. Oleh itu, anda perlu mengetahui petua berikut untuk menguruskan pengambilan garam harian, iaitu:

 • Semasa membeli makanan di pasar raya, jangan lupa membaca label pembungkusan untuk mengetahui apakah makanan itu tinggi natrium. Elakkan membeli makanan dalam tin kerana ia cenderung tinggi garam.

 • Kami mengesyorkan memilih bahan yang belum diproses.

 • Elakkan menambahkan terlalu banyak garam semasa memasak makanan.

 • Sekiranya anda mencari alternatif untuk garam tetapi ramuannya tetap memberikan rasa masin, anda harus menggunakannya dengan bijak kerana ramuan ini boleh memberi kesan yang serupa.

 • Gunakan perasa tambahan, seperti sos dan kicap secukupnya.

 • Kami mengesyorkan menggunakan ramuan dari bahan semula jadi atau rempah.

 • Pilih makanan yang lebih segar, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, kerana rendah natrium.

Baca juga: 6 Petua Kurangkan Gula & Garam

Mulai sekarang, elakkan memakan telur masin terlalu kerap kerana ia memberi kesan negatif kepada tubuh.

Rujukan:
Makan SF Gate yang sihat. Diakses pada tahun 2019. Bahaya Perubatan Terlalu Banyak Natrium.
Juara Minda. Diperoleh pada tahun 2019. Kerenah dari hidangan telur masin.