Selalunya Digunakan Untuk Memasak, Apa Khasiat Kunyit Untuk Kesihatan?

, Jakarta - Masakan Indonesia terkenal kaya dengan rempah dan perasa yang menjadikan rasanya lebih enak. Tidak menghairankan bahawa beberapa masakan asli Indonesia selalu termasuk dalam senarai makanan paling sedap di dunia. Salah satu rempah yang menjadikan makanan Indonesia lebih enak dan sering digunakan dalam memasak adalah kunyit. Tidak hanya digunakan untuk memasak, manfaat kunyit dan kegunaannya banyak, seperti untuk perubatan holistik, persembahan dalam upacara keagamaan, dan mewarnai kosmetik.

Manfaat kunyit tidak dapat dipertikaikan, rempah ini dengan nama saintifik Curcuma longa diketahui mempunyai manfaat besar bukan hanya untuk tubuh tetapi juga untuk otak. Nah, berikut adalah beberapa kelebihan kunyit yang perlu anda ketahui:

Mengandungi Bahan Aktif yang Anti-Radang dan Antioksidan

Kunyit adalah rempah yang memberi kari dan makanan lain warna kuning mereka. Rempah ini telah digunakan di India selama ribuan tahun sebagai ramuan rempah dan ubat. Seperti yang dinyatakan Garis Kesihatan , penyelidikan baru-baru ini membuktikan manfaat kunyit untuk perubatan tidak dapat diragui. Kunyit mengandungi sebatian yang disebut curcuminoids, yang paling penting adalah curcumin.

Bahan aktif ini mempunyai kesan anti-radang yang kuat dan merupakan antioksidan yang sangat kuat. Walau bagaimanapun, kandungan kurkumin kunyit tidak begitu tinggi hanya sekitar 3 peratus berat. Untuk mendapatkan kesan ini, anda perlu mengambilnya dalam bentuk suplemen. Curcumin larut dalam lemak, jadi sebaiknya diambil dengan makanan berlemak.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

Mengurangkan Risiko Kanser

Antioksidan adalah bahan utama untuk melawan barah. Lebih daripada 100 jenis barah yang mengancam manusia, Persatuan Kanser Amerika menganggarkan bahawa satu daripada setiap empat kematian boleh dikaitkan dengan penyakit ini. Syarikat farmaseutikal mempromosikan produk kemoterapi yang bersumber dari bahan semula jadi seperti kunyit.

Salah satu kelebihan kunyit dalam memerangi barah, antara lain, dapat melawan keradangan kronik dan membantu tubuh melawan penyebaran sel barah. Antioksidan kuat ini menyokong imuniti semula jadi tubuh dan mencegah perkembangan barah. Seperti yang dilaporkan dalam Penyelidikan Kanser Klinikal , dengan penambahan satu sendok makan kunyit setiap hari, anda secara semula jadi dan berkesan dapat membantu menjaga tubuh dilindungi dari barah.

Meningkatkan Kekebalan

Sistem kekebalan tubuh adalah perkara yang bertanggungjawab melindungi tubuh daripada perkembangan penyakit. Tetapi sebilangan kecil orang menyedari bahawa sebahagian besar sistem imun berkaitan langsung dengan sistem pencernaan. Kunyit mampu membuang sisa-sisa badan dan membantu penyerapan nutrien penting dari makanan keseluruhan. Berkatnya, sistem pencernaan menjadi lebih sihat sehingga sistem imun berfungsi dengan lebih baik. Pengambilan kunyit secara teratur dapat membantu menjaga tubuh bebas dari bakteria, virus, dan mikroba, serta kerosakan oksidatif berbahaya dari radikal bebas.

Mengimbangkan Tahap Hormon

Hormon penting dalam setiap proses yang berlaku di otak dan badan. Untuk memastikan fungsi tubuh berjalan seimbang, hormon ini diperlukan untuk menyokong pelbagai fungsi kehidupan. Pencernaan, pengecutan otot, fungsi sistem saraf, kualiti tidur, dan mood semuanya boleh dikaitkan dengan interaksi hormon tertentu, dan itulah sebabnya keseimbangan hormon sangat penting.

Faktor gaya hidup dan diet memainkan peranan utama dalam mengekalkan pengeluaran dan keseimbangan hormon, tetapi ada kalanya genetik dan mutasi menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Manfaat kunyit membantu mengembalikan keseimbangan hormon. Kunyit mampu membekalkan sejumlah besar sokongan pemakanan untuk proses pengeluaran hormon badan. Ia juga mampu meningkatkan imuniti dengan menyediakan fitonutrien untuk mencegah penyakit, dan mutasi yang menghalang pengeluaran hormon, membersihkan darah toksin, dan mengatur dan menyokong kesihatan semua organ yang terlibat dalam penghasilan hormon.

Baca juga: Tabiat Ini Dapat Meningkatkan Testosteron pada Lelaki

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kunyit dan kandungan khasiat di dalamnya, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual . Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.