Inilah Masa yang Tepat untuk Menguji Darah

, Jakarta - Ujian darah dilakukan untuk membantu doktor memeriksa penyakit dan keadaan tertentu, terutama bagaimana fungsi organ berfungsi, bermula dari ginjal, hati, tiroid, dan jantung. Ujian darah juga dilakukan untuk mendiagnosis penyakit seperti barah, HIV / AIDS, diabetes, anemia, dan penyakit jantung koroner.

Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada anda mempunyai risiko penyakit jantung, periksa sama ada ubat yang anda ambil berkesan, ujian darah boleh dilakukan untuk mengetahui perkara-perkara ini. Maklumat lebih lanjut mengenai ujian darah dan kapan menjalani ujian darah boleh dibaca di sini!

Baca juga: Ketahui Prosedur Melakukan Ujian Darah

Inilah Prosedur Ujian Darah

Semasa anda menjalani pemeriksaan rutin, doktor anda akan mengesyorkan ujian darah untuk melihat bagaimana tubuh anda berfungsi. Sebilangan besar ujian darah tidak memerlukan persediaan khas.

Namun, ada kalanya ujian darah memerlukan seseorang berpuasa selama 8 hingga 12 jam sebelum melakukan ujian. Biasanya doktor akan memberitahu anda apa yang perlu disiapkan sebelum melakukan ujian darah.

Bagaimana hendak melakukannya? Sebilangan kecil sampel darah diambil dari badan, biasanya diambil dari urat di lengan menggunakan jarum. Tusukan jari juga boleh digunakan. Prosedur ini biasanya cepat dan mudah, walaupun boleh menyebabkan ketidakselesaan jangka pendek. Sebilangan besar orang tidak mengalami reaksi serius setelah darah mereka diambil.

Pekerja makmal (makmal) mengambil darah dan menganalisisnya. Ia bermula dengan memisahkan sel darah dari cairan yang disebut plasma atau serum. Hasilnya dapat membantu mengesan masalah kesihatan untuk menentukan perubahan gaya hidup.

Sebenarnya doktor tidak dapat mendiagnosis banyak penyakit dan masalah perubatan hanya dengan ujian darah. Doktor mungkin mempertimbangkan faktor lain untuk mengesahkan diagnosis. Faktor-faktor ini boleh merangkumi tanda dan gejala, sejarah perubatan, tanda-tanda vital (tekanan darah, pernafasan, nadi, dan suhu), dan hasil dari ujian dan prosedur lain.

Bilakah Masa yang Tepat untuk Ujian Darah?

Doktor anda biasanya akan mengesyorkan agar anda menjalani ujian darah berkala sekurang-kurangnya sekali dalam setahun, hampir sama dengan fizikal tahunan anda. Ini adalah keadaan biasa, tetapi ada beberapa sebab utama mengapa anda harus menjalani ujian darah:

Baca juga: 4 Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Pemeriksaan Darah

1. Anda mengalami gejala berterusan yang tidak biasa. Ini boleh merangkumi apa-apa dari keletihan hingga kenaikan berat badan yang tidak normal hingga kesakitan yang tidak biasa.

2. Ingin mengoptimumkan kesihatan. Mengetahui tahap pelbagai komponen darah, seperti kolesterol HDL dan LDL, dapat menyebabkan anda mengubah rancangan diet atau kecergasan anda untuk meminimumkan tabiat tidak sihat (yang mungkin anda tidak sedar tidak sihat). Ia juga dapat memaksimumkan nutrien yang masuk ke dalam badan serta banyak manfaat sihat yang lain.

3. Ingin mengurangkan risiko penyakit atau komplikasi. Ujian darah rutin dapat mengesan hampir semua penyakit pada peringkat awal. Banyak keadaan jantung, paru-paru, dan ginjal dapat didiagnosis menggunakan ujian darah.

Perlu diingat bahawa kadangkala sampel ujian darah dapat memberikan hasil yang salah. Bagaimana sampel darah dikendalikan sebelum analisis dapat mempengaruhi hasilnya juga. Contohnya, jika sampel dikumpulkan dalam bekas yang salah, digoncang dengan tidak betul, atau disimpan terlalu lama atau pada suhu yang salah, anda mungkin mendapat hasil yang salah.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah faedah dan kesan sampingan menderma darah

Ada soalan mengenai ujian darah, tanya terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Ujian Darah.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 10 Perkara yang Tidak Akan Dimaklumkan oleh Doktor Anda Mengenai Ujian Darah Anda.
Institut Paru-paru dan Darah Jantung Negara. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah.