Cegah Kambuhan Ulser, Cubalah 4 Menu Iftar Ini

, Jakarta - Bulan suci Ramadan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh umat Islam. Ini kerana bulan Ramadhan dipercayai membawa banyak keberkatan. Namun, berpuasa kadang-kadang menjadi cabaran bagi orang yang mengalami bisul. Sebabnya, orang yang mengalami bisul mempunyai banyak larangan makanan, baik menu iftar atau menu sahur. Pantang makan ini sebenarnya bertujuan untuk mencegah ulser berulang ketika berpuasa.

Pada dasarnya, menu iftar untuk orang yang mengalami bisul harus sama seperti hari-hari biasa. Orang yang mengalami bisul dianjurkan untuk mengelakkan makanan yang dapat merangsang asid perut seperti makanan masam, pedas, keras, terlalu panas atau sejuk.

Baca juga: 6 Makanan Yang Menyebabkan Ulser Yang Perlu Anda Ketahui

Menu Iftar dan Suhoor untuk penghidap Ulser

Menu iftar untuk orang yang mengalami bisul harus mempunyai tekstur yang lembut agar senang dicerna dan tidak membebankan perut. Contohnya ialah makanan yang direbus, dikukus, dibakar, dan ditumis.

Berikut adalah beberapa pilihan menu untuk iftar dan sahur untuk mengelakkan ulser berulang:

1. Pasukan Beras

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, disarankan agar penderita bisul makan makanan bertekstur lembut dan lembut, sehingga perut dapat mencerna makanan dengan lebih mudah, sehingga tidak terlalu banyak sistem pencernaan. Jadi, bukannya nasi putih biasa, nasi tim boleh menjadi pilihan yang baik untuk dicuba. Lebih-lebih lagi, dalam beras berpasukan biasanya mengandungi daging dan sayur-sayuran lain yang sihat, sehingga dapat memastikan keperluan pemakanan tetap terpenuhi.

2. Tarikh

Bulan Ramadhan selalu sinonim dengan buah-buahan kecil dan manis, iaitu kurma. Bukan hanya manis dan sesuai untuk menu iftar, kurma sebenarnya mempunyai banyak faedah, terutama bagi orang yang mengalami bisul. Kurma mengandungi 11.8 gram serat yang baik untuk sistem pencernaan. Bukan hanya itu, makan kurma ketika berbuka puasa juga dapat membantu mengawal keseimbangan asid dan alkali dalam badan.

Ini bermaksud bahawa perut akan terlindung dari keasidan berlebihan yang dapat meningkatkan gejala asid perut. Dengan memakan tiga biji kurma pada waktu subuh dan tiga biji ketika berbuka puasa, gejala pedih ulu hati akan berkurang secara beransur-ansur.

Baca juga: 5 Petua Suhoor untuk Penghidap Gastritis

3. Jauhkan Bayam

Sebenarnya, tidak semua jenis sayur-sayuran selamat untuk dimakan oleh penghidap ulser. Kerana, sebilangan sayur-sayuran boleh mencetuskan pengeluaran gas yang berlebihan yang sebenarnya dapat menyebabkan asid perut meningkat. Sebilangan sayur-sayuran ini adalah sayur sawi, kubis, lobak, nangka muda, dan sayur-sayuran mentah. Sementara itu, bayam adalah salah satu jenis sayur yang selamat bagi orang yang mengalami bisul kerana tidak menyebabkan pengeluaran gas berlebihan.

Bayam juga mengandungi serat yang baik untuk melancarkan sistem pencernaan. Apabila sistem pencernaan lancar, ini bermakna asid perut akan lebih mudah dikawal dan mengelakkan refluks asid gastrik.

Bayam juga mengandungi mineral penting yang bermanfaat untuk kesihatan perut, iaitu selenium dan zink. Selenium diketahui dapat membantu melindungi esofagus, sementara zink dapat menghambat rembesan asid gastrik, sehingga gejala refluks asid dapat dicegah.

4. Kentang tumbuk

Kentang adalah sumber karbohidrat yang baik untuk penghidap ulser. Ini kerana kentang mengandungi alkali yang dapat membantu meneutralkan asid perut, sehingga mencegah pedih ulu hati berulang. Cara memproses kentang yang betul untuk orang yang mengalami bisul direbus atau dikukus. Namun, jika anda bosan dengan hidangan kentang rebus, cubalah membuatnya kentang lenyek (kentang tumbuk) yang lebih menyelerakan.

Bukan hanya mengurangkan simptom asid perut, memakan kentang tumbuk juga dapat meningkatkan tenaga ketika berbuka puasa. Untuk menjaga keperluan vitamin dan mineral, lengkapkan menu kentang tumbuk dengan sayur-sayuran seperti brokoli kerana ia juga merupakan sumber kalium dan vitamin C yang baik untuk melindungi perut dari jangkitan.

Baca juga: Penghidap ulser memerlukan 4 posisi tidur yang betul

Sebagai tambahan kepada pengambilan makanan di atas, disarankan agar semasa berpuasa orang yang mengalami bisul terus mengikuti diet yang sihat dan seimbang semasa berpuasa dengan menghindari makanan pedas dan berlemak, membatasi pengambilan kafein, dan menghindari minuman ringan dan beralih ke air. Mereka juga perlu makan makanan kecil tetapi kerap untuk mengelakkan gejala yang berulang.

Namun, jika simptomnya berulang, mungkin sudah tiba masanya anda selalu mendapatkan ubat ulser yang diresepkan oleh doktor. Kini anda boleh memesan ubat ulser melalui kedai kesihatan di , kamu tahu. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan anda akan sampai di rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada 2021. Senarai Makanan yang Boleh Anda Makan dengan Gastritis.
Berita Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Perubahan Gaya Hidup untuk Pencernaan (Dispepsia).
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Dispepsia.