Penyebab Sakit Tubuh dan Cirit-birit Berlaku Bersama

, Jakarta - Sakit badan dan cirit-birit boleh berlaku secara serentak. Ternyata, ada beberapa perkara yang boleh menjadi penyebabnya. Dalam kes ringan, sakit badan dan cirit-birit biasanya akan hilang sendiri selepas beberapa ketika. Walau bagaimanapun, sakit badan dan cirit-birit yang tidak membaik atau bertambah buruk mungkin memerlukan rawatan perubatan segera.

Sakit badan dan cirit-birit adalah dua keadaan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kedua-duanya boleh berlaku secara serentak. Kesakitan badan adalah keadaan yang dicirikan oleh penampilan kesakitan atau kelembutan di kawasan tertentu badan. Kesakitan juga boleh berlaku di seluruh badan. Manakala cirit-birit adalah gangguan pencernaan yang menyebabkan najis menjadi lebih cair atau berair.

Baca juga: Rawatan di Rumah Yang Berkesan untuk Cirit-birit

Punca Sakit Badan dan Cirit-birit

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit badan dan cirit-birit berlaku bersama, termasuk:

  • Keracunan makanan

Keracunan makanan boleh menjadi penyebab sakit badan disertai dengan cirit-birit. Ini boleh berlaku apabila seseorang memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan patogen berbahaya, seperti bakteria atau virus. Keracunan makanan juga boleh berlaku kerana memakan makanan yang tidak dimasak atau sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dibasuh dengan betul.

  • Selesema

Influenza atau selesema juga boleh menjadi penyebab sakit badan dan cirit-birit berlaku bersamaan. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus yang menyebabkan selesema. Virus yang menyebabkan penyakit ini dapat dijangkiti ketika seseorang bersentuhan dengan percikan air liur yang dijangkiti atau ketika menyentuh objek yang sebelumnya telah terkontaminasi.

  • Intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa adalah gangguan pencernaan yang berlaku apabila tubuh tidak dapat memecah atau mencerna laktosa, gula semula jadi yang terdapat dalam susu dan produk tenusu. Keadaan ini dicirikan oleh gejala cirit-birit, kembung perut, mual dan muntah, kekejangan perut, hingga gangguan otot atau sendi yang menyebabkan sakit badan.

Baca juga: Ketahui Punca Kekejangan Otot pada Waktu Malam

  • Penyakit seliak

Penyakit seliak adalah penyakit autoimun yang terjadi kerana tubuh tidak dapat memproses gluten. Kandungan ini terdapat dalam jenis makanan tertentu. Keadaan ini serupa dengan kepekaan gluten tetapi lebih teruk. Pada orang dengan penyakit seliak, makan gluten menyebabkan sistem kekebalan tubuh menyerang dan memusnahkan sel yang sihat di usus kecil.

Ini kemudian mencetuskan gejala dalam bentuk kembung dan penuh dengan gas, sakit perut, sakit, mual dan muntah, cirit-birit atau sembelit, dan najis berbau. Kerana gejala yang muncul, tubuh dapat merasa letih dan mengalami kesakitan. Itulah sebabnya sakit badan dan cirit-birit berlaku bersama.

  • Sindrom Usus Kerengsaan

Sindrom iritasi usus (IBS) juga boleh menyebabkan cirit-birit disertai dengan sakit badan. Sindrom iritasi usus adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sekumpulan gejala yang mempengaruhi sistem pencernaan. Sindrom iritasi usus adalah gangguan pencernaan yang berfungsi, yang bermaksud ia berlaku ketika otak dan usus tidak berfungsi sama seperti yang seharusnya.

Sakit badan dan cirit-birit yang berlaku bersama-sama juga boleh menjadi tanda penyakit tertentu. Oleh itu, anda harus segera ke hospital sekiranya keadaan ini tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Baca juga: Kaki sering terasa sakit, berikut cara mengatasinya

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh bertanya mengenai gejala penyakit yang muncul kepada doktor dalam permohonannya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Beritahu gejala yang muncul dan dapatkan cadangan rawatan terbaik dari pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan sakit badan dan cirit-birit berlaku bersama?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found