Mengenal Impak, Gigi Bijak yang Tidak Boleh Berkembang

, Jakarta - Gigi kebijaksanaan yang terjejas adalah biji yang gagal tumbuh normal kerana tersumbat oleh gusi atau gigi lain. Gigi bijak tumbuh pada usia dewasa antara 18-23 tahun. Kerana pertumbuhan yang lewat, membuat gigi kebijaksanaan kehilangan ruang untuk tumbuh, keadaan ini menyebabkan impaksi.

Biasanya, gigi kebijaksanaan akan tumbuh lurus ke atas. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gigi kebijaksanaan sering tumbuh dengan tidak betul, sehingga mereka menekan pada gusi atau gigi yang berdekatan. Diet adalah salah satu penyebab pengecutan gigi. Kebiasaan mengunyah makanan kurang dari 30 kali dalam satu gigitan, makan terlalu keras, terlalu lembut, dan makanan yang terlalu lembut makanan segera menjadi punca impak yang lain. Baca juga: 5 Makanan Yang Berbahaya Untuk Kesihatan Otak

Gangguan impak boleh mengakibatkan masalah ketika mengunyah makanan, gigi tidak kemas, penumpukan plak, bau mulut disebabkan oleh tempat kosong di gigi yang menjadikan makanan lebih mudah melekat, menyebabkan mulut berbau jauh lebih berbau daripada biasa, radang gigi, hingga jangkitan yang menyebabkan demam dan sakit kepala. Baca juga: Sinusitis Membuat Kepala Pusing? Atasi dengan cara ini

Sebenarnya, rawatan lebih awal dijalankan, semakin mudah untuk mengatasi atau bahkan menyembuhkan impak. Anda lihat, semakin lama keadaan impaksi dibiarkan, ia akan memberi masa untuk akar gigi tumbuh, sehingga sukar untuk mengeluarkannya.

Cara Mencegah Kerosakan Gigi

Pengecutan gigi dapat dicegah lebih awal jika perawatan gigi yang betul dilakukan. Berikut adalah beberapa petua.

  • Kunyah makanan dengan betul adalah salah satu cara untuk mengelakkan kerosakan gigi. Kunyah makanan dengan betul, sehingga makanannya benar-benar halus hanya ditelan. Jangan mengunyah makanan hanya di satu sisi, tetapi di semua sisi, kedua kiri dan kanan sehingga semua gigi dirangsang dengan betul. Gigi yang tidak dirangsang akan pertumbuhannya lemah dan terbantut.
  • Perhatikan suhu makanan dan minuman yang dimakan menjadi salah satu cara untuk mengelakkan kerosakan gigi. Jangan terbiasa makan makanan atau minuman yang terlalu panas atau terlalu sejuk, yang hanya akan membuat gigi anda sakit dan melemahkan akar gigi anda. Gusi juga sangat sensitif terhadap suhu, yang boleh menyebabkan keradangan.
  • Menjaga kebersihan gigi adalah satu lagi petua untuk mengelakkan kerosakan gigi. Terutama jika ternyata bentuk gigi anda jarang, sehingga kemungkinan sisa makanan akan melekat di antara gigi anda. Membiasakan menggosok gigi setiap kali makan dapat mengelakkan plak dan tartar tumbuh. Berkumur setiap kali anda menggosok gigi untuk menguatkan gigi dan membersihkan gusi.
  • Periksa dengan doktor gigi Secara rutin adalah cara lain untuk mengelakkan kerosakan gigi. Sebaiknya, dua kali setahun adalah masa yang tepat untuk memeriksa gigi dan juga pembersihan tartar. Tartar yang tidak bersih memberi tekanan pada gusi, meninggalkan ruang untuk bakteria berkumpul dan tidak menyenangkan secara estetik.

Melakukan pemeriksaan gigi secara berkala juga dapat menjadikan anda lebih banyak kemas kini mengenai keadaan gigi. Jadi, jika ada jangkitan atau keradangan, tindakan dapat segera diambil. Tetapi selepas pemeriksaan gigi, ada baiknya menjaga kesihatan gigi dengan tidak lupa menjaga kebersihan diri. Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Vitamin A

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai impaction dan cara rawatannya atau ada keluhan lain mengenai gigi, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .