Enggan Makan Sayuran, Bagaimana Memenuhi Nutrien dalam Badan?

, Jakarta - Walaupun sayur-sayuran disarankan oleh pakar kesihatan kerana khasiatnya yang baik untuk tubuh, masih banyak orang yang tidak suka memakannya. Seseorang yang tidak suka makan sayur ini boleh berlaku sejak dia kecil dan bertahan hingga dewasa. Sekiranya seseorang tidak suka makan sayur, maka nutrien untuk tubuhnya tidak dapat dipenuhi.

Sebab mengapa sayur sangat berkaitan dengan "makanan sihat" adalah kerana mereka mengandungi vitamin, mineral, serat, dan sebatian tumbuhan yang membantu tubuh melawan penyakit. Terdapat bukti bahawa diet buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk mengalami masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan masalah berat badan.

Baca juga: Mana Yang Lebih Kuat: Diet Keto atau Diet Rendah Lemak?

Memenuhi Pemakanan Badan untuk Orang Yang Tidak Makan Sayur

Sebelum anda mengganti sayur-sayuran dengan makanan atau makanan tambahan lain, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara:

  • Sedikit mentega dan garam boleh membuat perbezaan besar dalam badan. Taburkan garam atau sedikit mentega untuk memasak sayur-sayuran dapat menjadikan sayur-sayuran terasa sangat enak, sehingga anda cenderung untuk memakannya. Sebilangan orang berpendapat bahawa garam dan lemak dapat menghilangkan manfaat kesihatan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya benar.
  • Fikirkan semula, mungkin ada sayur-sayuran yang sangat anda gemari. Sayuran adalah kategori besar dengan pelbagai rasa dan tekstur yang berbeza (dan teknik memasak). Sekiranya anda tidak menyukai sayur-sayuran kerana rasanya pahit, maka ada beberapa sayuran seperti kacang polong, paprika, dan wortel yang tidak terasa pahit.

Sekiranya setelah mengetahui fakta di atas, dan anda masih tidak menyukai sayur-sayuran, maka anda boleh mendapatkan vitamin dan mineral yang sama dari buah. Sebagai contoh:

  • Vitamin A terdapat dalam wortel, ubi jalar, dan bayam. Tetapi anda juga boleh menemuinya dalam tembikai, aprikot, dan mangga.
  • Kalium terdapat dalam brokoli dan pok choy. Tetapi juga pada buah sitrus, betik, dan pisang.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis dan Fungsi Protein untuk Badan

Buah juga sumber cecair dan serat yang baik dan keduanya mengisi. Perlu diingat, buah juga cenderung lebih padat kalori daripada sayur-sayuran dan lebih tinggi gula semula jadi. Sebaliknya, makan buah utuh dan bukannya memprosesnya menjadi jus, kerana nutrien yang anda dapatkan lebih optimum dan kaya dengan serat.

Jangan lupa juga bahawa makanan bijirin dan protein dari daging lembu juga mengandungi banyak nutrien. Jadi, manfaatkan pilihan anda dalam kumpulan makanan itu juga.

Sebab Orang Tidak Suka Makan Sayur

Gen tertentu yang terdapat pada seseorang menjadikan sebatian dalam beberapa sayuran terasa sangat pahit bagi sebilangan orang. Itulah sebabnya. ada orang yang selalu menghindari sayur-sayuran berkhasiat seperti brokoli, kubis, dan sebagainya. Orang seperti itu juga mungkin mempunyai kepekaan yang serupa dengan coklat gelap atau kopi.

Manusia dilahirkan dengan dua salinan gen yang disebut TAS2R38. Manusia mewarisi dua salinan varian yang disebut AVI yang tidak sensitif terhadap kepahitan kimia, dan salinan varian PAV yang sensitif dan merasakan makanan tertentu sangat pahit. Mungkin ada kaitan antara varian rasa dan dua atau lebih faktor risiko penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Menurunkan berat badan bersama, ini adalah perbezaan antara diet keto dan paleo

Cara mendapatkan diagnosis yang lebih tepat anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan melalui aplikasi . Beritahu juga doktor anda mengapa anda tidak menyukai sayur-sayuran atau makanan berkhasiat lain untuk mencari penyelesaian yang tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tidak Suka Sayuran? Mungkin Itu Gen Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Makan Sihat Apabila Anda Tidak Menyukai Sayuran