Jarang Bergerak di Tempat Kerja Boleh Mengganggu Kesihatan

, Jakarta - Pekerja pejabat umumnya menghabiskan lebih banyak masa untuk duduk atau kurang bergerak. Sebilangan besar kerja mesti dilakukan dengan peranti, seperti komputer riba dan telefon, semasa duduk di bilik atau meja. Tetapi anda tahu, ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan menyerang.

Jarang bergerak sebenarnya boleh mencetuskan kesan negatif. Kekurangan aktiviti fizikal dikatakan dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik. Orang yang jarang bergerak dalam satu hari dikatakan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes, menurunkan prestasi otak, meningkatkan risiko kolesterol tinggi, hingga risiko penyakit kardiovaskular dan mempercepat penuaan.

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Mengelakkan Kesan Kurang Bergerak di Tempat Kerja

Gaya hidup yang membuat seseorang jarang melakukan pergerakan fizikal disebut tidak aktif. Kebanyakan orang yang menjalani gaya hidup ini adalah pekerja pejabat yang duduk di hadapan komputer riba atau meja mereka sepanjang hari. Perjalanan ke pejabat biasanya dilakukan dengan duduk. Adakah anda salah seorang yang menjalani gaya hidup ini? Awas kesannya!

Kekurangan pergerakan di tempat kerja boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Ini berlaku kerana kekurangan pergerakan dapat menyebabkan penurunan konsentrasi, gangguan fungsi kognitif, daya tahan insulin, gangguan tulang, dan memicu osteoporosis. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud pekerja pejabat yang jarang berpindah tidak dapat mencegah hal ini.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

Jarang bergerak atau melakukan aktiviti fizikal dapat menyebabkan penurunan dalam sistem metabolik. Ini berbeza dengan sistem yang telah dirancang untuk tubuh manusia. Akibatnya, sejumlah sistem dalam tubuh menjadi kacau dan berdampak pada gula darah, tekanan darah, dan kadar kolesterol dalam darah yang tidak seimbang.

Orang yang duduk terlalu banyak juga boleh mengalami gangguan pada postur tubuh, dan mencetuskan gangguan pada bahagian belakang, leher, lengan, dan pergelangan tangan. Kemunculan gangguan pada bahagian badan ini boleh mencetuskan kesakitan yang sangat mengganggu. Malangnya, ini sering disalahpahami dan dianggap hilang dengan ubat.

Mencegah, malah mengatasi masalah kesihatan akibat pergerakan yang jarang dilakukan adalah mengubah gaya hidup yang anda jalani. Sekiranya pekerjaan anda memerlukan anda banyak duduk, cubalah untuk "mencuri" masa sesekali untuk melakukan aktiviti regangan atau aktiviti fizikal. Apabila anda ingin ke tandas, anda boleh mencuba jalan bulat atau semasa makan tengah hari, biasakan membeli makanan sendiri di luar daripada memesan secara sendiri. di talian atau meminta bantuan rakan.

Dengan cara itu, badan akan bergerak lebih banyak, sehingga risiko gangguan penyakit dapat dielakkan. Anda juga boleh mencuba membuat kerja meja berdiri atau meja yang lebih tinggi, memungkinkan untuk bekerja berdiri. Sekiranya anda sudah lama duduk, cubalah berjalan-jalan di pejabat, hanya untuk mendapatkan idea atau menghirup udara segar.

Ia juga berguna untuk mengelakkan gangguan penglihatan kerana terlalu lama menatap skrin komputer. Mengambil masa beberapa minit untuk berjalan dan melihat jauh ke langit biru dapat membantu mengurangkan risiko penglihatan anda. Di samping itu, selalu meluangkan masa untuk bersenam sekurang-kurangnya 1 jam sehari, sebelum pergi bekerja atau pada waktu malam setelah pulang dari tempat kerja.

Baca juga: Hati-hati, ini boleh berlaku sekiranya anda duduk terlalu banyak

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Waktu Sedap Berkaitan Kerja pada Keseluruhan Profil Kesihatan di Aktif vs. Pekerja Pejabat Tidak Aktif.
Amerika saintifik. Diakses pada tahun 2020. Peta Badan Interaktif: Ketidakaktifan Fizikal dan Risiko untuk Kesihatan Anda.
LifeSpan. Diakses pada tahun 2020. Risiko Kesihatan Gaya Hidup Tidak Sedap.