Selain Emping, 4 Makanan Ini Boleh Mencetuskan Gout

, Jakarta - Gout adalah salah satu penyakit yang paling umum di masyarakat Indonesia. Tabiat buruk dalam memilih makanan untuk mencetuskan gout. Gangguan ini boleh menyebabkan sakit pada sendi menjadi sangat sakit ketika digerakkan. Ini boleh menjadikan semua aktiviti terganggu.

Sebilangan makanan dapat meningkatkan kadar asid urik dalam badan secara berlebihan. Ini berlaku kerana badan juga menghasilkannya sendiri. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa makanan yang boleh mencetuskan gout untuk mengelakkannya. Kaedah ini juga dapat membuat anda terhindar dari berulang jika anda pernah menghidap penyakit ini sebelumnya!

Baca juga: Elakkan 5 Makanan Pencetus Gout

Gout Mencetuskan Makanan yang Harus Dielakkan

Gout atau gout adalah bentuk artritis yang menyebabkan kesakitan dan kelembutan. Gangguan ini berlaku kerana kandungan asid urik terlalu banyak di dalam badan dan boleh membentuk kristal pada sendi. Tubuh dapat menghasilkan asid urik setelah memecah bahan yang disebut purin dan terdapat dalam banyak makanan.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk menguruskan asid urik dalam badan adalah dengan mengurangkan jumlah purin yang dimakan. Fakta yang mesti anda ketahui adalah bahawa semua yang anda makan boleh mempengaruhi berapa banyak asid urik yang dihasilkan oleh badan anda. Oleh itu, anda mesti tahu makanan apa yang boleh mencetuskan gout sehingga mereka harus dielakkan. Berikut adalah beberapa makanan berikut:

1. Kerang

Makanan pertama yang boleh mencetuskan gout dalam badan adalah kerang. Makanan laut jenis ini memang mempunyai rasa yang khas dan lazat. Walaupun begitu, kandungan kerang dalam puri harus dielakkan oleh seseorang yang mengalami gangguan gout. Selain kerang, makanan laut lain juga mengandungi purin yang tinggi. Oleh itu, cubalah hadkan pengambilan kerang ke tahap minimum sekiranya anda tidak mahu penyakit ini berulang.

2. Daging Merah

Makanan lain yang harus dielakkan agar tidak mencetuskan gangguan asid urik adalah daging merah. Sebenarnya, semua jenis daging mengandungi purin, tetapi daging putih umumnya lebih baik daripada daging merah. Beberapa jenis daging merah adalah daging lembu dan kambing. Alangkah baiknya membatasi pengambilan daging merah, terutamanya jika anda pernah menghidap penyakit ini sebelumnya.

Baca juga: Kerang menjadi makanan dalam pantang gout, inilah sebabnya

3. Makanan Manis

Makanan manis juga merupakan salah satu pencetus gout. Kandungan fruktosa yang berasal dari gula menyebabkan rasa manis dapat merangsang pengeluaran asid urik yang berlebihan di dalam badan. Perkara ini dapat diperhatikan pada seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan atau kegemukan. Dengan mengehadkan atau mengelakkan pengambilan makanan bergula, anda dapat menjaga tubuh agar tidak terkena gout.

4. Makanan Berlemak

Anda juga harus mengehadkan pengambilan makanan berlemak sehingga kambuh dapat dielakkan. Makanan jenis ini dapat membuat seseorang gemuk yang menjadikan tubuh menghasilkan lebih banyak insulin. Ini menjadikan fungsi buah pinggang untuk menyingkirkan asid urik terganggu. Akhirnya, zat-zat ini terkumpul di dalam badan yang menetap di sendi, menyebabkan gout berulang.

Itulah beberapa makanan yang mesti anda hindari atau hentikan penggunaannya agar gout tidak berulang. Makanan adalah penyebab utama penyakit ini jadi lebih banyak perhatian harus diberikan kepada masalah ini.

Baca juga: Ini adalah sebab orang yang menghidap gout harus mengelakkan makanan laut

Kemudian, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan lain yang boleh mencetuskan gout, doktor dari boleh menjawabnya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan akses kesihatan yang mudah di telapak tangan anda!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet Gout: Makanan yang Perlu Dimakan dan Yang Perlu Dielakkan.
Kesihatan. Diakses pada 2020. Apa yang Menyebabkan Gout? 8 Makanan Yang Mencetuskan Serangan.