Mengapa Makanan Sihat Kadang-kadang Tidak Baik?

, Jakarta - Sebenarnya, ini bukan kerana rasanya tidak enak, tetapi kerana tabiat dan faktor masa kanak-kanak yang sering memakan makanan yang tidak sihat menjadikan lidah lebih akrab dan ketagih dengan makanan yang tidak sihat. Membiasakan diri dengan makanan sihat sejak kecil akan melatih rasa untuk membezakan makanan yang sihat dan bermanfaat daripada yang tidak.

Selain faktor kebiasaan yang menjadikan makanan sihat kadang-kadang terasa buruk, kecenderungan makanan tidak sihat menggunakan MSG yang merangsang lidah untuk merasakan sensasi yang baik adalah penjelasan lain. Sebagai contoh, makanan segera yang menggunakan terlalu banyak gula, garam, dan lemak "menghidupkan" perasaan senang di otak, dengan itu menghantar isyarat keselesaan dan keinginan untuk merasakan makanan untuk mengulangi rasa keseronokan.

Pola pikir dan iklan adalah penjelasan lain mengapa makanan sihat kadang-kadang terasa tidak enak. Dunia periklanan selalu bersemangat dan aktif dalam menampilkan kepribadian makanan segera dengan cara yang menarik dan menggoda dengan harga yang berpatutan, serta memberikan kesan kenyang. Berbeza dengan makanan sihat yang cenderung mempunyai bahagian kecil, tetapi harganya cukup mahal. (Baca juga: Tahap Gula dalam Buah Membuat Anda Lemak, Betul?)

Sebenarnya, semakin banyak orang sekarang menyedari kesan makanan segera dan makanan berlemak terhadap kesihatan. Namun, sebagai tinjauan yang diterbitkan oleh Jurnal Dasar & Pemasaran Awam , reaksi orang terhadap bahaya makanan yang lazat tetapi tidak sihat hanya mencapai tahap kesedaran dan bukan tindakan. Terdapat kecenderungan untuk menjaga rasa pemakanan dan kesihatan. Di samping itu, penampilan makanan sihat yang cenderung rata dan penuh dengan "sayur-sayuran" juga menjadikan orang kurang berminat untuk memakannya.

Menjadikan Makanan Sihat yang Sedap

Selain mengubah kesedaran sebagai tindakan dan membiasakan diri dengan gaya hidup makan makanan yang sihat, tentunya anda juga dapat menerapkan beberapa petua untuk menjadikan makanan yang sihat lebih enak dan menyelerakan. Beberapa perkara yang boleh anda gunakan adalah seperti berikut:

  1. Mengubah Penampilan

Mengubah penampilan adalah salah satu cara untuk menjadikan makanan sihat menjadi lazat. Bermula dari persembahan hingga susunan makanan di pinggan. Mencampurkan dan mencocokkan warna makanan seperti brokoli dan tomato, kemudian diberi sepotong lemon adalah salah satu permainan warna untuk membangkitkan selera. Di samping itu, anda boleh menghias piring dengan sentuhan sos, mayonis agar kelihatan menarik.

  1. Beri Perasa Sihat

Siapa kata makanan sihat tidak mempunyai rasa atau tidak sedap? Anda hanya perlu menyediakan rempah sihat yang betul. Beberapa rempah penguat yang dapat digunakan untuk memasak makanan yang sihat adalah bawang putih, minyak zaitun, ketumbar, lada, kayu manis, halia, kunyit, saderi, dan daun pudina.

  1. Beli Bahan Berkualiti

Untuk kesihatan yang berkualiti memerlukan harga yang sedikit mahal. Salmon, daging lembu dengan kepingan jalur putih paling sedikit biasanya mempunyai kandungan lemak paling sedikit, dan dada ayam adalah pilihan makanan sihat yang boleh anda pilih sebagai pengambilan makanan. Untuk buah, sebenarnya tidak terlalu bersusah payah berfikir lagi kerana harganya mahal. Sebabnya, ada sebilangan buah yang harganya sesuai di dompet. Contohnya jeruk, epal, pisang, tembikai, dan betik.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan sihat dan petua cara memprosesnya supaya lebih sedap apabila anda memakannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .