Seberapa Selamatkah Peralatan Makan Boleh Digunakan Semula di Restoran?

Jakarta - Menjelang fasa memulai kehidupan normal baru atau baru normal Sebenarnya, banyak wilayah di Indonesia telah melonggarkan sekatan sosial skala besar (PSBB). Restoran dan tempat makan dibuka semula makan di rumah atau makan malam, dengan membuat peraturan baru, seperti ruang antara pelanggan, menyediakan kemudahan mencuci tangan dan pembersih tangan , sehingga perkhidmatan itu tidak bersentuhan .

Namun, ada satu perkara yang sangat dikhawatirkan dan sedang dibincangkan, adalah masalah penggunaan peralatan makan boleh digunakan semula . Ramai yang bimbang makan di restoran yang menyajikan makanan di pinggan yang boleh digunakan semula. Sebaliknya, penggunaan peralatan makan sekali pakai juga tidak baik untuk persekitaran.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

Pinggan mangkuk yang boleh digunakan semula di restoran adalah selamat, selagiā€¦

Menjawab kebimbangan mengenai peralatan makan boleh digunakan semula di restoran itu, lebih daripada 100 saintis dari pelbagai negara, menandatangani pernyataan pada 22 Jun lalu, untuk memberi jaminan kepada orang ramai tentang keselamatan peralatan boleh digunakan semula , selagi dicuci dengan teliti. Para saintis yang dimaksud termasuk ahli epidemiologi, ahli virologi, ahli biologi, ahli kimia, dan doktor.

Dalam pernyataan itu, para saintis menyatakan bahawa peralatan makan dan minum boleh digunakan semula apa yang ada di restoran selamat digunakan semasa wabak COVID-19. Dengan syarat, peralatan dibersihkan dengan cara yang betul dan kakitangan restoran selalu menjaga kebersihan, dan mematuhi protokol kesihatan untuk mencegah COVID-19.

Pernyataan ini, menurut Charlotte Williams, seorang ahli kimia di Universiti Oxford, dibuat agar orang dapat menjaga alam sekitar, dengan mengurangkan sampah plastik, di tengah-tengah situasi yang sukar ini. Ini kerana pencemaran alam sekitar dan sampah plastik sama berbahayanya dengan krisis yang disebabkan oleh COVID-19, terutama pada masa akan datang. Jadi, walaupun wabak itu telah membawa banyak perubahan dalam hidup, jangan biarkan orang lupa konsep kehidupan lestari.

Baca juga: Ini adalah Topeng yang Tepat untuk Mencegah Virus Corona

Petua untuk Selamat Makan di Restoran semasa Wabak

Selain ditularkan secara langsung, virus korona memang dapat bertahan di permukaan objek, jadi jika anda menyentuh objek dan kemudian memegang mulut, hidung, atau mata, kemungkinan terjangkitnya. Namun, selagi anda dan restoran mempunyai kesedaran untuk memutuskan rantai penyebaran virus dan mematuhi protokol kesihatan, makan di restoran tetap dapat dilakukan.

Berikut adalah petua untuk makan dengan selamat di restoran semasa wabak dan masa baru normal :

1. Pilih Restoran yang Melaksanakan Langkah Pencegahan

Walaupun banyak restoran telah menerapkan standard operasi kebersihan dan upaya pencegahan selama wabak ini, ada juga yang "tahan" dan tidak peduli. Oleh itu, anda mesti bijak memilih restoran mana yang akan anda lawati.

Usaha pencegahan yang biasanya dilakukan oleh restoran semasa pandemi dapat berupa memeriksa suhu badan pelanggan, semua pekerja yang melayani memakai peralatan (seperti topeng, pelindung muka , dan sarung tangan), menyediakan pembersih tangan dan kemudahan mencuci tangan, untuk melonggarkan jarak antara meja pelanggan.

2. Bawa Peralatan Makan Sendiri

Sebenarnya, orang yang boleh mendapatkan keselamatan dari risiko penularan virus korona adalah diri anda sendiri. Seboleh-bolehnya, biasakan membawa beberapa alat makan peribadi yang mudah dibawa, seperti sudu, garpu, sumpit, dan jerami tahan karat. Walau bagaimanapun, pastikan sentiasa menjaga peralatan makan anda tetap bersih, dengan mencuci dan mengeringkannya segera setelah digunakan.

3. Jangan Sentuh Apa-apa

Ketika berada di tempat awam, termasuk di restoran, walaupun anda yakin dengan prosedur kebersihan di restoran, anda masih harus berwaspada. Kerana virus korona tidak dapat dilihat. Ia boleh melekat pada permukaan objek yang kelihatan bersih, tidak ada jaminan.

Oleh itu, semasa makan di restoran, pastikan untuk tidak menyentuh perkara yang sering disentuh orang. Contohnya, pemegang pintu atau dispenser sos. Sekiranya anda mesti menyentuh objek tersebut, pastikan untuk menutup tangan anda dengan tisu dan membuangnya segera, dan jangan sentuh wajah anda kecuali anda mencuci tangan.

Baca juga: 3 Fakta Terkini mengenai Penyebaran Virus Corona

4. Elakkan Waktu Rush

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS dinasihatkan untuk sentiasa menjaga jarak sekurang-kurangnya 2 meter dari orang lain di tempat awam. Ini juga berlaku semasa mengunjungi restoran. Selain memastikan jarak tempat duduk anda dari orang lain, anda juga harus mengelakkan diri dari datang ke restoran pada waktu puncak atau ketika restoran sibuk.

5. Jangan Kongsi Makanan dengan Orang Lain

Berkongsi makanan boleh meningkatkan risiko penularan coronavirus. Oleh itu, semasa makan di restoran, elakkan berkongsi makanan dengan orang lain, walaupun itu adalah rakan karib anda. Kerana, dia boleh menjadi orang tanpa gejala (OTG) yang dapat menyebarkan virus.

Oleh itu, pesan makanan anda sendiri dan gunakan alat makan anda sendiri. Sekiranya anda merasakan simptom yang serupa dengan COVID-19, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Keamanan hijau. Diakses pada tahun 2020. Pernyataan Pakar Kesihatan Menangani Keselamatan Boleh Digunakan Semula dan COVID-19.
The New York Times. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Keluar untuk Makan?
pemakan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Makan di Restoran?