Jangan keliru, ketahui 6 jenis kerusi roda ini

Jakarta - Untuk dapat terus melakukan kegiatan seperti biasa, ada beberapa orang yang memiliki kondisi khusus yang memerlukan kehadiran kerusi roda. Ini seperti mereka yang cacat fizikal, orang tua yang sudah terlalu lemah untuk berjalan sendiri, orang yang kehilangan satu atau kedua kaki kerana sebab tertentu, dan juga mereka yang pulih setelah mengalami kecederaan.

Selalunya, kerusi roda diperlukan untuk membantu orang yang memerlukan ini bergerak. Namun, bergantung pada apa yang menyebabkannya dan bagaimana kondisinya, kebutuhan untuk kerusi roda dapat sementara, tetapi juga dapat kekal atau mungkin berlangsung selamanya. Contohnya, mereka yang lumpuh sepenuhnya akan memerlukan kerusi roda selamanya. Namun, mereka yang baru pulih mungkin memerlukan kerusi roda sementara.

Baca juga: Inilah masa yang diperlukan untuk menyembuhkan dari patah kaki

Jenis Kerusi Roda

Nah, jangan memilih kerusi roda secara sembarangan. Anda mesti tahu terlebih dahulu, apakah jenis kerusi roda, kemudian pilih mengikut keperluan anda. Berikut adalah jenisnya:

  • Kerusi Roda Manual Standard

Kerusi roda ini mempunyai ukuran roda belakang yang lebih besar, dengan roda yang dirancang agar mudah dicengkam dan didorong oleh pengguna. Biasanya, kerusi roda ini adalah pilihan orang yang mengalami patah kaki separa dan sementara, jadi kaki masih cukup kuat untuk digunakan. Juga, kerusi roda ini boleh dilipat untuk menjimatkan ruang.

  • Kerusi Roda Mudah Alih

Kerusi roda mudah alih mempunyai berat yang cukup ringan, menjadikannya senang dibawa. Kerusi roda jenis ini sesuai untuk pengguna yang sering melakukan perjalanan dan juga boleh diletakkan di dalam kereta. Hampir mirip dengan jenis manual standard, kerusi roda ini juga mempunyai roda belakang yang besar agar mudah dikendalikan oleh pengguna. Namun, kadangkala tempat duduknya tidak terlalu lembut.

  • Kerusi Roda Sporty

Nah, kerusi roda jenis ini direka untuk memudahkan pengguna bergerak semasa bersenam. Kerusi roda yang sporty sering menjadi pilihan atlet kurang upaya yang mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan berprestij, bahkan bertaraf dunia. Bukan hanya itu, kerusi roda ini juga selesa digunakan untuk berjalan di kaki lima atau beroperasi di jalan berturap yang tidak rata.

Baca juga: 8 Jenis Kaki Patah Yang Dialami Orang

  • Kerusi Roda Hemi

Selain itu, terdapat kerusi roda jenis hemi, yang mempunyai alas kaki yang dapat disesuaikan ke atas atau ke bawah sesuai dengan keperluan pengguna. Bukan hanya kasut, sandaran kaki, hingga tempat duduk dapat disesuaikan dengan ketinggian untuk mendapatkan posisi duduk yang paling selesa bagi penggunanya. Namun, berbanding dengan kerusi roda jenis lain, kerusi roda hemi cenderung lebih pendek.

  • Kerusi Roda Kanak-kanak

Nah, untuk kerusi roda kanak-kanak, tentunya reka bentuknya agak lebih kecil. Begitu juga, ukuran kerusi atau tempat duduk tidak terlalu lebar berbanding dengan jenis kerusi roda untuk orang dewasa, juga tidak terlalu tinggi. Sebabnya, kerusi roda ini direka untuk kanak-kanak, jadi bentuk dan ukurannya juga sesuai dengan perkembangan usia anak.

  • Kerusi Roda Recliner dan Tilt Roda

Sekiranya pengguna ingin merasa lebih selesa ketika menggunakan kerusi roda untuk jangka masa yang agak lama, kerusi roda kerusi roda atau miring mungkin menjadi pilihan. Sebabnya, kedua-dua kerusi roda ini memang direka dengan sandaran kepala yang lebih tinggi untuk tujuan penggunaan yang selesa untuk jangka masa panjang.

Baca juga: Sebab-sebab Patah tulang belakang boleh menyebabkan lumpuh

Nah, itu adalah beberapa jenis kerusi roda yang boleh menjadi pilihan jika anda berhasrat untuk membeli. Namun, untuk masalah kesihatan, anda tidak boleh cuai, anda harus bertanya kepada doktor yang sebenar. Anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang di hospital, hanya menggunakan aplikasinya jadi minta doktor boleh berada di mana sahaja dan bila-bila masa.

Rujukan:
Fisiopedia. Diakses pada tahun 2019. Jenis Kerusi Roda.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. 8 Jenis Kerusi Roda Manual untuk Memenuhi Keperluan Berbeza.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Preskripsi Kerusi Roda.