Mimisan dan Snot Berdarah, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Ketika seseorang mengalami keletihan atau diserang penyakit, salah satu gejala yang boleh terjadi adalah pendarahan dari hidung. Kelainan ini juga dikenali sebagai mimisan. Pendarahan dari hidung adalah perkara biasa.

Nampaknya, ada perbezaan antara mimisan dan lendir berdarah. Kedua-duanya boleh menjadi gejala apabila tubuh seseorang tidak sihat. Walaupun begitu, apakah tanda ketika seseorang mengalami gangguan yang lebih berbahaya? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Ini adalah Pelbagai Sebab Seseorang Yang Boleh Mengalami Penyakit Hidung

Lebih banyak Mimisan atau Snot Berdarah?

Mimisan adalah gangguan biasa yang mempengaruhi semua orang. Sebilangan orang mungkin merasa takut apabila ini berlaku. Ternyata, ini jarang menunjukkan masalah perubatan yang serius. Apabila ini berlaku, semua orang boleh melakukan rawatan awal secara bebas.

Hidung setiap orang mengandungi banyak saluran darah yang terletak berdekatan dengan permukaan di bahagian depan dan belakang hidung. Bahagian dalamnya cukup rapuh dan mudah berdarah. Gangguan ini berlaku pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 3 hingga 10 tahun.

Mimisan yang berlaku dapat dibahagikan kepada dua jenis. Jenis pertama adalah mimisan anterior yang disebabkan oleh saluran darah di hadapan hidung pecah dan berdarah. Di samping itu, terdapat mimisan posterior yang berlaku di bahagian belakang hidung. Darah mengalir di bahagian belakang tekak dan boleh membahayakan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai mimisan atau lendir berdarah, doktor dari dapat membantu memberi jawapan. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda juga boleh melakukan pemeriksaan fizikal di beberapa hospital dengan membuat pesanan di talian melalui aplikasi tersebut.

Baca juga: Ketahui 6 Punca Mimisan pada Kanak-kanak

Kelainan lain yang boleh menyebabkan darah keluar melalui hidung adalah lendir berdarah. Ini berlaku setelah seseorang meniup hidungnya dan meniup hidungnya yang ternyata berdarah. Walau bagaimanapun, ini biasanya bukan masalah serius.

Hidung setiap orang mempunyai bekalan darah yang besar di dalamnya. Ini boleh menyebabkan darah keluar pada masa anda menghembus hidung. Rawatan di rumah dapat melegakan keadaan jika hanya berlaku sekali-sekala atau dalam jangka waktu yang singkat.

Hidung mempunyai banyak saluran darah yang boleh rosak kerana beberapa sebab. Setelah saluran darah rosak, anda mungkin berdarah lebih kerap semasa meniup hidung. Gangguan lendir berdarah juga dapat terjadi ketika saluran darah pecah selama proses penyembuhan.

Beberapa penyebab gangguan lendir berdarah atau mimisan adalah perkara yang sama. Anda boleh mengalami kedua-duanya disebabkan oleh objek yang tersekat di hidung, udara sejuk, terdedah kepada bahan kimia, dan jangkitan pada saluran pernafasan yang mungkin berbahaya.

Lalu, yang mana lebih berbahaya antara mimisan dan lendir berdarah? Walaupun penyebab kedua-dua gangguan ini boleh disebabkan oleh perkara yang sama. Nampaknya, mimisan yang berlaku boleh menjadi gejala yang lebih berbahaya ketika seseorang mengalaminya. Ini kerana mimisan dapat disebabkan oleh tekanan darah tinggi, gangguan pendarahan, gangguan pembekuan darah, dan barah.

Umumnya, mimisan yang berlaku tidak memerlukan perhatian perubatan khas. Namun, jika anda mengalami pendarahan dari hidung selama lebih dari 20 minit atau jika anda mengalami kecederaan, ada baiknya anda bertanya kepada profesional perubatan. Anda mungkin mengalami mimisan posterior yang boleh menyebabkan penyakit serius.

Baca juga: Jangan Panik, Ketahui 7 Punca Snot Berdarah

Kecederaan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami mimisan adalah kejatuhan, kemalangan kereta, atau pukulan ke muka. Mimisan yang berlaku selepas kecederaan boleh menjadi gejala hidung patah, patah tulang tengkorak, atau pendarahan dalaman.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Apa yang Menyebabkan Mimisan dan Cara Mengubatnya
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2019. Mengapa Saya Melihat Darah Semasa Menghembus Hidung?