Rawatan untuk Lichen Sclerosus

Jakarta - Kulit adalah salah satu organ yang paling sensitif di dalam badan. Pengendalian yang salah atau kontak langsung dengan bahan tertentu, kulit terdedah kepada keradangan dan jangkitan. Reaksi berbeza-beza, seperti luka bakar, luka, atau coretan dengan warna yang berbeza. Seperti ketika anda menghidapi lichen sclerosus, penyakit yang jarang berlaku yang menyerang kulit, terutama pada bahagian kemaluan dan dubur.

Walau bagaimanapun, penyebab sebenar penyakit kulit ini tidak diketahui. Nasib baik, penyakit kulit ini tidak disebarkan melalui hubungan langsung, termasuk ketika anda melakukan hubungan seks. Beberapa perkara dianggap menyumbang kepada penampilan tompok pada kulit, termasuk gangguan autoimun, ketidakseimbangan hormon, dan berlakunya kerosakan kulit sebelum bintik muncul.

Mengetahui Gejala Lichen Sclerosus

Risiko lichen sclerosus meningkat pada wanita yang mengalami menopaus, lelaki yang tidak disunat kerana keadaan ini sering mempengaruhi kulup, dan anak-anak yang belum mengalami akil baligh. Ini bermaksud, anda perlu mengetahui apakah gejala penyakit kulit yang jarang berlaku ini.

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Yang Boleh Menyerang Kemaluan

Kes ringan pada kulit ini kadang-kadang tidak disedari kerana tidak menyebabkan gejala selain daripada gejala fizikal yang kelihatan dari kulit putih dan berkilat. Di kawasan yang dijangkiti, kulit mungkin kelihatan terangkat. Kerana kawasan yang sering dijangkiti berada di sekitar alat kelamin, gejala mungkin tidak diperhatikan sehingga gejala lain muncul, seperti:

  • Gatal ringan hingga teruk;

  • Ketidakselesaan di kawasan kemaluan;

  • Kemunculan bintik putih halus;

  • Terasa menyakitkan semasa hubungan seksual;

Anda perlu tahu bahawa kulit yang terkena lichen sclerosus akan lebih kurus daripada kulit sihat yang normal. Oleh itu, lecet atau lebam sangat mudah berlaku. Sebenarnya, dalam kes yang teruk ia boleh menyebabkan luka atau ulserasi. Oleh itu, jika anda mengalami simptom-simptom ini, segera tanyakan kepada doktor anda melalui ciri Tanya Doktor dalam aplikasi atau membuat temu janji untuk bertemu sendiri di hospital.

Baca juga: Masalah Genetik Boleh Menyebabkan Lichen Sclerosus

Pilihan Rawatan untuk Lichen Sclerosus

Sementara itu, pilihan rawatan untuk merawat penyakit lichen sclerosus dapat dilakukan dengan memberikan salap kortikosteroid. Penggunaannya mesti mengikut arahan doktor. Kekerapan dan dos penggunaannya lebih banyak untuk rawatan, dan lebih sedikit untuk mencegah berulang. Walau bagaimanapun, pemantauan berterusan, kerana salah satu kesan penggunaan kortikosteroid jangka panjang adalah penipisan kulit.

Sekiranya salap kortikosteroid tidak berfungsi untuk lichen sclerosus anda, doktor anda boleh menggantinya dengan tacrolimus. Menghilangkan kulup atau berkhatan sebagai rawatan pada lelaki adalah rawatan biasa jika gejala tidak membaik selepas rawatan pertama. Walaupun pembedahan di kawasan anus atau organ genital tidak digalakkan pada wanita, kerana kambuh mungkin dilakukan selepas pembedahan.

Baca juga: Jenis Lichen Schlerosus yang perlu anda ketahui

Sekiranya diperlukan, anda boleh mengambil rawatan awal untuk mengurangkan kesan negatif gejala lichen sclerosus. Pengendalian adalah dalam bentuk:

  • Sapukan pelincir ke kawasan yang dijangkiti.

  • Cuci dengan perlahan kawasan yang dijangkiti setiap hari, dan pastikan luka betul-betul kering. Elakkan menggunakan sabun mandi dengan kandungan kimia yang tinggi dan mandi berulang kali.

  • Rawatan untuk kesakitan dan sensasi terbakar adalah dengan pek ais atau kompres sejuk.

  • Ambil antihistamin untuk mengawal gatal, terutama pada waktu malam ketika anda perlu berehat.