Ketahui 8 Jenis Makanan Yang Mudah Terhadap Keracunan Makanan

, Jakarta - Makanan yang kita makan harus menimbulkan rasa kenyang dan selesa. Sekiranya setelah makan sesuatu kita merasakan pelbagai gejala yang tidak menyenangkan, itu boleh menjadi tanda keracunan makanan. Seperti namanya, keracunan makanan adalah gejala yang timbul akibat memakan makanan yang tercemar, baik oleh bakteria, virus, atau parasit atau racun.

Organisma berjangkit ini boleh mencemarkan makanan pada bila-bila masa. Bermula dari proses pengeluaran, hingga pengedaran makanan. Gejala yang dialami ketika mengalami keracunan makanan boleh berbeza-beza, bergantung pada sumber pencemaran.

Tetapi secara amnya, keracunan makanan akan menyebabkan gejala seperti:

  • Mual.

  • Gag.

  • Cirit-birit .

  • Sakit perut dan kekejangan.

  • Demam.

Gejala ini boleh berlaku berjam-jam atau hari, bahkan berminggu-minggu, setelah memakan makanan yang tercemar. Gejala keracunan makanan umumnya hanya dapat bertahan selama beberapa jam untuk beberapa hari.

Berhati-hatilah dengan Makanan Ini

Sebenarnya, semua jenis makanan boleh menjadi toksik jika dicemari oleh bakteria, virus, atau parasit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis makanan yang cukup rentan terhadap pencemaran dan menyebabkan keracunan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Telur

Walaupun dilindungi oleh cengkerang yang cukup kuat, telur adalah sejenis makanan yang mudah rosak dan tidak tahan lama. Oleh itu, anda perlu memastikan sama ada telur yang akan dimakan berada dalam keadaan baik atau tidak. Kerana walaupun tidak berbau, kadangkala telurnya tidak sesuai untuk dimakan.

Baca juga: Muntah Selepas Makan, Tanda Keracunan?

Untuk memeriksanya, sangat mudah. Cukup rendam telur ke dalam bekas air. Sekiranya telur tenggelam atau menyentuh bahagian bawah bekas, telur masih dalam keadaan baik. Namun, jika telur itu mengapung, itu bermaksud telur itu rosak dan tercemar dengan bakteria.

2. Cendawan

Secara amnya, cendawan terbahagi kepada 2 jenis, yang beracun dan yang selamat untuk dimakan. Jamur yang beracun tentu saja tidak boleh dimakan dan boleh menyebabkan keracunan. Oleh itu, penting untuk mengetahui dan membezakan cendawan mana yang selamat dan cendawan mana yang beracun.

Jenis cendawan yang boleh dimakan adalah jamur kancing, tiram, jerami, telinga, dan enokitake. Jangan sesekali makan cendawan liar yang terdapat di kebun atau hutan. Mula-mula kenal pasti ciri-ciri, sama ada cendawan adalah cendawan yang selamat atau beracun.

3. Kerang

Pencinta makanan laut pasti tidak akan terlepas hidangan kerang. Namun, tahukah anda bahawa kerang adalah salah satu jenis makanan yang sangat mudah menyebabkan keracunan? Terdapat 4 jenis keracunan makanan yang disebabkan oleh kerang, yaitu: keracunan kerang lumpuh (PSP), keracunan kerang neurotoksik (NSP), keracunan kerang diare (DSP), dan keracunan kerang amnesis (ASP).

Kerana berisiko tinggi menyebabkan keracunan makanan, kerang perlu diproses dengan sangat hati-hati. Pastikan mempunyai kerang yang segar, bersih, dan diproses dengan baik.

Baca juga: Inilah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan

4. Ikan Laut

Walaupun kandungan nutrien dan proteinnya sangat tinggi, ikan laut juga mudah menyebabkan keracunan makanan. Dalam keadaan persekitaran tertentu, ikan mudah menjadi tempat pertumbuhan mikroba kerosakan. Keadaan persekitaran ini dipengaruhi oleh suhu, pH, oksigen, waktu penyimpanan, dan kebersihan infrastruktur.

Setelah ditangkap, ikan mesti disejukkan agar tetap segar. Sekiranya dibiarkan pada suhu bilik, akan ada penurunan kualiti daging ikan laut. Oleh itu, mesti dipastikan sama ada ikan yang hendak dimasak masih dalam keadaan baik atau busuk.

5. Sayuran Hijau

Sayuran hijau sememangnya merupakan bahan makanan yang sihat dan disyorkan untuk dimakan setiap hari. Namun, dalam keadaan buruk, sayur-sayuran hijau juga boleh menyebabkan keracunan makanan.

Penting untuk memastikan sayur-sayuran bersih semasa dimakan, dan elakkan makan sayur-sayuran mentah. Oleh itu, sayur-sayuran mentah sangat terdedah kepada pencemaran bakteria. Jadi, lebih baik memakannya dimasak.

6. Keju

Keju dibuat dari bahan makanan yang mudah rosak dan terdedah kepada pencemaran bakteria. Oleh itu, sebelum membeli keju, pastikan tarikh luputnya masih jauh, dan apabila keju telah dibuka, simpan dengan betul di dalam bekas kering dan tertutup, sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk.

Baca juga: Alami Keracunan Makanan, Inilah Pertolongan Cemas yang Boleh Dilakukan

7. Badam

Terkenal dengan pelbagai manfaat kesihatannya yang baik, siapa sangka jika badam masuk dalam senarai makanan yang cenderung menyebabkan keracunan makanan? Badam mengandungi sianida, yang boleh menjadi toksik jika tidak dirawat dengan cukup panas untuk menghilangkan racun.

8. Epal

Rasanya manis dan segar, menjadikan epal sebagai buah kegemaran sejuta orang. Namun, tahukah anda bahawa buah ini mengandungi sianida? Ya, epal mengandungi sejumlah kecil sianida, yang terdapat dalam biji. Walaupun memakan semua biji dalam 1 biji epal tidak akan mematikan, tetapi masih perlu dielakkan. Kerana, jika anda memakannya dalam jumlah tertentu, ia akan menyebabkan komplikasi.

Itulah sedikit penjelasan mengenai jenis makanan yang cenderung menyebabkan keracunan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!