Apa Faedah Bawang Putih untuk Kesihatan?

, Jakarta - Makanan yang dimasak tidak enak tanpa bawang merah. Lebih-lebih lagi, dalam masakan Indonesia, penggunaan bawang merah adalah wajib sebagai salah satu rempah dalam hidangan. Bawang merah memang menjadi rempah asas yang tidak boleh ada di simpanan dapur anda.

Ternyata bawang merah tidak hanya penting sebagai rempah asas dalam membuat makanan lebih kaya rasa, tetapi bawang mempunyai manfaat kesihatan. Apa faedah bawang merah?

Sebelum mengetahui apa faedah bawang merah, anda perlu mengetahui apa kandungan nutrien pada bawang. Berikut adalah kandungan nutrien di dalamnya:

  1. Kalori: Bawang rendah kalori. 28 gram bawang mengandungi hanya 11 kalori.
  2. Makroutrien: kebanyakannya, bawang merah terdiri daripada karbohidrat dan air. Selain itu, bawang merah juga tidak mengandung lemak sama sekali.
  3. Vitamin dan mineral: kadar vitamin yang tinggi adalah viamin C dan vitamin B6, sementara jenis mineral yang paling banyak adalah kromium.
  4. Indeks glisemik: bawang merah merangkumi makanan yang mempunyai tahap indeks glisemik rendah hingga 10.

Faedah Bawang Merah

1. Mencegah Kanser

Bawang merah mengandungi zat yang disebut quercetin, yang merupakan zat yang memberikan warna merah gelap. mengikut Pusat Perubatan Universiti Maryland Bahan ini, quercetin, termasuk antioksidan yang berperanan penting dalam mengatasi proses radikal bebas yang dianggap sebagai penyebab barah.

Antioksidan seperti quercetin dapat menghalang pertumbuhan sel barah. Satu kajian yang dilakukan pada binatang, menunjukkan bahawa zat quercetin dalam bawang mampu mencegah pertumbuhan sel-sel barah paru-paru, kanker prostat, barah ovari, barah usus besar, dan kanker endometrium.

2. Menurunkan Tekanan Darah

dalam jurnal Laporan Farmakologi diterbitkan pada tahun 2009, menyatakan bahawa bahan quercetin yang cukup tinggi bawang merah dapat mengurangkan tekanan darah tinggi. Seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi berisiko mengalami pelbagai penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung koroner, strok, kegagalan buah pinggang, dan diabetes mellitus.

3. Menormalkan Tahap Gula

Tahap gula darah tinggi terbukti menyebabkan diabetes mellitus. mengikut Pusat Pencegahan Kawalan Penyakit Tahap gula darah tinggi adalah sumber semua penyakit degeneratif dan kronik.

Dalam sebuah kajian yang dilakukan di sebuah daerah di Sudan, orang-orang dengan diabetes mellitus jenis satu dan dua yang mengonsumsi bawang merah mentah terbukti mempunyai kadar gula darah yang normal dibandingkan dengan mereka yang tidak memakannya. Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Wawasan Kesihatan Alam Sekitar juga membuktikan perkara yang sama bahawa bawang merah memang mampu menurunkan kadar gula darah dalam badan.

Pakar menyimpulkan bahawa bawang jenis ini memang dapat meningkatkan kadar insulin dan membantu proses glikolisis pada penderita diabetes yang menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah.

4. Menurunkan Kolesterol

dalam jurnal Penyelidikan Phytotherapy menyebutkan bahawa bawang merah berguna untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Kajian yang dilakukan terhadap haiwan ini menunjukkan bahawa diet yang mengandungi makanan dengan banyak bawang mampu menurunkan kadar kolesterol total dalam tubuh.

Pakar percaya penurunan kolesterol yang terjadi disebabkan oleh kandungan antioksidan dan bahan bioaktif lain dalam bawang. Kesannya, jumlah total lemak dalam badan akan berkurang secara langsung.

Itulah kelebihan bawang merah yang perlu anda ketahui. Untuk mengetahui kebaikan ramuan makanan lain untuk kesihatan, anda boleh meminta doktor pakar di sini . Melalui aplikasi tersebut anda boleh bertanya kepada doktor tanpa perlu pergi ke hospital, kerana komunikasi dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Inilah 7 Khasiat Bawang Putih
  • 6 Faedah Bawang Putih untuk Kesihatan Rambut
  • Betel Lime dan Daun sirih, Ketahui Manfaatnya